Video Viața plină de primejdii din castelele medievale. Un loc interzis spulberă toate miturile romantice VIDEO

0
Publicat:

Două camere întunecoase din Castelul Corvinilor din Hunedoara, interzise copiilor, spulberă impresia romantică pe care și-ar putea-o face oaspeții monumentului despre viața din castelele medievale. În realitate, traiul de zi cu zi al medievalilor era de o duritate extremă.

Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

Viața în castelele medievale nu era deloc confortabilă, iar cei care vizitează monumente cum este Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) s-ar putea lăsa ușor înșelați de înfățișarea romantică a acestuia, pentru a crede că vechii săi locatari trăiau înconjurați de lux.

La intrarea în castelul Hunedoarei, vizitatorii, cu excepția copiilor cu vârste mai mici de 12 ani, sunt invitaţi să vadă două camere întunecoase, folosite în trecut ca locuri unde prizonierii erau torturaţi.

Temnița din Castelul Corvinilor, rezervată condamnaților la moarte

Fosta închisoare a castelului din Hunedoara ar fi fost clădită în secolele XVI – XVII, pentru a lua locul unei alte temnițe, mai vechi, ascunsă sub sala Cavalerilor - loc despre care se spune că l-ar fi găzduit pe Vlad Țepeș.

O legendă spune că voievodul muntean, cunoscut și ca Dracula, ar fi fost întemniţat timp de şapte ani într-un beci al Castelului Corvinilor (video).

Temnițele castelului din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
Temnițele castelului din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod", citaţi în volumul „Vlad Ţepeş (Dracula), între legendă şi adevăr istoric” (Editura Enciclopedică).

În toamna anului 1462, Vlad Ţepeş, fost aliat al lui Matia Corvin, a fost arestat din ordinul regelui, deposedat de tron şi trimis într-o captivitate prelungită pe durata a 12 ani, la Vişegrad, lângă Buda. Unii istorici au susţinut că înainte de a fi expulzat, este foarte posibil ca Vlad Ţepeş să fi stat în temnița din Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

În toamna anului 1784, în timpul răscoalei iobagilor conduși de Horea, peste 100 de iobagi au fost întemnițați la castelul din Hunedoara, în așteptarea pedepsei cu moartea. În cele din urmă, prizonierii au fost eliberați.

Colaj. Vlad Țepeș și intrarea în temnița medievală. Foto: Wikipedia / Adevărul
Colaj. Vlad Țepeș și intrarea în temnița medievală. Foto: Wikipedia / Adevărul

Temnița, acum mobilată cu gratii și cu un manechin care înfățișează un prizonieri a rămas un loc întunecos care încă poartă pecetea călăului, semnul unei roţi cu zimţi care se găsea pe paloşul acestuia.

Vechea închisoare păstrează uşa originală din secolele trecute, care nu a ars în timpul incendiului care a mistuit castelul în 1854.Temnița a fost folosită până în secolul al XIX-lea, iar unele documente arată că în urmă cu două secole erau ținuți aici răufăcătorii din ținutul Hunedoarei.

Locul cel mai temut din castel, chiar la intrare

În imediata vecinătate a temniței castelului medieval, turiștii pot intra, printr-o ușă mică, într-o altă încăpere care le poate da fiori.

Coboară în cele două săli subterane ale vechiului bastion de tortură al castelului, mobilat cu reproduceri ale celor mai faimoase instrumente folosite de medievali pentru mutilarea prizonierilor și cu câteva manechine care înfățișează victimele călăilor.

Bastionul de tortură a fost construit în secolul al XV-lea. Aici, călăul de la castel nu doar se ocupa de execuţia capitală, dar avea şi rolul de a tortura prizonierii care îi erau aduşi. Se mergea până la jupuirea oamenilor de vii, potrivit muzeografilor de la castel. Vechea sală de tortură a Castelului Corvinilor a funcţionat până spre sfâşitul secolului al XVIII-lea.

Bastionul de tortură este compus din două săli, reamenajate în 2012. Expoziţia cuprinde mai multe dintre instrumentele de chinuire, inspirate din Constitutio Criminalis Theresiana, codul penal al împărătesei Maria Tereza.

Sala de tortură de la Castelul Corvinilor. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
Sala de tortură de la Castelul Corvinilor. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

Printre maşinăriile care pot fi văzute în încăperile castelului, regăsite în codul împărătesei Maria Tereza, sunt menghinile pentru strângerea membrelor şi trupului, instrumentele de întindere a corpului până la ruperea acestuia, scaunele de tortură dotate cu ţepi şi piroane, obiecte folosite la sugrumat şi la mutilat.

Cea mai faimoasă victimă a temnițelor din Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost Ana Kendi, care a locuit la castel în secolul al XVI-lea la Castelul Corvinilor din Hunedoara, după ce s-a căsătorit cu Ioan Torok, nobilul care stăpânea castelul în acea perioadă. Documentele vremii arătau că Ana, numită și Barbara, a devenit victima geloziei soțului său, care își pusese supușii să o spioneze.

Instrumente medievale de tortură. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Instrumente medievale de tortură. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Acuzată de infidelitate, a fost târâtă în temniță și apoi executată prin baterea unui piron în cap. Întreaga populația a Hunedoarei a fost chemată să asiste la execuție și la înmormântarea Anei.

„Nici soarta junelui îndrăgostit nu a fost mai blândă, el fiind condamnat să fie legat și tȃrȃt de un cal pȃnă la moarte, după care a fost decapitat și spintecat în patru”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Documentele care descriu povestea Anei arată și că în secolul al XVI-lea, Castelul Corvinilor „beneficia” de serviciile unui călău.

Viața în castelele medievale: frig, mizerie și întuneric

Vechea temniță din Castelul Corvinilor spulberă din romantismul castelului medieval, redând o imagine mai puțin cosmetizată a vieții din castelele medievale.

Prizonierii lor aveau cel mai mult de suferit, însă nici locatarii obişnuiţi ai castelelor nu duceau un trai îndestulat: întunericul, frigul şi mizeria le transformau în locuri înfiorătoare.

Clădit în secolul al XV-lea de puternica familie a Huniazilor, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost un centru de putere al regiunii Hunedoarei, bogată în resurse naturale care erau valorificate și în Evul Mediu, dar și un loc de refugiu greu de cucerit, în timpul asediilor otomane din acea perioadă.

În ciuda impozanței sale și a podoabelor cu care a fost înzestrat de Huniazi, traiul medievalilor într-un astfel de castel nu era deloc confortabil.

Castelele medievale se animau încă dinainte de răsăritul soarelui, când mulţimea de servitori care le ocupa încăperile reci şi întunecoase trebuia să aibă grijă să facă focul şi să pregătească mâncarea pentru stăpâni.

Cele mai multe dintre castelele medievale răspândeau miasme îngrozitoare, susţin unii istorici. Lipsa de igienă a locatarilor lor şi toaletele rudimentare, dotate în cel mai bun caz cu o cisternă în care se adunau deşeurile, băi greu de curăţat din cauza lipsei apei proaspete, făceau din încăperile castelelor locuri lipsite de confort.

În unele castele medievale, cum este cel de la Hunedoara, se văd rămăşiţele unor astfel de „toalete”, care aveau scurgerea în afara zidurilor. Cei care îşi făceau nevoile fiziologice din castel puteau fi văzuţi din afara acestuia.

Altele castele au păstrat wc-uri „de epocă”, amenajate în compartimente lipsite de intimitate, cu bănci în care erau realizate găuri, asemănătoare cu cele wc-urile din grădinile de la ţară.

Deşi multe dintre castelele medievale impresionează şi în zilele noastre prin măreţia lor, ele nu lăsau aproape niciun spaţiu pentru intimitatea locatarilor lor, cu excepţia unor încăperi destinate stăpânilor lor, care puteau fi folosite ca băi şi dormitoare.

Familiile slujitorilor trăiau împreună zi şi noapte, împărţind încăperile întunecoase şi mizerabile ale castelelor, pentru a îngriji de bunăstarea nobililor.

Castelele au fost construite din piatră, ca locuri de apărare împotriva duşmanilor, astfel că stăpânii lor puneau mai puţin preţ pe confort.

Cele mai multe castele aveau ferestre mici, care nu lăsau să intre lumina soarelui, iar zidurile groase făceau ca încăperile întunecoase, ale căror podele erau acoperite cu fân, să poată fi cu greu încălzite.

Bolile făceau ravagii în Evul mediu

Locatarii, în special servitorii, duceau greul traiului în castel. Bolile cauzate de frig, umezeală, murdărie erau frecvente, iar lipsa tratamentului le aducea moartea.

Atunci când se îmbolnăveau sau erau răniţi, medievalii puteau cere ajutorul vracilor, călugărilor sau bărbierilor, însă tratamentul primit şi intervenţiile la care erau supuşi le provocau adesea chinuri şi moarte. Anestezicele erau prea puţin cunoscute, la fel şi plantele cu proprietăţi antibiotice, iar medicii erau rezervaţi elitelor.

Operaţiile chirurgicale erau rare. Cele mai comune dintre ele urmăreau „scoaterea sângelui rău” – ce ar fi dus la revigorarea trupului, trepanaţia – pentru dureri de cap, operaţiile fără anestezice de cataractă, cauterizare cu fierul înroşit a hemoroizilor, scoatere pietrelor din vezica urinară.

Mercurul era folosit adesea în cazul bolilor sexuale – ca sifilisul -, însă cu timpul savanţii au observat că pacienţii trataţi cu o astfel de substanţă toxică mureau din cauza leziunilor hepatice şi renale. Anii de foamete, calamitățile naturale și epidemiile de ciumă făceau ravagii în rândul populației.

Tortura, la ea acasă în castelele medievale

Cele mai înfiorătoare încăperi ale castelelor medievale erau rezervate prizonierilor. Beciurile fără lumină în care oamenii erau lăsaţi să moară şi camerele de tortură intrau adesea în proiectele de construcţie ale aşezărilor maiestuoase.

Torturile erau adesea justificate ca mijloace de purificare a trupurilor şi sufletelor celor condamnaţi, însă modurile în care erau realizate scoteau la iveală sadismul fără margini al unor medievali. De o soartă cruntă aveau parte medievalii „certaţi cu legea” sau consideraţi periculoşi pentru conducători.

Condamnările la moarte erau executate în pieţele publice, în mijlocul mulţimilor, iar agonia victimelor era prelungită. Instrumentele de tortură, de la cele mai comune ustensile până la maşinării complexe care garantau o moarte lentă şi dureroasă, făceau parte din arsenalul anchetatorilor, inchizitorilor şi al călăilor și erau folosite cu orice ocazie.

Tortura era considerată utilă pentru extragerea unor informaţii, pentru confesiuni forţate, ca pedeapsă sau metodă de înspăimântare, dar şi pentru plăcerea personală a inchizitorilor.

Femeile nu erau exceptate de la chinuri, iar câteva instrumente speciale le-au fost rezervate. Unul dintre ele a fost smulgătorul de sâni, un dispozitiv între „ghearele” căruia era aşezat pieptul victimei, pentru a fi smuls de călău.

Viața în castele medievale, mai sigură ca în afara lor

În ciuda traiului plin de greutăţi, castelele medievale ofereau siguranţă locuitorilor lor. În vreme de război, populația care locuia în cea mai mare parte în satele din împrejurimi se putea adăpostea aici și putea face față unor asedii prelungite chiar și depășită numeric de invadatori. 

Castelele păstrau frecvent cantităţi enorme de hrană în hambare şi aveau cisterne cu apă în interior. În caz de invazie, porţile le erau blocate, podurile le erau ridicate, iar numeroasele ziduri, înalte şi groase, împiedicau pătrunderea atacatorilor.

De pe metereze, arcaşii puteau ţine la distanţă armatele aflate la porţi, iar unele castele medievale erau dotate cu catapulte şi baliste.

Şanţurile de apă din jurul cetăţilor îngreunau, de asemenea, cucerirea castelelor, chiar şi atunci când zidurile de apărare erau distruse. De asemenea, adesea, castelele au fost ridicate în locuri greu accesibile. Unele erau prevăzute cu tuneluri secrete, care puteau fi folosite de stăpânii lor pentru a se salva.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite