Video Cascada din Retezat care i-a uluit pe turiști. „Seamănă cu o parte a corpului uman” VIDEO
0Cascada Lolaia din Retezat este vizitată de numeroși turiști, iar cei mai mulți au apreciat-o. Unii însă s-au declarat uimiți de înfățișarea ei.
Cascada Lolaia din Retezat (video) se află pe unul dintre cele mai populare trasee turistice ale Parcului Național Retezat. Turiștii pot ajunge cu mașina până în apropierea ei, pe traseul Haţeg - Ohaba de Sub Piatră - Sălaşu de Jos - Sălaşu de Sus - Mălăieşti - Nucşoara – popasul Cârnic.
Drumul spre Lolaia este asfaltat până în apropiere de popasul Cârnic, locul de la la intrarea în Parcul Naţional Retezat, unde călătorii sunt nevoiţi să îşi lase maşinile în parcare şi pot continua excursia pe jos, pe un drum forestier, spre cabanele Pietrele şi Genţiana.

Cascada Lolaia din Retezat se află la circa 15 – 20 de minute de mers pe jos de la popasul Cârnic. De aici, drumul prin Parcul Național Retezat urcă pe valea râului Pietrele spre complexul Pietrele, cel mai vechi din rezervație (înființat în 1935).

























Complexul Pietrele din Retezat a fost legat prin văile Stânişoarei, Pietrele, Valea Rea, valea Vârfului Mare şi culmea Lolăii, de Cabanele Genţiana, Buta, Cheile Buţii, Baleia, de zona Râuşor şi de Poiana Pelegii.
Înainte de a ajunge la complexul Pietrele din Retezat, un alt traseu de circa o oră pornește spre cabana Gențiana din Retezat. Cabana Gențiana de pe valea Pietrele a se află lângă liziera superioară a pădurii, la 1.670 de metri, şi este folosită ca punct de plecare spre lacurile glaciare din Retezat.
Cascada de la poalele foștilor ghețari
Cei care nu au timp pentru a explora zonele înalte din Retezat se opresc adesea la Cascada Lolaia, mai accesibilă dar extrem de spectaculoasă.
„Cascada Lolaia, cunoscută turiştilor care urcă sau coboară pe valea Nucşoarei, este formată de pârâul bogat în ape limpezi care culege, cu un kilometru mai sus, cele patru mari braţe ale foştilor gheţari: Stânişoara, Pietrele, Valea Rea şi Galeşul. Apa lor, adunată în patul ros în piatră, taie un defileu terminat la circa 1.000 metri altitudine cu un prag de 15 metri peste care apa se rupe în două fâşii cu zgomot de tunet. Mai jos de cascadă, cu 200-300 m, apa Pietrelor se uneşte cu apa Chiagul, descinsă tot din cascadă, dând astfel naştere râului Nucşoara”, scria geograful Nae Popescu, în Monografia Retezatului (1971).
Turiștii pot ajunge coborând în stânga pe un drum forestier, desprins din traseul spre Pietrele. O pot vedea din față, folosind poteca peste care au fost amenajate câteva trepte de lemn, ori de deasupra ei, de pe un podeț care traversează râul Pietrele.
Legenda cascadei Lolaia
Cei mai mulți dintre vizitatori Retezatului au plecat de la Lolaia cu amintiri plăcute, o arată cele peste 1.000 de recenzii publicate de turiști pe Google. Unii dintre ei au remarcat un detaliu mai puțin obișnuit în înfățișarea ei.
„Este superbă, seamănă însă cu o parte a corpului uman”, au scris unii dintre vizitatorii cascadei. Motivul îl reprezintă spun oamenii, cele două șuvoaie care curg în jurul stâncii proeminente care formează cascada.

O legendă locală oferă altă explicație formării cascadei. Potrivit legendei, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara.
Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile. Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie înspumate ale Cascadei Lolaia ar aminti astfel de cosiţele ciobăniţei.