Cum va arăta marele sanctuar circular din Sarmizegetusa Regia: toţi stâlpii vechi de trei decenii vor fi înlocuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stâlpii din Sarmizegetusa Regia sunt putrezi, în partea din pământ. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Stâlpii din Sarmizegetusa Regia sunt putrezi, în partea din pământ. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat hotărârea ce prevede efectuarea unor lucrări de restaurare la Sarmizegetusa Regia. Stâlpii sanctuarului circular şi gardul de la drumul pavat vor fi înlocuite.

Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat joi proiectul de hotărâre ce prrevede înlocuirea stâlpilor de stejar degradaţi care au dat forma actuală a marelui sanctuar circular din Sarmizagetusa Regia, precum şi lucrări de restaurare în zona drumului pavat.

„Obiectul documentaţiei îl constituie înlocuirea stâlpilor din lemn la Marele Templu circular şi a gardului metalic de la drumul pavat cu unul din lemn. Stâlpii se vor amplasa în locul celor existenţi, aceştia fiind extraşi cu ajutorul unui troliu amplasat pe un trpied portabil. Gardul metalic se află într-un stadiu avansat de degradare şi se impune înlocuirea lui. Noul gard de lemn se va integra mult mai bine în ansamblul monumentului”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Potrivit arheologilor, templul mare circular a fost restaurat în anul 1980. Atunci au fost amplasaţi stâlpii din lemn de stejar, prelucraţi cu barda, vizibili astăzi, ca replici ale unor stâlpi originali, ale căror urme au fost evidenţiate prin cercetări arheologice. Numărul stâlpilor este de 84, ai cercului, şi 34, ai absidei (potcoavei), iar înălţimea lor ajungea la 1,4 metri, în cercul exterior, şi un metru în absidă.

Cei peste 30 de ani de când datează stâlpii - replici ai Marelui Templu circular au dus la putrezirea lor, mai ales în pământ, iar verticalitatea lor a fost compromisă în proporţie mare. Noile replici, din lemn de gorun, vor avea aceleaşi caracteristici. În ce priveşte gardul de pe marginea drumului antic pavat, acesta va fi înlocuit cu unul de lemn, din motive ambientale.

Povestea cetăţii

Sarmizegetusa Regia face parte din ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac esta unul dintre cele mai populare monumente istorice ale României. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Oraşul antic înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, susţin istoricii, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Mai mult, pe vârfurile munţilor care înconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetăţi de apărare, iar în vremurile de restrişte, populaţia îşi găsea adăpost în aşezarea din munţi. Templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia au fost dispuse pe două terase, iar istoricii au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice.


Vă recomandăm şi:

Ce făceau dacii cu lâna de aur, ce rol aveau valoroasele brăţări şi cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia

Secretele celor mai valoroase descoperiri arheologice din România ultimului secol, potrivit unor istorici, sunt prezentate într-o expoziţie inedită, la poalele Sarmizegetusei Regia.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite