EXCLUSIV Şpaga impresionantă dată în spital de tânărul care a jefuit Castelul Corvinilor. Peste 170.000 lei din pradă nu au mai fost găsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Gabriel Gal este judecat pentru spargerea de la casieria Castelului Corvinilor. În noaptea de 2 mai, a furat peste 175.000 lei, din monumentul istoric, dar şi-a rupt piciorul sărind de pe metereze. Este acuzat că a dat o şpagă consistentă medicilor, pentru a fi operat. Instanţa a decis punerea tânărului sub control judiciar, dar cu condiţia să nu se apropie de jocurile de noroc.

Tribunalul Hunedoara a decis punerea sub control judiciar a spărgătorului de la Castelul Corvinilor, pentru 60 de zile. Gabriel Gal (30 de ani) va fi obligat, printre altele, să nu depăşească limita teritorială a judeţului Hunedoara, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, să nu se deplaseze la nicio locaţie care implică practicarea jocurilor de noroc şi să nu comunice cu martorii din dosarul său.

„Apreciem că se impune ca limita teritorială pe care are obligaţia de a nu o părăsi să fie restrânsă la limita administrativă a judeţului Hunedoara, în acest fel asigurându-se o supraveghere eficientă a obligaţiilor impuse inculpatului. De asemenea, având în vedere că sunt indicii în se sensul că inculpatul frecventează jocurile de noroc, aşa cum declară martorul Saul Darius, apreciem că este oportun să i se interzică inculpatului să frecventeze orice locaţie în care se practică jocuri de noroc, pentru a preveni săvârşirea unor alte fapte de natură penală împotriva patrimoniului. Pentru buna desfăşurare a procesului penal, apreciem că se impune ca inculpatul să nu ia legătura cu martorii încuviinţaţi în cauză ori care urmează să fie încuviinţaţi, pentru prevenirea alterării probelor din prezenta cauză”, se arată în dosar.

A dat o şpagă de 4.000 de lei
Gabriel Gal a petrecut trei săptămâni în arest preventiv şi apoi restul perioadei în arest la domiciliu, după ce a fost reţinut pentru spargerea din noaptea de 5 spre 6 mai, de la Castelul Corvinilor. Pe lângă furtul a peste 175.000 de lei din vistieria Castelului Corvinilor, este acuzat de o nouă infracţiune. „Procurorul a disjuns cauza sub aspectul comiterii infracţiunii de dare de mită, constând in aceea că inculpatul a dat suma de 4.000 lei medicului în vederea operaţiei la picior, prin intermediul asistentei”, arată anchetatorii.

image

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara au trimis în judecată pe tânăr pentru furt calificat. „În noaptea de 1 spre 2 mai 2017, Gabriel Gal a pătruns în incinta Castelului Corvinilor unde, folosindu-se de o bucată de material pentru a nu lăsa urme, a forţat geamul mobil al casei de bilete, situată imediat în partea dreaptă a uşii principale de acces în castel, în tunelul ce face legătura spre curtea interioară a castelului, care s-a spart, apoi a introdus mâna şi a deschis sistemul de închidere funcţional tip yală al uşii şi a pătruns în interior de unde a sustras cutia din carton în care se afla suma de 175.531 lei, proveniţi din vânzarea biletelor în perioada 28 aprilie 2017 – 2 mai 2017 şi a părăsit locul faptei”, arată anchetatorii în dosar.

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu banii
Procurorii au stabilit că tânărul s-a accidentat la escaladarea zidurilor monumentului istoric, fracturându-şi piciorul după ce a sărit de pe metereze. În noaptea de 1 spre 2 mai a fost preluat de o ambulanţă, din zona Castelului Corvinilor, şi transportat la spital. Ulterior a fost operat, având dublă fractură la gleznă. La momentul preluării sale de către ambulanţă, avea asupra lui circa 1.800 de lei. Nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii, afirmând la spital că a fost victima unei încăierări şi nu a căderii de la înălţime.

„Instanţa a reţinut că până la acest moment nu s-a putut stabili exact ce s-a întâmplat în noaptea respectivă, dacă inculpatul a fost ajutat şi de alte persoane, ce s-a întâmplat cu banii sustraşi şi nerecuperaţi. S-a apreciat că există suficiente indicii (mai ales imaginile surprinse de camera video, starea de sănătate a inculpatului, respectiv glezna fracturată, zona în care a fost găsit în noaptea în care a fost săvârşită infracţiunea, împrejurarea că deşi nu are loc de muncă şi surse de venit asupra lui s-a găsit o importantă sumă de bani cu ocazia percheziţiei, care să ducă la concluzia că inculpatul este autor al faptei de furt calificat”, se arată în dosar.

Legătura cu lumea interlopă
Gabriel Gal are antecedente penale, fiind condamnat pentru furturi comise în afara ţării. El a fost reţinut începând de la data de 6 mai 2017, apoi a fost arestat preventiv, iar după circa o lună a fost plasat în arest a domiciliu. „Potrivit declaraţiei unui martor, Gabriel Gal face parte din anturajul unor lideri ai lumii interlope din Hunedoara. Din declaraţia aceluiaşi martor mai rezultă că, deşi nu realizează venituri licite, inculpatul frecventează jocurile de noroc şi fumează ţigări scumpe. Inculpatul este acuzat, în prezenta cauză, de comiterea unei fapte infracţionale de o gravitate deosebită, evidenţiată nu numai de locaţia în care a fost săvârşită fapta, ci şi de cuantumul foarte însemnat al sumei de bani sustrasă”, arată anchetatorii. În noaptea în care ar fi avut loc spargerea, un agent de pază se afla în Castelul Corvinilor, dar bărbatul a susţinut că nu a observat nimic până a doua zi dimineaţa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Secretele jafului din Castelul Corvinilor: peste 170.000 de lei dispăruţi şi legătura hoţului cu lumea interlopă

Anchetatorii nu au dat de urma a peste 170.000 de lei furaţi din Castelul Corvinilor, în noaptea de 1 spre 2 mai şi nu au stabilit dacă Gabriel Gal (30 de ani), trimis în judecată pentru spargere, a acţionat singur sau a fost ajutat de complici. Ancheta a scos la iveală detalii despre cum a acţionat tânărul şi despre legăturile sale cu lumea interlopă.

Culisele jafului din Castelul Corvinilor: trei săptămâni de anchetă fără rezultat pentru găsirea celor 170.000 de lei furaţi

Trei săptămâni au trecut de la spargerea din Castelul Corvinilor, iar ancheta s-a dovedit mai greoaie decât se aşteptau procurorii, deşi presupusul hoţ a fost trimis în arest preventiv. Doar 1% din prejudiciul de peste 170.000 de lei a fost recuperat, iar primăria riscă noi sancţiuni de la Poliţie dacă nu-şi va îmbunătăţi rapid sistemul de pază al monumentului istoric.

Primăria cere despăgubiri tânărului care a jefuit Castelul Corvinilor. Va fi judecat pentru daune de 170.000 de lei

Gabriel Gal, tânărul acuzat de spargerea de la Castelul Corvinilor, a fost trimis în judecată pentru furt calificat. Primăria Hunedoara s-a constituit parte civilă în dosar.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite