Afaceri rezistente în faţa crizei: creşterea struţilor
0Doi hunedoreni se ocupă de mai bine de zece ani de creşterea struţilor. Business-ul lor a prins contur de la un an la altul
În urmă cu şapte ani, Mihai Lapsinschi, din Orăştie, a renunţat la meseria de lăcătuş şi s-a apucat de creşterea struţilor. „Am două familii de struţi şi le vând puii. Cererea e foarte mare, în sensul că foarte multe persoane vor să înceapă, la rândul lor, această afacere“, a spus Lapsinschi.
Investiţia sa iniţială a fost de circa 10.000 de euro, 6.000 de euro costând struţii şi 3.000 de euro au fost investiţi în amenajarea fermei. „Struţii nu sunt greu de întreţinut şi pentru o fermă nu ai nevoie de mai mult de două hectare. Mănâncă lucernă aşa că, pe an, un struţ nu mă costă mai mult de 50 de euro“, a spus hunedoreanul.
Un hobby bănos
Crescătorul spune că omleta de struţ e pe cât de sănătoasă, „cu puţin cholesterol“, pe atât este de gustoasă. „Sparg coaja oului şi vărs conţinutul într-o pungă etanşă pe care o pun în congelator. Obţin un kilogram de omletă congelată. Ar ajunge pentru 15 oameni. Când dorim să mâncăm omletă, tăiem o felie din miezul de ou congelat, pe care o prăjim“, a explicat Lapsinschi. El a adăugat că, deşi e criză, a reuşit să obţină, în 2010, un profit de câteva mii de euro.
Inginer de meserie, Liviu Bădilă a vrut din tinereţe să se ocupe de agricultură. „Am cumpărat primele păsări în anul 2000, mai mult din curiozitate, inspirat de lectura unor articole de specialitate pe această temă. După ce m-am convins că păsările nu sunt ucise de clima din România, întreţinerea animalelor a devenit hobby“, îşi aduce aminte Liviu Bădilă. Totuşi, creşterea struţilor nu e o muncă pentru oricine. A fost nevoie de doi ani până când hunedoreanul a deprins tehnica creştererii acestor păsări.
„De la o singura femelă struţ se pot scoate, anual, între 30 şi 40 de pui. În doi ani, ei ajung pe producţie. Un struţ matur dă circa 35 de kilograme de carne fără os. Deci, în 24 de luni, un fermier poate obţine peste o tonă de carne macră de la o singură femelă. Unde mai punem că o femelă este fertilă timp de 30 de ani“, a spus fermierul. În plus, a explicat inginerul, struţii şi organizarea lor ierarhică sunt permanent un spectacol pentru cel care îi urmăreşte.
„Mă distrează să observ autoritatea masculilor faţă de femele. Uneori, instinctul dominant al struţilor masculi face ca aceştia să nu agreeze nici măcar prezenţa mea“, a mai spus inginerul. Un kilogram de carne de struţ poate costa între 2,5 şi 3,3 euro, însă de la struţ se valorifică până şi ouăle nefertile, care sunt golite de conţinut şi vândute pentru a fi încondeiate. Un ou de struţ poate costa între 35 şi 100 de euro. Penele, foarte apreciate în lumea modei, se vând cu preţuri cuprinse între 3 şi 8 lei bucata.