Ancheta unei morți „la negru“ la Primăria Hunedoara. Muncitorul s-a prăbușit de pe acoperișul palatului administrativ

0
Publicat:

O anchetă penală pentru ucidere din culpă a fost deschisă după moartea muncitorului care s-a prăbușit de pe acoperișul Primăriei Hunedoara. Inspectorii de muncă au stabilit că bărbatul muncea „la negru”.

Primăria Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Primăria Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Muncitorul în vârstă de 41 de ani, care în 2 martie 2023 s-a prăbușit de pe Palatul administrativ din Hunedoara, actuala clădire a Primăriei Hunedoara, în timpul lucrărilor de reabilitare a acoperișului, a murit la spital.

În urma decesului bărbatului a fost schimbată încadrarea juridică a faptei pentru care a fost deschis dosar penal.

Muncă la negru pe șantierul din Hunedoara

Ancheta vizează acum infracțiunea de ucidere din culpă”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Accidentul de muncă soldat cu decesul muncitorului este cercetat și de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

Reprezentanții instituției au stabilit că bărbatul muncea „la negru” pentru o firmă din județul Covasna care a subcontractat lucrările de la antreprenor – o companie din Săcele, care obținuse contractul de reabilitare a clădirii.

Ambele firme au fost sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

Adrian Florin Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara, a precizat că subantreprenorul a primit o sancțiune de 100.000 de lei, pentru că cinci dintre salariații săi, inclusiv muncitorul care a decedat la Hunedoara, lucrau fără a avea documentele legale, și 8.000 de lei pentru alte abateri.

Antreprenorul principal a fost sancționat de ITM Hunedoara cu 8.000 de lei pentru neinstruirea la intrare în șantier a subantreprenorului.

Tragedia de la Primăria Hunedoara

În dimineața de joi, 2 martie 2023, un muncitor s-a prăbușit de pe Palatul administrativ din Hunedoara, sediu al primăriei, unde au loc lucrări de reabilitare și eficientizare energetică.

Bărbatul a fost transportat la spitalul din Hunedoara, după ce a căzut de la o înălțime de circa opt metri.

A fost diagnosticat atunci cu politraumatism prin cădere de la înălțime, traumatism toracic și de membre inferioare.

În urma investigațiilor făcute în spitalul din Hunedoara, medicii constatat că starea pacientului era critică și au decis transferul acestuia, cu un elicopter, la o clinică din Timișoara. Aici a murit după aproape două săptămâni.

Palatul Administrativ din Hunedoara, construit în 1937, este folosit ca sediu al primăriei. Din toamna anului 2021, clădirea se află în șantier. Au loc lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică, finanțate de Uniunea Europeană, printr-un proiect estimat la 5,2 milioane de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite