Expoziţie de carte veche şi icoane dedicată Zilei Naţionale a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care trec pragul muzeului din Deva sunt invitaţi la o expoziţie inedită de icoane şi carte veche, intitulată „Mărturii ale spiritualităţii româneşti”.

Expoziţia va marca Ziua Naţională a României, susţin reprezentanţii muzeului. Ea va avea loc în spaţiile special destinate artelor plastice din Palatul Magna Curia şi va prezenta publicului 22 de icoane pe sticlă din secolul al XIX-lea, precum şi 16 exemplare de carte românească veche, cu tematică religioasă, din secolele XVII-XIX.

„Expoziţia propune vizitatorului o incursiune în lumea cărţii româneşti vechi şi a icoanei pe sticlă, privite sub două aspecte: cel al bunului cultural de patrimoniu, deţinut şi protejat de muzeul devean, precum şi cel al meditaţiei, contemplării şi, mai ales, al bucuriei prilejuite de apropiatele sărbători de iarnă. Cărţile vechi şi icoanele pe sticlă, purtătoare ale mesajului culturii şi civilizaţiei româneşti, oferă certe dovezi ale artei şi spiritualităţii româneşti. Păstrate la loc de cinste, aceste valori ale tiparului şi artei relevă o importanţă istorică, artistică şi documentară, care le integrează în patrimoniul naţional”, au declarat organizatoarele expoziţiei, Georgeta Deju şi Camelia Gabor.

Icoanele expus provin din centrul de iconari de la Mănăstirea Nicula, iar cartea veche din centrele tipografice de la Alba Iulia, Blaj, Bucureşti, Iaşi, Râmnic şi Sibiu. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 30 ianuarie 2017.


Vă recomandăm şi:

FOTO Muzeul care spune povestea minelor din Valea Jiului va fi reabilitat

Vechi de aproape jumătate de secol, Muzeul Mineritului din Petroşani va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeană, susţin reprezentanţii Primăriei Petroşani.

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia: o tânără a cerut despăgubiri record pentru găsirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani, înregistrată în Sarmizegetusa Regia, stârneşte controverse. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, susţine că a participat la descoperirea matriţei antice şi solicită în instanţă despăgubiri de circa 500.000 de lei instituţiilor abilitate. Arădeanca este contrazisă de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentanţii Muzeului din Deva au refuzat despăgubirea.

Săcărâmb, satul din poveştile cu prinţi şi împăraţi. De ce a căutat Franz Joseph tămăduirea în izvoarele muntelui de aur

Fostul orăşel minier Săcărâmb din judeţul Hunedoara s-a transformat într-un adevărat sat muzeu, împânzit de numeroase vestigii care amintesc de vremurile sale de glorie. În secolele trecute, zăcămintele de aur au atras familii din întreaga Europă şi au transformat aşezarea într-un loc cosmopolit, un „El dorado” al căutătorilor de comori, vizitat de membrii casei imperiale austro-ungare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite