Cele mai frumoase şosele din România, locurile de vis din Munţii Carpaţi care transformă şofatul în plăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transalpina, Transfăgărăşan, Defileul Jiului şi drumul Porţilor de Fier ale Transilvaniei se numără printre cele mai frumoase şosele din România.

Cea mai spectaculoasă şosea din vestul ţării leagă regiunile istorice ale Ardealui, Banatului şi Olteniei prin vechile trecători care separă Carpaţii Occidentali de Carpaţii Meridionali.

Porţile de fier ale Transilvaniei
În Antichitate a fost calea folosită de romani pentru cucerirea Daciei, prin Porţile de Fier ale Transilvaniei. O mulţime de vestigii importante fac din DN 68 şi DN 6 o rută istorică a Europei. Prima dintre ele este Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane. Un alt reper al drumului sunt Băile Herculane şi Valea Cernei, iar cel mai spectaculos sector sunt cei circa 30 de kilometri dintre Orşova şi Drobeta Turnu Severin, ai drumului de pe marginea fluviului Dunărea, cu mulţimea de viaducte şi tuneluri pe care le străbat călătorii.

Transalpina
Transalpina (DN 67C), numită şi Drumul Regilor, deoarece a fost amenajată în vremea regelui Carol al doilea este cea mai înaltă şosea din România. Străbate pe creste munţii Parâng, de la Novaci (Gorj) până la Sebeş (Alba), pe o lungime de aproape 148 de kilometri. DN 67 C are punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, unde ajunge la 2.145 de metri. Şoseaua străbate Carpaţii Meridionali de la sud la Nord, traversând Masivul Parâng şi este paralelă cu Valea Jiului şi Valea Oltului. În ultimii ani, Transalpina a fost reparată şi modernizată, devenind astfel atractivă pentru un număr tot mai mare de turişti.

Transfăgărăşan
Cel mai spectaculos drum din România, Transfăgărăşan (DN7C), leagă Muntenia cu Transilvania, străbătând Munţii Făgăraş. Şoseaua transcarpatică ajunge la altitudinea de 2042 m, în apropiere de Lacul Bâlea. Pe întregul traseu sunt construite 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 m), care străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1.

Transbucegi
Transbucegi sau Drumul Babelor (DJ 173) de circa 20 de kilometri, face legătura între Sinaia – Şaua Dichiului – Cabana Babele. A fost reabilitat în anii trecuţi şi denumit astfel, chiar dacă nu traversează Bucegii, ci doar îi duce pe călători spre Platoul Bucegi. Pe unele porţiuni, şoferii sunt avertizaţi să circule cu maximum 20 km/h, din cauza pericolelor şi lăţimii mici a şoselei.

image
image



Transvâlcan
Una dintre cele mai noi şosele montane din România, aflată încă în construcţie, leagă judeţele Hunedoara şi Gorj, prin Pasul Vâlcan. Drumul, asfaltat parţial, are o istorie aparte: a fost folosit de romanii care au invadat Dacia, dar şi de Mihai Viteazul. O legendă arată că în locul Poiana lui Mihai, calul voievodului a murit din cauza efortului, astfel că Mihai Viteazul şi-a continuat aventura pe jos, prin Pasul Vulcan. În Pasul Vulcan ar fi existat Castelul din Carpaţi, locul misterios descris de celebrul scriitor Jules Verne. Tot aici, în anii Primului Război Mondial s-au dat lupte crânceneîn care au murit peste 1.000 de ostaşi români. Pe marginea drumului încă mai pot fi văzute tranşeele săpate în anii războiului.

TRANSBUCEGI



Cheile Bicazului
Drumul Bicazului (DN 12) înconjoară Lacul Izvorul Muntelui şi traversează apoi Cheile Bicazului. Lacul Izvorul Muntelui – Bicaz, întins pe 31.000 de hectare, a fost unul dintre cele mai mari proiecte de amenajări hidrografice din istoria României. Cea mai spectaculoasă porţiune a şoselei traversează Cheile Bicazului, în Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş, situat pe teritoriul judeţelor Harghita şi Neamţ. Una dintre marile atracţii ale acestui traseu este Lacul Roşu, un lac de baraj natural format în luna iulie a anului 1837, ca urmare a alunecării unui versant.

Defileul Jiului
Şoseaua Defileului Jiului, de peste 30 de kilometri, este cea mai spectaculoasă porţiunea a Drumului Naţional 66, care leagă judeţele Hunedoara şi Gorj, Ardealul de Oltenia, prin munţii Vâlcan şi Parâng. Şoseaua modernizată în ultimii ani trece pe marginea Jiului şi a Parcului Naţional Defileul Jiului, pe sub versanţi abrupţi şi stâncoşi. Unul dintre cele mai frumoase locuri de popas de pe şosea este Mănăstirea Lainici, veche de două secole, aflată în inima munţilor.

pasul valcan

Vă recomandăm să citiţi şi:

Proiectul eşuat al şoselei din parcurile naţionale între Valea Jiului şi Herculane. Ce se va întâmpla cu drumul naţional

VIDEO Privelişti sumbre în pădurea devastată. Românii „au ascuns“ remorci de gunoaie la adăpostul copacilor

VIDEO Cea mai spectaculoasă şosea din Munţii Orăştiei. Povestea drumului care duce la satul din nori şi spre poiana în care ar fi murit Decebal

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite