FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?
0Castelul Corvinilor şi cetatea medievală a Devei au fost monumentele cele mai des înfăţişate în primele ilustrate trimise de călătorii care ajungeau în cele două orăşele. Cele mai vechi cărţi poştale, în serie, din Hunedoara şi din Deva datează de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.
Ilustratele au fost păstrate de-alungul vremii, iar acum fac furori pe Internet.
Pe lângă imaginile castelului impunător şi cele ale cetăţii la poalele căruia fusese construit oraşul Deva, pe cărţile poştale mai apar centrul vechi al Hunedoarei şi centrul istoric al Devei, ambele înfăţişând o atmosferă animată de oamenii care le populau.
Cărţi poştale "româno-maghiare"
În urmă cu un secol, cel mai des întâlnit nume pe vederile din Hunedoara este Vajda Hunyad, vechea denumire maghiară a localităţii.
În acea vreme, multe dintre cărţile poştale expediate din Hunedoara şi Deva erau semnate în limba maghiară.
Cea mai notabilă excepţie este cea a vederii trimise de omul politic Iuliu Maniu, în anul 1927, unei apropiate de-a sa. Ilustrata înfăţişează Castelul Corvinilor, iar expeditorul ei a scris următorul text:
„Dragă Luminiţa *(n.r.:numele este aproape indescifrabil), sunt în plină campanie electorală, pentru mine însă foarte odihnitoare, căci aerul e foarte curat şi regiunea foarte placută. Mă gândesc la voi şi îmi este dor. Pe aici nu ştiu cum vom ieşi mai cu seamă, dacă au venit liberalii. Ce să fac, am intrat în horă, trebuie să joc. Sărutări, Maniu“.
Castelul şi cetatea au rămas şi în prezent cele mai populare simboluri ale celor două municipii, reprezentate în vederile trimise din cele două municipii.
Ilustratele de colecţie, vechi, mai pot fi achiziţionate de pe Internet sau de la târgurile organizate de colecţionari, la preţuri începând cu 10 lei.
Vă recomandăm şi:
FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor
FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854
FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!
FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet
Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin