Video Codrii seculari ascunși în Munții Poiana Ruscă, rezevația forestieră aproape neatinsă de oameni VIDEO

0
Publicat:

Cele mai izolate așezări din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara sunt înconjurate de una din marile rezervații forestiere din România. Aici se află codrii seculari din Munții Poiana Ruscă.

Codrii seculari din Munții Poiana Ruscă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Codrii seculari din Munții Poiana Ruscă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Codrii seculari de la Bătrâna-Bunila, numiți și Codrii seculari de pe valea Dobrișoarei și Prisloapei (video), cuprind, potrivit specialiștilor, arboret natural cu structuri pluriene, cvasivirgine, de dimensiune mare şi vârstă de până la 200 de ani.

Păduri seculare din Hunedoara

Însă flora și fauna întinderilor de pădure a făcut ca zona din Munții Poiana Ruscă să fie declarată rezervație forestieră.

Specii de fluturi extrem de numeroase, dar și unele rare ca Lycaena helle, au contribuit la statutul de rezervație forestieră primit de pădurile din Munții Poiana Ruscă. În plus, ecosistemele de pe Valea Dobrei au suferit extrem de mici modificări create de oameni de-a lungul timpului.

„456 de hectare sunt aferente rezervației Codrii seculari de la Bătrâna-Bunila. Rezervația este încadrată conform nomenclaturii UICN în categoria a IV-a, iar conform clasificării Comisiei Monumentelor Naturii (Academia Română) ca rezervație forestieră. Arealul protejat se învecinează la nord cu terenurile agricole ale satului Bătrâna, iar la sud - cu terenurile agricole (pajiști, pășuni, etc) ale satelor Bunila și Vadu Dobrii. Rezervația este administrată de Direcția Silvică Hunedoara, Ocolul silvic Dobra). Valea Dobrei, numită pe cursul superior Valea Bătrâna, străbate partea central-estică a Munților Poiana Ruscă, fiind străjuită de dealuri cu altitudini medii cuprinse între 300 și 900 metri (Vf. Pleșu- 334 m; Dealul Dobra - 384 m; Dealul Bătrâna - 963 m)”, informau Marcela Balazs și Silvia Burnaz, după un studiu despre rezervație, publicat în Buletin de Informare Entomologică (2001).

Drumul spre cătunele din Bătrâna trece pe lângă codrii seculari. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Drumul spre cătunele din Bătrâna trece pe lângă codrii seculari. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Un drum forestier de 30 de kilometri leagă comuna Bătrâna și satul Vadu Dobrii din Hunedoara (video), trecând prin pădurea care pare nesfârșită.

La poalele dealului pe care este așezat satul Bătrâna din Hunedoara drumul se ramifică: în stânga, călătorii urcă 2-3 kilometri spre localitatea Bătrâna, locuită de vreo 50 de oameni, iar în dreapta, un drum pietruit recent urcă pe la marginea codrilor seculari spre cătunele Piatra, Răchițaua și Fața Roșie, care împreună mai numără 6-7 familii.

Trasee turistice prin pădurile din Munții Poiana Ruscă

În codrii seculari din Munții Poiana Ruscă, turiștii pot ajunge mai ușor și din satul Poiana Răchițelii (video), aflat la circa 7-8 kilometri de satul Vadu Dobrii din Hunedoara.

Unii localnici spun însă că nefiind drumuri prin marea întindere de pădure, oamenii se pot rătăci ușor dacă se aventurează în adâncurile ei.

„Codrii seculari sunt un loc aproape neatins de zeci de ani. Prin anii ’70, am mai plantat brazi aici, dar pădurea era și atunci, cu arbori mult mai bătrâni, cu înălțimi de 30-40 de metri. Te poți rătăci ușor într-un astfel de loc, nefiind drumuri în pădure. Fiind rezervație, oamenii nu prea au voie să intre în ea. Pot deranja animalele sălbatice și se pot expune unor pericole”, spune un localnic din Fața Roșie (video).

Totuși, câteva trasee turistice marcate trec prin aceste sate din Ținutul Pădurenilor traversând păduri la fel de spectaculoase ca rezervația forestieră, spre vârfurile de până la 1.400 de metri din Munții Poiana Ruscă.

Suprafețele de păduri din văile Dobrei și ale afluenților săi depășesc peste 15.000 de hectare, în timp ce satele de pe dealuri, pe care le înconjoară mai sunt locuite de câteva zeci de familii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite