Activist de mediu condamnat, mesaj din exil: „Dacii liberi, unde sunteți?”. Motivarea sentinței primite

0
Publicat:

Magistrații au publicat motivarea sentinței prin care Alin Andrioni a fost condamnat la închisoare, după ce a trecut cu mașina de teren peste un afacerist care intenționa să construiască două microhidrocentrale într-o zonă protejată.

Alin Andrioni. Sursa: Poliția Română / Captură Facebook
Alin Andrioni. Sursa: Poliția Română / Captură Facebook

Alin Andrioni (45 de ani), activistul de mediu condamnat la șase ani de închisoare după ce a trecut cu mașina peste un om de afaceri care intenționa să construiască două microhidrocentrale într-o zonă protejată de la poalele Retezatului, a fost dat în urmărire internațională de polițiști, pe numele său fiind emis mandatul de executare a pedepsei.

Cel mai recent mesaj de pe pagina sa de Facebook a fost publicat în 31 martie.

„Dacii liberi? Unde sunteți? V-au cumpărat leprele astea pe toți?”, ar fi scris Andrioni.

Între timp, Curtea de Apel Alba Iulia a motivat sentința definitivă de condamnare la închisoare a acestuia pentru tentativă de omor. Prin aceeași decizie, victima sa, Mihalache Bocea, va primi daune materiale de circa 66.562 de euro și despăgubiri morale de 800.000 de euro, prin societatea de asigurări – partea responsabilă civilmente în procesul penal.

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat sentința

În motivarea condamnării la șase ani de închisoare, Curtea de Apel Alba Iulia arată că aceasta a fost impusă de gravitatea faptei de care a fost acuzat Alin Andrioni.

„Sub acest aspect reținem că inculpatul aflat la volanul unui autoturism de teren care rula cu viteză relativ mică într-o zonă în care se aflau și alte persoane, văzând persoana vătămată ajunsă în zona frontală a autovehiculului, iar apoi ajunsă în contact cu acesta și chiar sprijinindu-se de capotă, nu a schițat nici un gest de a opri, chiar mai mult și-a continuat deplasarea chiar după ce persoana vătămată a căzut sub autoturism și a trecut peste ea. Acționând în acest fel, apreciem că atât modul de comitere a faptei (prin trecerea cu autovehiculul peste persoana vătămată căzută între roți), cât și mijlocul folosit (un autovehicul de teren), conferă un grad sporit de pericol concret infracțiunii comise”, se arată în motivarea sentinței penale.

Magistrații instanței de apel au stabilit că infracțiunea pentru care Alin Andrioni a fost condamnat este una deosebit de gravă în ce privește starea de pericol pentru viața victimei.

„Doar întâmplarea a făcut ca persoana vătămată să nu-și piardă viața pe loc, în contextul în care autovehiculul condus de către inculpat a trecut cu partea mediană peste aceasta, producându-i multiple leziuni”, se arată în motivare.

Curtea de Apel Alba Iulia a apreciat că infracțiunea comisă prezintă o gravitate deosebită și prin urmările pe care le-a avut asupra stării de sănătate și a integrității corporale a victimei, „viața acestuia fiind afectată drastic și definitiv ca urmare a faptei inculpatului”, se arată în motivare.

Alin Andrioni a recunoscut faptele pentru a beneficia de procedura simplificată a judecății și a solicitat achitarea în dosar, însă nu a beneficiat de circumstanțe atenuante.

„Pentru a ajunge la această concluzie avem în vedere lipsa totală de empatie pe care inculpatul a avut-o după comiterea faptei față de persoana vătămată, atitudine pe care acesta a exprimat-o chiar și public, astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar de către persoana vătămată”, se arată în motivarea deciziei definitive.

Sentința instanței de fond: închisoare cu suspendare

În mai 2022, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Alin Andrioni, la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de omor.

Prin sentința definitivă pronunțată în 28 martie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Mihalache Bocea și a majorat pedeapsa primită de Alin Andrioni, la șase ani de închisoare, precum și a daunelor pe care trebuie să le primească victima.

Alin Andrioni a fost acuzat că în 24 mai 2015, a trecut cu mașina de tren peste Bocea Mihalache, un om de afaceri care intenţiona să înfiinţeze două microhidrocentrale pe Râul Alb, la poalele Retezatului.

Alin Andrioni însoţea atunci un grup de activişti de mediu venit să documentezece se petrece la locul unde urma să fie construită una dintre microhidrocentrale.

La scurt timp după sosirea grupului de ecologişti în zona Coroieşti – Râul Alb, a sosit şi Bocea Mihalache, însoţit de alţi bărbaţi, iar între cele două grupuri a izbucnit un conflict. Alin Andrioni a pornit maşina, încercând să părăsească zona, iar afaceristul a încercat să îl oprească, fugind pe lângă maşină şi punând mâna pe capota acesteia.

„Grupul a înconjurat autoturismul inculpatului, însoţindu-l în mers, încercând să determine oprirea acestuia prin îndemnuri verbale, gesturi, lovirea caroseriei şi rabatarea unei oglinzi. În aceste împrejurări, partea civilă Bocea Mihalache a trecut îndeaproape, prin dreapta, prin faţa maşinii conduse de către inculpat, s-a sprijinit cu mâinile pe bull-bar-ul acesteia şi cu pieptul de capota motorului. Autoturismul condus de inculpat şi-a continuat deplasarea pe drumul de servitute, care prezenta denivelări, provocând dezechilibrarea părţii civile care a căzut. În acest context inculpatul şi-a continuat deplasarea trecând peste Bocea Mihalache şi târându-l pe o distanţă de 5-6 metri”, se arată în dosar.

Mihalache Bocea a rămas paralizat

După ce afaceristul a fost călcat cu maşina, ceilalţi membri din grupului acestuia au început să arunce cu pietre în caroseria maşinii conduse de Alin Andrioni, acesta însă nu a oprit, plecând de la faţa locului.

Localnicii s-au răzbunat apoi pe alţi doi activişti de mediu, unul dintre ei fiind Gabriel Păun, pe care i-au agresat. Gabriel Bocea a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la spitalul din Haţeg, apoi la o clinică din Cluj Napoca, iar în urma unei infecţii agravate în spital, care i-a pus în pericol viaţa, a fost internat la o unitate sanitară din Viena.

Viaţa i-a fost salvată după mai multe săptămâni de spitalizare. A avut nevoie de 150 – 160 de zile de îngrijiri medicale, însă în urma fracturii de coloană cervicală suferite, a rămas paralizat de la piept în jos, se arată în dosar.

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb au demarat în 2015, după ce Mihalache Bocea obţinuse avizele necesare. În cele din urmă, lucrările au fost oprite din motive de legalitate, în urma plângerilor unor asociaţii de protecţie a mediului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite