FOTO Colţul de rai de la Mănăstirea Prislop. Cum a transformat primăvara peisajul bisericii din Ţara Haţegului
0Mănăstirea Prislop a fost vizitată în acest sfârşit de săptămână de peste 30.000 de oameni. Au venit din toate colţurile ţării pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca şi pentru a participa la slujbele de hramul mănăstirii. Venirea primăverii a transformat total peisajul lăcaşului religios din Ţara Haţegului.
Mănăstirea Prislop a devenit una dintre destinaţiile favorite ale pelerinilor în ultimii ani, datorită faptului că aici se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca.
Mănăstirea din Ţara Haţegului se numără printre cele mai vizitate monumente istorice din judeţul Hunedoara, iar unul dintre motivele pentru care Prislopul îi impresionează pe turişti este atmosfera din curtea mănăstirii.
Sosirea primăverii a transformat pe deplin peisajul lăcaşului de cult. Cei care au vizitat mănăstirea în weekend au fost întâmpinaţi de o atmosferă de sărbătoare, la care a contribuit din plin şi zona împodobită de flori, muguri şi verdeaţă.
În acest weekend, în care a fost şi hramul mănăstirii, peste 30.000 de pelerini au ajuns la Prislop.
Mormântul părintelui Arsenie Boca
La Mănăstirea Prislop ajung săptămânal zeci de mii de oameni din toate colţurile ţării, iar cei mai mulţi vin pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Duhovnicul a slujit la Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş.
Arsenie Boca s-a implicat în restaurarea monumentului, care a devenit din 1950 aşezământ pentru maici. Din 1959, lăcaşul monahal a fost transformat într-un azil de bătrâni, însă 17 ani mai târziu a redevenit mănăstire. Părintele Arsenie Boca a fost înmormântat la Prislop în 4 decembrie 1989, iar mănăstirea unde se află locul său de veci a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării.
Mulţi pelerini cred că pot fi ajutaţi în problemele de sănătate sau familiale rugându-se la mormânt. Pelerinii pot fi văzuţi aducând cu ei la mănăstire haine, fotografii sau alte obiecte personale pentru a le atinge de crucea din lemn de la căpătâiul monahului.
Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele Arsenie Boca.
Vă recomandăm şi:
Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.
Bogăţia l-a făcut pe bogat egoist, materialist, nemilostiv, încolăcit de plăceri, afirma părintele Arsenie Boca. Duhovnicul considerat una dintre marile personalităţi ale secolului XX a lăsat posterităţii o serie de învăţături despre bogăţie, menite a-i îndruma pe oameni.
Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine, scria părintele Arsenie Boca. Marele duhovnic al secolului trecut a lăsat posterităţii o serie de învăţături despre post şi rugăciune, menite să îi ajute pe oameni să înţeleagă semnificaţia lor.