Castelul Corvinilor din Hunedoara, transformat radical în patru ani de restaurare FOTO VIDEO
0Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) se află în șantier din 2019, iar cele mai multe dintre spațiile cuprinse în proiectul de restaurare au fost reabilitate. Lucrările se apropie de final.
De patru ani, Castelul Corvinilor din Hunedoara se află în șantier, fiind restaurat cu ajutorul unei finanțări de la Uniunea Europeană în valoare de aproape cinci milioane de euro.
Lucrările, care au cuprins majoritatea turnurilor și sălilor din castel, se apropie de final, însă la scurt timp după încheierea investiției monumentul istoric va intra într-o nouă etapă de restaurare, care va viza locurile care nu au putut fi incluse în primul proiect.

„În momentul de față, proiectul de restaurare se îndreaptă spre final. Practic în toamna acestui an, 2023, se va încheia actualul proiect și sperăm noi, într-un timp cât mai scurt, să înceapă următorul proiect, în valoare de circa șase milioane de euro, derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acest nou proiect va umple toate golurile neacoperite de actualul proiect de restaurare, iar la sfârșitul lui sperăm să avem un castel restaurat în întregime, astfel încât să ne putem concentra pe zonele adiacente, mai precis pe Curtea husarilor, șanțurile castelului, grădina acestuia”, a declarat arheologul Sorin Tincu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.
Lucrările derulate în perioada 2019 – 2023 au vizat reabilitarea a peste 20 de spații de la toate nivelurile monumentului istoric, cele mai importante fiind: Loggia Matia, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, Atelierele, Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Turnul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.
Curtea interioară a edificiului, acoperită cu stâncă și pietriș, a edificiliului este pavată, pentru a reduce riscul alunecărilor și accidentelor.
Restaurarea Castelului Corvinilor a schimbat modul de vizitare
Lucrările au dus la crearea unui circuit de vizitare a castelului prin interior, mai accesibil turiștilor, după ce au fost refăcute mai multe scări și niveluri distruse în urma incendiului din 1854.




































„După actualul proiect de restaurare, circuitul de vizitare s-a modificat. Este un circuit care se desfășoară prin interior, în majoritatea timpului. Acest lucru este benefic atât pentru vizitatori, cât și pentru castel. În felul acesta putem păstra un microclimat adecvat în încăperi, astfel încât exponatul să nu aibă de suferit, dar și vizitatorul va evita ieșirile constante în curtea castelului pentru a reintra într-o altă aripă. Refacerea acestor etaje distruse după incendiul din 1854 ne-a permis recrearea acestui circuit coerent, iar la finalizarea proiectelor, sperăm ca el să fie cu adevărat spectaculos și ambientat astfel încât vizitarea castelului să fie memorabilă”, spune Sorin Tincu.
Spațiile exterioare vor fi reaabilitate
Etapa viitoare de restaurare a Castelului Corvinilor vizează lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor monumente, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat începând din 2019 la castel.
Printre acestea se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat şi crearea unui sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea din zilele noastre.
Fortăreaţa medievală clădită de Ioan de Hunedoara pe Dealul Sânpetru, la confluenţa dintre râurile Zlaşti şi Cerna, a fost „modelată” în urma asediilor, a incendiilor, a lucrărilor de extindere şi a restaurărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului.
Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România medievală și este cel mai vizitat monument istoric din Hunedoara.