FOTO Hotel de lux lângă Castelul Corvinilor, construit de soţul deputatei Carmen Hărău. Cum va arăta clădirea ridicată peste ruinele industriale
0
Un hotel de lux va fi construit în apropierea Castelului Corvinilor din Hunedoara, beneficiarul construcţiei fiind soţul parlamentarei Carmen Hărău, Lucian Hărău, prin firma acestuia. Primăria Hunedoara îi invită pe localnici să dezbată planul de urbanism pentru viitoarea clădire cu două etaje, proiectată pe ruinele unei foste staţii de funiculare.
Hotelul va fi construit la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, într-o fostă zonă industrială, ocupată în trecut de gara mocăniţei şi de o staţie de funiculare. Beneficiarul construcţiei este firma S.C. Micro Mega S.A.,care aparţine omului de afaceri Lucian Hărău, soţul parlamentarei Carmen Hărău.
Terenul viitorului hotel de lux este în prezent acoperit de ruine şi moloz, iar cei care ajung aici încă mai pot vedea căutători de fier vechi săpând cu târnăcoapele printre dărâmături.
Peisajul post-industrial din vecinătatea Castelului Corvinilor se va schimba o dată cu construirea hotelului, care va avea demisol, parter şi două etaje.
Primăria Hunedoara îi invită pe localnici la dezbaterea publică necesară avizării documentaţiei de urbanism, pentru noua construcţie. Consultarea va avea loc în data de 9 aprilie, la ora 12:00, în sala de consiliu a primăriei.
Schimbarea la faţă a fostei zone metalurgice
Până la finalul acestui an, împrejurimile Castelului Corvinilor îşi vor schimba aspectul. 20 de hectare de terenuri din vecinătatea monumentului se află în proces de ecologizare. Vor fi parcelate şi apoi vor face parte dintr-un viitor parc de afaceri.

Proiectul de ecologizare este finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană şi de la bugetul local al municipiului Hunedoara şi are o valoare de circa zece milioane de euro. Lucrările includ decontaminarea zonei unde au funcţionat Cocseria şi Aglomeratorul şi construirea unei clădiri cu două etaje, cu spaţii pentru sedii de firme. Şi la acest proiect participă asocierea formată din S.C. Proserv S.A. – lider de asociere, S.C. Recom SID S.A., S.C. Micro Mega S.A., firme deţinute de Lucian Hărău.

Castelul, sufocat în trecut de clădiri industriale
În jurul Castelului Corvinilor, primele construcţii industriale au apărut la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, o dată cu înfiinţare Uzinelor de fier ale Hunedoarei. În anii 1950, sub regimul comunist, împrejurimile monumentului istoric au fost transformate aproape în întregime într-o zonă siderurgică, în care gradul de poluare era ridicat.

Castelul din Hunedoara a fost înconjurat în acest timp de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc şi Ghelari, linii ferate înguste pe care erau aduse materialele de construcţii din exploatările de talc şi dolomită din Ţinutul Pădurenilor, secţii uzinale şi siderurgice, furnale şi coşuri de fum.

Cele mai multe dintre ele au funcţionat până la sfârşitul anilor 1990, iar ulterior au fost demolate treptat, fără ca zona să mai fie ecologizată. Ecologizarea împrejurimilor Castelului Corvinilor a reprezentat, potrivit autorităţilor, primul mare pas spre transformarea vechii zone industriale într-una mai atractivă.

Vă recomandăm şi:
Împrejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul.
Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.
Ecologizarea celor 20 de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei a început în urmă cu trei luni, iar reprezentanţii primăriei susţin că proiectul noului parc de afaceri a stârnit deja interesul investitorilor, deşi va fi finalizat doar în vara anului viitor.
În urmă cu jumătate de secol, judeţul Hunedoara era unul dintre cele mai industrializate ale ţării, iar principalele oraşe hunedorene îşi bazau economia pe întreprinderile mari, din industria siderurgică şi minieră.
FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei: o istorie de 130 de ani
Ziua de 12 iunie marchează 130 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. Locul în care au funcţionat uzinele, transformate la mijlocul anilor 1950 în combinat siderurgic, este ocupat acum de ruine.
Hunedoara şi-a căpătat faima în lume datorită Castelului Corvinilor şi a Uzinelor de fier transformate în combinat siderurgic. De-alungul istoriei ultimelor două secole, brandurile oraşului au fost puncte de reper pentru viaţa comunităţii, iar hunedorenii s-au identificat cu ele.






