Țestoasă dintr-o specie rară, recuperată de polițiști și Garda de mediu în urma unor descinderi
0Polițiștii și angajații Gărzii de Mediu din Hunedoara au descins la domiciliul unui localnic care deținea ilegal o țestoasă, dintr-o specie protejată de lege.

Un localnic din satul Turdaș din Hunedoara s-a trezit cu polițiștii la ușă, după ce a publicat un anunț publicitar în care anunța că vinde o broască țestoasă din specie protejată. Bărbatul ar fi găsit broasca în urmă cu doi ani, într-o pădure din Banatul Montan.
S-a trezit cu Garda de mediu Hunedoara și Poliția Animalelor
„Polițiștii Biroul pentru Protecția Animalelor Hunedoara, împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara, au efectuat un control la domiciliul bărbatului din comuna Turdaș, cu privire la care au stabilit că, în cursul lunii august 2021, în timp ce se afla la limita dintre județele Caraș Severin și Mehedinți, a recoltat din mediul natural un exemplar de țestoasă de uscat bănățeană și a deținut respectivul animal la domiciliu, oferindu-l spre vânzare, prin intermediul unui site de vânzări on-line”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.
Broasca țestoasă bănățeană de uscat a fost preluată de Garda de Mediu Hunedoara, iar posesorul ei va fi cercetat penal pentru infracțiuni legate de recoltarea exemplarelor aflate în mediul lor natural, și pentru „deținerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic”, a precizat Bogdan Nițu, de la IPJ Hunedoara.
Afacerile pe seama broaștelor țestoase, interzise
În România trăiesc două specii de broaște țestoase de uscat: broasca țestoasă bănățeană (Testudo hermanii boettgeri sau Eurotestudo boettgeri) și țestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera). Broasca țestoasă bănățeană poate fi întâlnită în zone cu stâncărie, pajiști, pășuni și în liziera pădurilor din Banatul Montan.
În România mai sunt câteva mii de exemplare, potrivit specialiștilor, dar aceste animale se numără printre speciile periclitate, din cauza degradării habitatelor, a incendiilor și a colectării ilegale. Țestoasele de uscat trăiesc până la 60 de ani și ajung la o lungime de 20 – 30 de centimetri și la o greutate de două – trei kilograme.
Colectarea, deținerea și comercializarea lor sunt interzise prin lege, însă pe paginile de vânzări on-line sunt publicate numeroase anunțuri de vânzare a acestora, cu sume de 300 – 1.500 de lei.