Acţiune de salvare dramatică într-o mină din Ruda Brad: un câine a fost scos la suprafaţă, după ce a căzut într-un puţ cu adâncimea de peste 50 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din galeriile miniere din Ruda Brad, lăsată neprotejată. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Una din galeriile miniere din Ruda Brad, lăsată neprotejată. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Salvamontiştii şi un speolog au participat marţi au salvat viaţa unui câine prăbuşit într-o gură de aerisire. Animalul căzuse la o adâncime de peste 50 de metri.

O echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara a participat astăzi la salvarea unui câine ce a căzut duminică într-un puţ de aerisire al unei mine din zona Ruda Brad.

Incidentul a fost semnalat la numărul unic de urgenţă 112 de localnicii din zonă, care nu au reuşit să aducă la suprafaţă câinele ce se afla la o adâncime de 50 de metri, într-un spaţiu foarte îngust, delimitat de pereţii alunecoşi ai puţului de aerisire.

Echipa formată din salvamontişti şi un salvaspeolog s-a folosit de un troliu special cu care se poate interveni în spaţii înguste, cum sunt avenurile din peşteri sau alte locuri cu loc limitat de manevră. Câinele a fost scos la suprafaţă fără alte incidente.

„Pentru noi a fost şi un bun exerciţiu în care am testat acest nou echipament de coborâre şi de recuperare a victimelor din spaţii cu un grad limitat de mişcări. Este vorba de avene din peşteri, puţuri, pereţi înalţi sau locuri înguste, cu grad mare de dificultate în cazul unor acţiuni de salvare”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Accident în Retezat: un turist ceh a fost rănit grav, în zona Vârfului Bucura

Salvamontiştii şi jandarmii au intervenit în ajutorul unui turist din Cehia care s-a accidentat grav, prăbuşindu-se pe munte, în Masivul Retezat. Bărbatul se afla împreună cu prietenii pe un traseu turistic, sub Vârful Bucura, dar a alunecat pe bolovani.

VIDEO Blestemul aurului. Ce a rămas din Treptele Romane, galeria care a deschis romanilor calea spre inima Apusenilor

Galeria Treptele Romane a fost clădită în urmă cu circa 1.800 de ani, potrivit istoricilor, iar în prezent se află pe lista monumentelor din patrimoniul naţional. Situl a rămas abandonat de mai mulţi ani, fără ca nimeni să ia vreo măsură pentru conservarea sau punerea lui în valoare.

VIDEO Agonia Barburei, satul foştilor căutători de aur din Munţii Metaliferi

Doar 120 de oameni mai trăiesc în casele satului hunedorean Barbura, înfiinţat în urmă cu două secole în Munţii Metaliferi, în apropierea zăcămintelor de aur şi cupru. Cele două mine din sat au fost închise, iar localnicii se plâng de dezastrul ecologic şi social care a urmat mineritului.

FOTO VIDEO Barza, satul părăsit de pe muntele de aur. Dezastrul exploatării aurifere jefuite timp de un deceniu

Exploatarea auriferă Gura Barza a intrat în urmă cu opt ani în programul guvernamental de închidere a minelor, însă oamenii din zonă nu s-au ales cu nimic: fostul complex minier a fost devastat în întregime, foştii mineri nu au mai avut posibilitatea să îşi găsească alte locuri de muncă, iar comunitatea de la poalele Munţilor Apuseni se mai poate mândri doar cu trecutul „muntelui de aur”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite