Afacere cu BocaMania: chipul faimosului duhovnic, pictat pe tricouri cu mesajul „Arsenie Boca preşedinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Boca, pictat pe o farfurie scoasă la vânzare pe Internet.
Arsenie Boca, pictat pe o farfurie scoasă la vânzare pe Internet.

Numele călugărului Arsenie Boca a devenit un brand naţional, de care profită tot mai mulţi români. Dovada sunt numeroasele obiecte legate de acesta, scoase la vânzare pe Internet: tricouri, farfurii, troiţe, brelocuri şi medalioane. Lor li se adaugă ofertele de pelerinaje la mormântul părintelui Arsenie Boca şi chiar tatuaje care îl înfăţişează.

La 25 de ani de la moartea sa, părintele Arsenie Boca a devenit un adevărat brand al românilor. De popularitatea sa profită Biserica ortodoxă, editurile de carte religioasă, dar şi oameni implicaţi în afaceri care nu au legătură cu biserica.

O firmă vinde pe Internet tricouri cu chipul duhovnicului, alăturat mesajului „Arsenie Boca Preşedinte”. Pe site-urile de vânzări on-line, din oferta de îmbrăcăminte fac parte „tricouri creştin – ortodoxe” cu portretul călugărului de la Prislop şi Sâmbăta de Sus.

Cei care îl admiră pe Arsenie Boca sunt invitaţi să achiziţioneze troiţe pe care a fost sculptat chipul părintelui, ceşti, căni, tablouri, CD-uri cu învăţături, ceasuri, brelocuri, farfurii, magneţi metalici, fotografii şi numeroase alte feluri de obiecte imprimate cu portretul părintelui. Tatuajele cu Arsenie Boca fac şi ele parte din oferta brandului.

arsenie

Potrivit mărturiilor foştilor săi apropiaţi, deşi s-a putut bucura de o mare popularitate şi în timpul vieţii, Arsenie Boca afirma că nu era de acord cu aceasta. „Ori de câte ori am vorbit cu el, mi-a spus că lumea i-a făcut o falsă reclamă, a exagerat anumite lucruri şi din această cauză a avut de suferit”, se arăta într-o notă dată în 1965, la Securitate, de informatorul Florică.

arsenie

Sursa imaginii: Vandal Club

Arsenie Boca (1910 - 1989) este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, duhovnicul a fost anchetat ca opozant al regimului, iar până la sfârşitul anilor 1950, a trecut prin calvarul anchetelor, al arestărilor şi al detenţiei în închisorile regimului comunist. După 1959, când a fost alungat de la Mănăstirea Prislop, şi până la moartea sa din 1989, nu a mai fost lăsat să îmbrace straiele monahale.

arsenie

A fost angajat ca pictor de biserici, până după ieşirea la pensie, iar până în ultimele luni de viaţă a rămas supravegheat de Securitatea comunistă. Mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit în ultimii ani locul unor pelerinaje impresionante, oamenii venind aici în speranţa că rugându-se vor fi ajutaţi.


Vă recomandăm şi:

Cum a pierdut Petrache Lupu „competiţia“ cu Arsenie Boca. Maglavitul, înecat în bălării, zeci de mii de români urcă acum Dealul Prislopului

Zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, mulţi cu credinţa că vor fi ajutaţi spiritual de cel supranumit „sfântul Ardealului”. Fenomenul pelerinajelor la Prislop are un corespondent în istoria recentă a României: în urmă cu şapte decenii, mulţimi impresionante se îndreptau zilnic spre Maglavit, locul în care ciobanului Petrache Lupu i s-ar fi arătat Dumnezeu.

Cum a fost turnat Arsenie Boca la Securitate: „Se zvoneşte că are darul de a vedea viitorul. Lumea vine nebună la el“

Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS. Popularitatea şi suspiciunile că acesta ar fi fost un duşman al regimului comunist şi un susţinător al Mişcării Legionare i-au adus necazuri. Zeci de informatori au fost puşi pe urmele duhovnicului, iar notele date de aceştia au fost cuprinse în peste 1.000 de file de dosar.

Minunile făcute de părintele Arsenie Boca în închisoare: „Noaptea, când se ruga, uşile temniţei se deschideau“

Timp de un deceniu, între 1945 şi 1955, părintele Arsenie Boca, considerat în prezent una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a trecut prin calvarul anchetelor şi al închisorilor comuniste. O serie de mărturii, ale unor foşti apropiaţi ai săi şi al celor care l-au întâlnit în detenţie, sunt păstrate până în prezent. În unele dintre ele, fostul călugăr este descris ca un personaj fabulos.

Suferinţele, explicate ştiinţific de Arsenie Boca: desfrânarea seacă izvorul de vlagă, curvia şi onanismul aduc sterilitate, soţul care nu vrea copii îşi ucide soţia

Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj. Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite