Biserica părăsită în inima Apusenilor, reanimată de voluntari. Era odorul satului uitat Tomnatec VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veche din secolul al XVIII-lea, una dintre bisericile pitorești din Munții Apuseni a fost pentru prima dată îngrijită, după decenii în șir în care a fost aproape părăsită, împreună cu satul Tomnatec din Hunedoara.

Biserica din satul Tomnatec. Foto: Daniel Stanc. Facebook
Biserica din satul Tomnatec. Foto: Daniel Stanc. Facebook

Veche de aproape trei secole, biserica din satul Tomnatec din Hunedoara (comuna Bulzeștii de Sus) a avut în ultimele decenii soarta satului izolat din Munții Apuseni, între județele Hunedoara și Alba.

A fost părăsită și lăsată în „grija” naturii, la fel ca și cele mai multe dintre fostele gospodării ale moților din așezarea traversată de Drumul Iancului – una din rutele folosite în trecut de oamenii muntelui pentru a ajunge la târgurile din Vidra și pe Muntele Găina.

După mai mulți ani, în care biserica monument istoric a fost abandonată, un grup de voluntari s-a străduit, zilele trecute, să o readucă la viață.

Oamenii au urcat cu greu poteca de munte spre biserica părăsită și s-au apucat de lucru. Au măturat praful dens care s-a așezat pe podelele și mobilierul bisericii, au curățat cărțile și odoarele acesteia și au eliberat vechea așezare de vegetația care a năpădit-o (video - Daniel Stanc).

„Drumul Iancului a dus din nou împreună tinerii veniți din București, Giurgiu, Timișoara și județul Arad la Biserica de lemn din Tomnatecul de Sus (Comuna Bulzeștii de Sus), unde cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să facă curățenie atât în interior cât și pe lângă biserică, totodată au improvizat soluții temporare pentru a opri ploaia să mai pătrundă în interiorul bisericii. Ne dorim să salvăm și să repunem în valoare această minunată biserică și vom face toate demersurile necesare pentru a reuși, așadar invităm pe toți cei care doresc să se implice, să vină alături de noi”, a informat Daniel Stanc, inițiator al acțiunii.

Biserica din satul Tomnatec are, însă, nevoie, de reparații ample, pentru a fi pusă pe deplin în siguranță - spune Daniel Stanc, inițiator al proiectului „Drumul Iancului”, care își propune să readucă în atenția românilor ținutul Apusenilor și locurile în care a trăit Avram Iancu.

Drumul Iancului este un traseu care pornește de la Țebea, locul unde se află mormântul celui supranumit Crăișorul munților și traversează Munții Apuseni, spre satul Avram Iancu - satul natal al lui Avram Iancu.

„Drumul Iancului este o stare de spirit, care adună oameni faini din toată țara, încercând să lăsăm urma de bine pe unde trecem, nu ne dorim să rezumăm totul la o simplă drumeție peste munte, ci să ne implicăm în comunitățile prin care trecem pentru a le ajuta să-și creeze surse de venit, să aibă un trai mai bun și, acolo unde putem, să nu lăsăm să se piardă biserici, case, și povești care nu vor mai putea fi recuperate. Acțiunea de la biserica din satul Tomnatec a avut binecuvântarea Episcopiei Devei și Hunedoarei și al Protopoiatului Zarandului din Brad”, spune Daniel Stanc.

Drumurile moților

Drumul Iancului și celelalte drumuri de munte din Apuseni legau numeroasele așezări ale moților, unele depopulate aproape complet din cauza condițiilor grele de trai din zonă.

Părăsirea așezărilor a început în anii ’30, când numeroase familii din Munții Apuseni au fost strămutate în județul Arad, pentru ca satele de la hotarele de vest ale României să fie mai intens populate cu români.

Muntenilor din Apuseni le-au fost oferite atunci terenuri mai fertile ca în munți, pentru a-și construi case, și promisiunea unui nivel de trai mai ridicat.

După război, alte familii au migrat spre centrele industriale din Apuseni, oamenii putând fi angajați la minele și uzinele din zona Bradului. După 1990, depopularea așezărilor de munte a continuat, mulți localnici plecând în zone dezvoltate economic ori în afara României.

Satul Tomnatec a avut două biserici

La Tomnatecul de Jos, călătorii ajung pe drumul forestier ce traversează Cheile Ribicioarei (video), din comuna Ribița din Hunedoara, un loc cu un relief spectaculos, unde se află câteva peșteri locuite în cele mai vechi timpuri.

Așezarea a rămas o umbră a satului Tomnatec care până în anii ‘30, avea peste 800 de locuitori și cuprindea mai multe cătune, cele mai populate fiind Tomnatecul de Sus și Tomnatecul de Jos – fiecare cu câte o biserică veche de peste două secole.

În Tomnatecul de Jos (foto), turiștii descoperă câteva gospodării abandonate de mai mulți ani, ascunse de pădurea crescută în voie ori înșiruite pe marginea drumului forestier, stricat de utilaje și camioane de lemne. La capătul satului, ruinele unei biserici de lemn au rămas înghițite de pădure, împreună cu cimitirul.

De aici, o potecă urcă prin pădure spre biserica din cătunul Tomnatecul de Sus, sau satul Tomnatec din Hunedoara, reanimat în ultimii ani când câteva familii s-au mutat aici.

Un alt drum spre sat, dificil pe ultimii kilometri, traversează plaiurile din Bulzeștii de Sus, prin cătunele Grohot și Străuți (video), locuite și ele de câteva familii, fiecare cu câte o biserică veche de secole, aflată în stare avansată de degradare.

În aceeași situație a ajuns și biserica din satul Tomnatec, ascunsă în trecut de o centură de brazi, retezați în ultimii ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite