Business: Piaţa imobiliară deveană trăieşte din vânzări „de sacrificiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurele tranzacţii de pe piaţa imobiliară deveană au ca vânzători persoane în pragul executării silite. Experţii imobiliari spun că cei care investesc găsesc acum chilipiruri cu 40-50 la sută mai ieftine decât preţul pieţei

Pe o piaţă încremenită de circa şase luni, experţii imobiliari deveni sesizează un fenomen în creştere: vânzările “de sacrificiu”. Majoritatea tranzacţiilor care au loc în aceste zile pe piaţa imobiliară locală au avut ca vânzători persoane ale căror proprietăţi se află în pragul executării silite. Nevoia urgentă de bani pentru stingerea datoriilor îi obligă pe aceşti clienţi ai agenţiilor imobiliare să coboare preţul proprietăţilor până la nivel de chilipir. Ce înseamnă aceasta?  Funcţie de urgenţa clientului, “discounturi” de până la 50 la sută.

“O casă lux pe strada Călugăreni a fost vândută cu 150.000 de euro, când preţul pieţii în zonă este 300.000 de euro. La fel, un spaţiu comercial central al unei firme aflate înaintea declanşării procedurii de faliment s-a vândut cu 1100 euro metrul pătrat, faţă de 2000 cât se cere acum”, spune Florin Negoiţă, de la agenţia Info Casa SRL. Cea mai spectaculoasă reducere de preţ a fost oferită de un întreprinzător italian pe care banca se pregătea să-l execute silit. Acesta a vândut un teren în zona Vulcan cu un preţ de 14 euro pe metrul pătrat, cu 36 de euro sub preţul pieţei.

  O situaţie similară se înregistrează şi la agenţia Garant Consulting unde sunt în clipa de faţă în vânzare cinci apartamente ipotecate. “Aceşti clienţi vând cu 30-40 la sută mai puţin decât preţul zonei. Sunt probabil presaţi de timp”, spune agentul imobiliar Rodica Iliescu. 

Nelu Verzeş de la agenţia Prima Invest, are în ofertă un apartament ipotecat pe strada Zamfirescu, cu trei camere,  pe care proprietarul îl oferă la preţ de chilipir, adică 35.000 de euro, acolo unde acum trei ani o locuinţă similară se vindea cu 65-75 de mii de lei.

Fenomen în creştere

Potrivit lui Florin Negoiţă, agenţia sa a mijlocit în ultimele două luni şapte tranzacţii imobiliare cu proprietăţi ipotecate. “Bani în piaţă pentru chilipiruri de acest gen sunt. Investitorii care-mi trec pragul au mirosit situaţia şi îmi cer să le prezint astfel de proprietăţi. Percepţia mea este că suntem abia la începutul acestui tip de tranzacţii”, spune cel intervievat. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite