Video Drum nou în Munții Poiana Ruscă. Leagă două zone spectaculoase din Ținutul Pădurenilor VIDEO
0Un drum amenajat în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara va face posibilă conectarea satelor de pe culmile Munților Poiana Ruscă fără a mai fi nevoie ca șoferii să ocolească zeci de kilometri prin Hunedoara și Deva.
Drumul de zece kilometri dintre satele Poiana Răchițelii și Feregi (comuna Cerbăl din Hunedoara), care străbate pădurea de fag și molid, aflată la aproape 1.000 de metri altitudine, este pietruit și lărgit în aceste zile (video).
Lucrările vor trebui finalizate până în weekend, când la Poiana Răchițelii are loc Festivalul plăcintelor pădurenești, unde sunt așteptați mii de oameni.
„Drumul dintre Feregi și Poiana Răchițelii este acum accesibil pentru toată lumea. Pentru cei care doresc să participe la Festivalul plăcintelor pădurenești, accesul este mult mai facil”, spune primarul Mircea Claudiu Costa.
Odată cu reabilitarea sectorului Poiana Răchițelii - Feregi al drumului județean din Hunedoara (708 D), șoferii pot călători între cele două localități din Ținutul Pădurenilor pe ruta directă, ce coboară lin dinspre Poiana Răchițelii (video) spre Feregi, fără a trebui să mai facă un ocol de circa 80 de kilometri, prin orașele Hunedoara și Deva.
Bucata de drum leagă două zone pitorești din Ținutul Pădurenilor, completând un circuit de circa 100 de kilometri care poate fi parcurs acum cu autoturismele. Astfel, șoferii care pornesc din Hunedoara pe valea Zlaștiului pot urca în Munții Poiana Ruscă pe șoseaua de circa 40 de kilometri Hunedoara - Cerbăl - Poiana Răchițelii (video) modernizată în ultimii ani.
Pe traseu găsesc satele arhaice ale pădurenilor Arănieș, Ulm, Cerbăl, Socet și Poiana Răchițelii, ultimul dintre ele la peste 1.000 de metri altitudine.
De la Poiana Răchițelii, călătorii pot coborî spre Valea Mureșului, pe drumul forestier spre Feregi, completat de șoseaua modernizată care traversează satele pădurenilor Feregi (video), Poienița Tomii (video), Muncelu Mic și coboară apoi spre Vețel și Deva.
Pe culmi, alte drumuri se desprind din DJ 708 D, pentru a ajunge în micile sate Merișoru de Munte, Muncelu Mare și Boia Bârzii.
Ținutul Pădurenilor, o regiune etnografică și geografică distinctă din vestul României se află în munții Poiana Ruscă și cuprinde aproape 40 de sate și cătune - unele în prag de dispariție.
Cele mai multe au fost înființate în secolele trecute pe cele cinci șiruri de culmi, despărțite de văi adânci, care coboară radial dinspre vârful Poiana Ruscăi (1.359 metri) spre văile Mureșului, Cernei și Streiului.
Drumuri modernizate pe bucăți
Doar câteva sate din Ținutul Pădurenilor, ca Runcu Mare și Cernișoara - Florese, au fost înființate pe văile înguste ale râurilor, unde localnicii au găsit puține locuri prielnice de a-și construi gospodării.
Lipsa drumurilor moderne, conectate între ele, a rămas încă o problemă pentru localnici și pentru cei care vor să exploreze Ținutul Pădurenilor.
Drumurile rele fac anevoioasă legătura dintre culmile din Munților Poiana Ruscă, astfel șoferii care vor să ajungă de la Vadu Dobrii în satele învecinate Poiana Răchițelii și Bunila trebuie să ocolească zeci de kilometri, la fel și cei care vor să meargă de la Cerbăl sau Ghelari în unele așezări vizibile pe versanții învecinați.