Fagii periculoşi de la Sarmizegetusa Regia vor fi doborâţi. Câţi bani sunt alocaţi pentru intervenţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea din Sarmizegetusa Regia. ADEVĂRUL:
Pădurea din Sarmizegetusa Regia. ADEVĂRUL:

Mai mulţi arbori din incinta Sarmizegetusei Regia sunt consideraţi periculoşi pentru siguranţa vizitatorilor şi pentru monument.

Institutul Naţional al Patrimoniului a publicat situaţia monumentelor istorice incluse în Programul Naţional de Restaurare 2022 şi a fondurilor pe care Ministerul Culturii le-a aprobat pentru lucări.

Ce pericole pândesc Turnul pentagonal din Sarmizegetusa Regia. Monumentul dacic este unic în România

Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii

Controversa brăţărilor dacice de aur din Sarmizegetusa Regia. De ce a fost contestată autenticitatea lor

Pentru judeţul Hunedoara, Ministerul Culturii a alocat 150.000 de lei, necesari achiziţiei lucrărilor de extragere (intervenţie de urgenţă) a unor arbori care pun în pericol integritatea unor monumente antice din Sarmizegetusa Regia şi 2.500 de lei pentru asistenţă tehnică a intervenţiei. 


Sarmizegetusa Regia, iarna. ADEVĂRUL


În cetatea dacică din Munţii Orăştiei, unul dintre monumentele cele mai periclitate din cauza arborilor este Turnul Pentagonal. În 2017, aproape 20 arbori din vecinătatea lui au fost marcaţi de silvicultori ca fiind periculoşi, dar din cauza poziţionărilor lor din amonte nu au putut fi extraşi prin metode tradiţionale fără a afecta monumentul, astfel că scoaterea arborilor a fost amânată până în prezent. Zidurile fortificaţiei antice au fost şi ele afectate de prăbuşirea unor arbori.


Turnul Pentagonal. ADEVĂRUL

turn pentagonal sarmizegtusa regia foto daniel guta adevarul

În 2018, autorităţile judeţene anunţau că peste 100 de fagi bătrâni vor fi tăiaţi din situl UNESCO, însă demersurile au fost abandonate.

Controversele arborilor din Sarmizegetusa Regia

În ultimii ani, după mai multe accidente care au avut loc în situl UNESCO din Munţii Orăştiei, autorităţile au stabilit că este nevoie de tăierea unor arbori care pun în pericol siguranţa angajaţilor şi a vizitatorilor, dar şi integritatea monumentelor antice.

Cele mai recente astfel de incidente s-au înregistrat în toamna anului 2021, chiar în timpul cercetărilor arheologice din zona fortificaţiei Sarmizegetusei Regia. Au fost semnalate prăbuşiri ale unor copaci şi a unor crengi masive rupte din arborii bătrâni – fără a fi înregistrate victime, spune Radu Barb, directorul Direcţiei de Administrare a Monumentelor şi Promovare Turistică – Hunedoara. Unul dintre arbori a căzut în interiorul fortificaţiei, pe latura estică, la o distanţă mică de săpăturile arheologice şi a afectat un segment de circa 10 metri din zidul fortificaţiei.

Mai mulţi arbori consideraţi periculoşi au fost extraşi în ultimii ani din Sarmizegetusa Regia, ultimii patru la sfârşitul anului 2021. însă în unele cazuri extragerilele din sit au fost reclamate de reprezentanţii unor organizaţii de mediu.

Pădurea Sarmizegetusei Regia

Timp de mai multe secole, ruinele Sarmizegetusei Regia au rămas ascunse de pădure. Unii dintre copacii seculari din jurul incintei sacre au atins dimensiuni considerabile, de zeci de metri. Când furia naturii i-a doborât la pământ, la rădăcinile unor fagi bătrâni au fost descoperite comori impresionante. Un astfel de artefact este matriţa de bronz scoasă la iveală în vara anului 2013, de sub rădăcina unui copac prăbuşit în urma furtunii din noaptea de Sânziene.

Unii dintre arborii din Sarmizegetusa Regia sunt consideraţi riscanţi pentru siguranţa oamenilor şi pentru integritatea vestigiilor. 

„O ameninţare constantă este dată de prăbuşirea arborilor. O suprafaţă semnificativă a sitului esete acoperită cu o pădure de fag impresionantă, o parte a acestor copaci având câteva sute de ani. Fenomene meteorologice extreme (vânt puternic, cantităţi mari de zăpadă) şi bolile şi dăunătorii specifice vegetaţiei înalte generează, nu de puţine ori, prăbuşiri necontrolate”, se arată într-un studiu istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Urşii au „cucerit” şi Sarmizegetusa Regia. Imagini nemaivăzute filmate la poalele capitalei dacilor VIDEO

Imagini spectaculoase din Sarmizegetusa Regia. De ce este „dezvelită” de arheologi capitala dacilor FOTO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite