Descoperire remarcabilă sub cea mai veche biserică a Hunedoarei. Arheologii au scos la lumină un monument ciudat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: hunedoaralibera.ro.
FOTO: hunedoaralibera.ro.

Specialiştii care au efectuat săpăturile arheologice în Biserica medievală „Sfântul Nicolae” din Hunedoara au scos la iveală un monument unic, vechi de aproape două milenii.

Un monument din marmură, care datează cel mai probabil din secolul I d. Hr., a fost scos la iveală de arheologi, în urma săpăturilor ce preced studiul arhitectural pentru reabilitarea Bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Hunedoara.

Piatra romană, bogat ornamentată, se afla încorporată în fundaţia unei construcţii anterioare bisericii medievale şi ar fi fost refolosită în Evul Mediu, a precizat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, unde a fost adusă piesa.

În acceaşi zonă au mai fost descoperite vestigii romane, respectiv olane de la un apeduct, a adăugat Sorin Tincu. De altfel, în împrejurimile Hunedoarei au fost scoase la iveală numeroase materiale arheologice care oferă indicii despre perioada Daciei romane.

„Am găsit tot soiul de obiecte, dar acesta este prima piatră pe care o descoperim în cadrul săpăturilor. Mai multe informaţii nu avem deocamdată, dar presupunem că este vorba despre o piesă dintr-o fântâniţă”, a declarat dr. Delia Tatu, potrivit hunedoaralibera.ro.

Imagine indisponibilă

Recent, în timpul săpăturilor din biserica medievală, arheologii au descoperit rămăşiţele pământeşti a trei persoane, cel mai probabil nobili locali. Fiecare dintre defuncţi a fost îngropat cu o monedă în mână, arheologii descoperind deja o monedă şi sub altarul bisericii.

Odată analizate, aceste monede îi vor ajuta pe specialişti să identifice cu exactitate perioada în care au fost înmormântaţi nobilii, au anunţat reprezentanţii primăriei.

biserica

Biserica „Sfântul Nicolae” din Hunedoara a fost ridicată în urmă cu aproape cinci secole, potrivit istoricilor, şi este cel mai vechi lăcaş ortodox din municipiul Hunedoara. Se află în apropierea Castelului Corvinilor, iar atestarea ei documentară este legată de un hrisov al regelui Matia Corvin al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara, prin care le era permis locuitorilor ortodocşi ai Hunedoarei, sârbi şi români, să construiască o biserică.

Biserica a fost inclusă într-un proiect de restaurare, consolidare şi conservare, care se află în evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Investiţia pentru care parohia ei a solicitat fonduri europene, se ridică la 1,7 milioane de lei şi include lucrări de reabilitare a interiorului, exteriorului, de amenajare a incintei şi realizare a iluminatului arhitectural şi ambiental, de realizare a unei anexe cu grupuri sanitare şi centrală termică şi de refacere a împrejmuirilor şi aleilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Româncele, descrise de călătorii străini: moldovencele - fanatice şi umilite, fetele din Ţara Românească le suceau minţile, Medgidia - plină de prostituate

Transilvania din urmă cu două secole: „Rar am văzut un român fără un ciomag ca lumea în mână şi fără cuţite la brâu”

Blestemul Huniazilor: morţile învăluite în mister care au măcinat puternica familie a Transilvaniei medievale

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite