Drumul Crucii în Straja. Sute de oameni au luat parte la procesiunea din Vinerea Mare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Crucii. Foto: Dorin Popa
Drumul Crucii. Foto: Dorin Popa

Sute de oameni au participat la „Drumul Crucii”, din Straja, cea mai lungă procesiune care are loc în Vinerea Mare, în România.

În Vinerea Mare dinaintea Paştelui, de peste două decenii schitul Straja din Masivul Vâlcan devine loc de perlerinaj pentru sute de credincioşi care participă la „Drumul Crucii” – o procesiune religioasă care aminteşte de Parimile lui Iisus Hristos.

GALERIE FOTO DE PE DRUMUL CRUCII

„Perla Văii Jiului” în imagini de poveste realizate cu ajutorul dronei. Înălţimile Staţiunii Straja FOTO

Unde a dispărut Baloo, vedeta staţiunii Straja. Ursul veteran nu a mai fost văzut de la începutul anului

Vineri, peste 200 de oameni au luat parte la „Drumul Crucii”. Au pornit din faţa bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Lupeni pe traseul de zece kilometri care urcă abrupt spre Schitul din Straja şi spre Crucea Eroilor, de pe munte. Câţiva dintre credincioşi au purtat pe umeri o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri. Crucea ar fi fost încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Pe parcursul procesiunii, oamenii s-au oprit în 14 locuri de popas, marcate  de monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.


Drumul Crucii. Foto: Dorin Popa / Facebook

Drumul Crucii în Straja a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, cel care a finanţat şi construcţia schitului, a Crucii Eroilor şi a tunelului pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătorţi în câte o zi din an.

drumul crucii foto dorin popa


Drumul Crucii. Foto: Dorin Popa / Facebook

drumul crucii foto dorin popa

Ce simbolizează „Drumul Crucii”

Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de "Calea durerii", "Calea îndurerată", "Calea suferinţei" sau "Calea dureroasă") este o rută aflată în Oraşul Vechi din Ierusalim despre care tradiţia creştină spune că este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul sau de răstignire. Drumul cuprinde, după tradiţie, 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest traseu. Numele „Via dolorosa” a intrat în limbajul comun, ca o metaforă pentru o cale sau o trăire plină de obstacole şi suferinţe.


Drumul Crucii. Foto: Dorin Popa / Facebook

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar aleTransilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea ţării şi au murit peste 1.500 de ostaşi români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

drumul crucii foto dorin popa

Vă recomandăm să citiţi şi:

Noua şosea din Masivul Parâng a reintrat în şantier. Când vor fi finalizate lucrările din zona alpină VIDEO

Se prăbuşesc zidurile din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. De ce nu a mai fost restaurat forul oraşului antic VIDEO

Fotografii document din Sarmizegetusa anilor ´80. Heliportul lui Ceauşescu şi fetele la plajă FOTO


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite