Eşecul parcurilor industriale ridicate pe ruinele combinatelor din Hunedoara şi Călan. Sunt pustii şi înconjurate de ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai noi parcuri industriale construite pe fonduri de la Uniunea Europeană în judeţul Hunedoara au rămas pustii.

De trei ani, când au fost inaugurate, cele mai noi parcuri industriale din judeţul Hunedoara, construite în Călan şi Hunedoara pe ruinele fostelor combinate siderurgice, au rămas aproape pustii. În ciuda ofertelor atractive în ce priveşte închirierea spaţiilor şi terenurilor, pe care autorităţile locale le-au făcut potenţialilor investitori, aceştia nu s-au interesaţi să îşi mute afacerile aici.

În Hunedoara, aproape zece milioane de euro au fost investiţi în construirea noului centru de afaceri, pe locul ruinelor combinatului siderurgic. Parcul industrial a fost înfiinţat în vecinătatea Castelului Corvinilor, după ecologizarea a 20 de hectare din terenurile ocupate în trecut de construcţii siderurgice, cu grad ridicat de poluare. Primăria Hunedoara a finanţat 40 la sută din valoarea investiţiei, iar restul fondurilor au venit de la Uniunea Europeană. Are 49 de parcele create în jurul unei clădiri moderne, cu două etaje, care au rămas, însă pustii.

În ce priveşte clădirea de birouri, în mai puţin de jumătate dintre cele 27 spaţii ale acesteia şi-au mutat sediile câteva societăţi comerciale, atrase de chiriile de 7 lei pe metru pătrat. Drumul de pământ spre parcul industrial, acoperit cu zgură şi piatră şi aproape inaccesibil camioanelor, s-a dovedit un punct slab al afacerii.

Locul învecinat Castelului Corvinilor a rămas înconjurat de alte peste 100 de hectare de teren viran, din fosta platformă industrială a Hunedoarei.

Din 2016, pe o suprafaţă de 40 de hectare din ruinele fostei uzine a oraşului Călan a fost inaugurat un parc industrial, în urma unei investiţii a cărei valoare a fost de circa 40 de milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată de administraţia locală din Călan, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Conducerea primăriei din Călan anunţa înainte de finalizarea proiectului că noua zonă industrială va crea 1.000 de noi locuri de muncă în primii zece ani de funcţionare. Noul parc industrial a rămas aproape pustiu, însă promisiunile autorităţilor cu privire la soarta lui nu lipsesc. Până în 2021, susţineau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, aici vor fi create 300 de locuri de muncă. Chiriile mai mici pentru terenurile din parcul industrial şi pentru spaţiile clădirii de afaceri sunt propunerile cu care aceştia vor să atragă clienţi. În prezent, este închriată doar o hală de 5.000 de metri pătraţi, unde 20 de angajaţil lucrează pentru o firmă de producţie a componentelor auto.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ruinele combinatului din Hunedoara, înghiţite de natură. Cum s-a schimbat peisajul dezolant al colosului industrial

VIDEO Imagini revoltătoare la marginea municipiului. Oamenii au transformat ruinele combinatului în groapă de gunoi

VIDEO Incendiu violent la marginea Călanului. Norii de fum negru şi toxic s-au ridicat deasupra oraşului

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite