Averi suspecte la poalele Sarmizegetusei. Şeful de post Florin Marc a fost chemat de ANI să justifice îmbogăţirea rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Florin Marc, şeful de post din comuna Orăştioara de Sus, a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că nu poate justifica o parte din averea dobândită. Nu a fost singurul şef de post din comuna aflată la poalele Sarmizegetusei Regia, acuzat de nereguli.

Agentul şef principal Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara, a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate. Reprezentanţii instituţiei au constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145,36 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice a poliţistului

„Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Marc Florin Iulian”, a informat Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat. Poliţistul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. „Marc Florin Iulian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, a completat ANI.

Potrivit declaraţiei de avere a şefului de post, din 2016, acesta deţinea cinci terenuri, un apartament în Orăştie, o casă de vacanţă şi două case de locuit, toate achiziţionate împreună cu soţia sa în perioada 2002 – 2013. Are două maşini, iar în potrivit declaraţiilor de avere din anii trecuţi a primit 60.000 de lei donaţie. În 2009, şeful de post avea cinci terenuri, un apartament în Orăştie şi o casă de vacanţă în Costeşti Deal, potrivit declaraţiei sale.

Precedentul – Alexandru Gogan, protectorul traficanţilor
Şi fostul şef de post din comuna Orăştioara de Sus, Alexandru Gogan, are probeleme cu legea. El a fost pus sub învinuire, într-un dosar penal al traficului de comori dacice, aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care a fost acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la furt calificat. Gruparea, la care ar fi aderat şi un fost ofiţer de informaţii din Deva, Alexandru Todorescu, a fost acuzată că a participat la sustragerea şi traficarea pe piaţa neagră a antichităţilor, a trei tezaure de comori dacice, în valoare totală de peste patru milioane de euro. Primul tezaur, în valoare de 1.555.500  euro, a fost alcătuit dintr-o brăţară dacică din aur, 1000 de monede „Lysimach” din aur, 2000 monede denari romani din argint şi trei ştanţe monetare.

Al doilea tezaur, în valoare de 2.572.400 de euro, a fost alcătuit din şase brăţări spiralice din aur, iar al treilea tezaur, sustras din punctul arheologic „Dealul Muncelului”, a fost alcătuit  din 5000 denari romani din argint, în valoare de 473.175 de euro. În perioada 6-7 aprilie 1999, primul tezaur alcătuit dintr-o brăţară spiralică şi 800 monede „Lysimachos” a fost scos din ţară, prin vama Nădlac, fiind ascuns în rezervorul unui autoturism, apoi vândut unor cetăţeni străini. În perioada următoare, 12-15 aprilie 1999, al doilea tezaur format din şase brăţări a fost scos din ţară tot prin vama Nădlac şi transportat iniţial la Budapesta, apoi la Geneva, unde ele au fost achiziţionate de comerciantul unei firme de antichităţi.

„După ce au valorificat tezaurele, pentru a recompensa echipa de braconieri şi protectorii acesteia,în 7 mai 1999, Eugen Dudaş (n.r. anchetat în dosar) a închiriat cabana Dumbrăviţa situată pe Râul Mare Retezat şi a organizat un chef, la care au participat Stănilă Crişan, cu soţia Alexandru Gogan, Alexandru Todorescu (fost ofiţer UM 0215 Serviciuil Hunedoara), Petru Coţolan (la acea vreme inspector şef adjunct al IPJ Hunedoara, împreună cu soţiile sau cu prietenele lor. Dudaş a scos din lada fotoliului o pungă din plastic, aproximativ de dimensiunile unei mingi de fotbal, care era plină de bijuterii din aur. Le-a pus pe masă, spunându-le celor prezenţi să îşi ia fiecare ce doreşte”, se arată în dosar.


Vă recomandăm şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite