CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ "INVENTATORII": Campionul mondial la inventică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Birtok-Băneasă este singurul inventator român înregistrat în baza de date a constructorului Ferrari. Prima sa invenţie a realizat-o  la 15 ani şi a aplicat-o pentru a îmbunătăţi randamentul motorului de pe maşina familiei, o Dacia 1300.

Despre Corneliu Birtok-Băneasă se poate spune fără rezerve că este inventatorul hunedorean al ultimelor două decenii. La cei 33 de ani ai săi, Corneliu Birtok-Bănească a primit pentru invenţiile sale 20 de premii şi distincţii de clasă naţională şi internaţională. Corneliu Birtok-Băneasă poate fi considerat inventatorul român al deceniului.

Dacă ar fi să vorbim doar despre premiile obţinute în ultimii doi ani,  pe panoplia inventatorului s-au adăugat două medalii de aur, două medalii de argint, o medalie de bronz şi două premii speciale la saloanele de inventică de la Moscova, Varşovia, Bruxelles, Zagreb şi Bucureşti. Anul trecut, inventatorul a primit recunoaşterea internaţională supremă, primind medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.  El este, de asemenea, nominalizat în evidenţele Ferrari ca posibil colaborator.

A început cu Dacia 1300


Invenţiile hunedoreanului se numesc „filtre de aer unicat pentru motoarele de automobil”. Birtok-Băneasă spune că secretul acestei creaţii constă în faptul că asigură alimentarea cu aer a propulsorului maşinii direct din afara blocului motor cu efect combinat în reducerea consumului de combustibil cu până la 10 procente şi diminuarea volumului de noxe. Inventatorul îşi aminteşte că prima încercare a avut-o la 15 ani când a construit primul filtru de aer.
„L-am montat pe maşina familiei, o Dacia 1300. La început, părinţii au fost sceptici, dar când au văzut că randamentul motorului creşte şi consumul scade m-au lăudat. A mers vorba şi am început să fac filtre pentru maşinile prietenilor mei”, şi-a amintit Corneliu Birtok-Băneasă.

Air Power by Cornelius


Pentru că nu a reuşit să atragă investitori care să-i asigure finanţare pentru o linie de fabricaţie a filtrelor de aer, Corneliu Birtok-Băneasă şi-a deschis anul trecut o companie. Sub brandul „Air Power by Cornelius”, inventatorul a început o afacere de familie în care îşi propune să fabrice aproape 1.000 de filtre de automobil pe lună.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite