Video Cum s-a transformat centrul istoric din Hunedoara, la un an de la intrarea în șantier VIDEO

0
Publicat:

A trecut un an de când Centrul istoric din Hunedoara a intrat în șantier, pentru a fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene. Cele trei proiecte europene au schimbat treptat înfățișarea zonei traversată de turiștii care ajung la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lucrările începute în martie 2023 în Centrul vechi din Hunedoara (Centrul istoric din Hunedoara) vizează reabilitarea rețelei stradale din împrejurimile Castelului Corvinilor, reamenajarea malurilor râului Cerna pentru a deveni zonă de promenade. 

Tot aici va fi înființat Muzeul Fierului din Hunedoara, într-o clădire veche de peste un secol și un centru de agrement într-o altă clădire de epocă din centrul vechi al orașului, iar Parcului Libertății din Hunedoara (video) va fi reabilitat. Investițiile vor trebui finalizate în 2024.

Lucrările la rețeaua stradală din Centrul istoric din Hunedoara au acumulat întârzieri, iar constructorii sunt așteptați să reia modernizarea arterelor rutiere, oprită pe durata iernii.

Nici investiția în amenajarea râului Cerna, pe un sector de circa 600 de metri nu a ajuns într-un stadiu avansat. În schimb, Parcul Libertății din Hunedoara a fost reconfigurat și au fost plantați alți arbori ornamentali, în locul celor 40 de copaci retezați în 2023.

Centrul vechi din Hunedoara, în 2023. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Centrul vechi din Hunedoara, în 2023. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În următoarele zile muncitorii vor gazona viitoarele zone verzi ale parcului. Clădirile și curțile noului muzeu al fierului și ale viitorului centru de agrement se află în șantier, prima – pe malul râului Cerna, iar cealaltă pe malul Zlaștiului.

„După finalizarea investiției, vor fi create mai multe zone pietonale și semipietonale, menite să contribuie la reducerea poluării generate de mașini și să încurajeze mersul pe jos și folosirea unor soluții de transport ecologice”, informa Primăria Hunedoara.

Străzile Constantin Bursan, Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă vor fi străzi cu caracter semi-pietonal (accesul auto fiind permis doar riveranilor şi autovehiculelor de intervenţie). De asemenea, din fondurile europene vor fi construite şi piste de biciclete.

Clădiri vechi și degradate în Centrul vechi din Hunedoara

Investițiile publice din Centrul istoric din Hunedoara au stârnit unele nemulțumiri localnicilor. Unii hunedoreni s-au plâns de faptul că au fost tăiați majoritatea copacilor din Parcul Libertății din Hunedoara.

De asemenea, au reclamat faptul că mai multe clădiri ridicate de peste un secol din centrul vechi au rămas degradate. Recent, unele au intrat în renovare, iar fațadele lor își vor schimba înfățișarea. Sunt clădiri particulare pe care proprietarii vor să le transforme în localuri pentru turiști.

Centrul vechi din Hunedoara în jurul anului 1900. Ilustrată realizată de Adler.
Centrul vechi din Hunedoara în jurul anului 1900. Ilustrată realizată de Adler.

Centrul vechi al Hunedoarei, aflat la poalele Castelului Corvinilor, locul unde se întâlnesc râurile Cerna şi Zlaşti, a fost vreme îndelungată un loc pitoresc unde se defăşura unul dintre cele mai populare târguri din regiune.

La sfârşit de săptămână, întinderea înconjurată de hanuri, prăvălii şi case solide, ridicate din piatră, devenea un loc de întâlnire şi comerţ pentru oamenii din toate colţurile Ţinutului Pădurenilor.

Centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Muntenii coborau pe cai sau pe jos, cu desagile pline de unelte, cuie şi bare de fier maleabil, realizate în atelierele din jurul minelor de fier, cu produsele de şelărie şi ciorăpărie rustică şi manufacturi din lemn, iar în schimbul mărfurilor lor, cumpărau alimente şi alte bunuri necesare în gospodării.

Râul Cerna în Centrul vechi. Ilustrată. Foto: Adler, 1900.
Râul Cerna în Centrul vechi. Ilustrată. Foto: Adler, 1900.

Piaţa din Hunedoara este frumoasă şi mare, ea fiind lungă de 280 de stânjeni şi lată de aproape 64, fiind pot spune aproape dreptunghiulară şi este înconjurată cu 11 case cu etaj, majoritatea datând din acest secol, unele dovedind măiestria deosebita a constructorului. Cârciumi la Hunedoara sunt destule, în care mai degrabă se consumă ţuică (ieftină şi bună) decât vin, lucru care de asemenea nu este o piedică pentru a le frecventa – hanuri sunt puţine, în care nu se poate spune că omul ar fi chiar atras cu forţa, dar se poate mâncă bine şi pe alese, dar obţinerea unei camere este o adevărată aventură”, scria savantul Lajos Aranyi, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Râul Cerna. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Râul Cerna. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Omul de știință a ajuns în Hunedoara în 1863 și a contribuit major la reabilitarea Castelului Corvinilor, începută în 1871, după ce monumentul fusese devastat de un incendiu, în 1854.

„Hunedorenii vorbesc numai româneşte, cu toate acestea, ca şi la Deva, tăbliţele magazinelor sunt în ceea mai mare măsură în limba maghiară, doar câteva şi pe româneşte. Cimentul peste tot este foarte scump, târguiala fiind un obicei împământenit, dar pe lângă toate acestea hamalii sunt foarte săritori şi prietenoşi. Printre articolele extraordinar de ieftine se numără fructele, unele mai gustoase decât altele, laptele de bivoliţă care este fără pereche de gustos, găinile, păsările de curte, carnea de capră, de berbec şi în fine lemnul de foc”, adăuga Lajos Aranyi, într-o lucrare despre Castelul Corvinilor din Hunedoara (video).

În prezent, Centrul vechi al Hunedoarei păstrează câteva monumente reprezentative ale Hunedoarei, însă multe dintre clădirile sale vechi sunt degradate şi au nevoie de renovare. Unele, ca Primăria Hunedoara, se află în șantier și vor fi restaurate.

Alte vechi clădiri vechi aflate lângă Castelul Corvinilor au fost renovate și transformate în moteluri și restaurante.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite