Simbolurile muzeului giurgiuvean, în plin proces de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre ultimele tunuri de calibrul 57 folosite în Primul Război Mondial de armata română se află în proprietatea Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” din Giurgiu.

Tunurile flanchează din anul 1977 intrarea în muzeu, devenind simbolurile instituţiei de cultură. Din cauza vechimii de peste un secol, ele au fost supuse la mai multe procese de restaurare.

De aproximativ o jumătate de an, tunurile se află în magazia muzeului şi aşteaptă cuminţi să le fie reparate roţile din lemn, singurele care au început să piardă lupta cu timpul.

„Iarna trecută am luat decizia să le scoatem din faţa muzeului şi să le adăpostim în magazie. Pentru că sunt din lemn, roţile se degradează uşor” afirmă muzeograful Mircea Alexa.

Acesta susţine că momentul repoziţionării în faţa instituţiei este amânat de faptul că în Giurgiu nu a fost găsit până acum un rotar care să repare roţile din lemn.

Fabricate în Franţa
„Ne este foarte dificil să mai găsim un rotar. Este o meserie pe cale de dispariţie, ca multe altele. Câţi potcovari, ceasornicari, cizmari sau croitori se mai găsesc astăzi în Giurgiu? Vorbesc de meseriaşi. Îi numeri pe degete” susţine Mircea Alexa.

În afara reparaţiilor de la baza celor patru roţi, tunurile vor suporta şi un nou proces de vopsire.

Inscripţiile de la baza ţevilor atestă faptul că tunurile au fost fabricate în atelierele producătorului francez „Hotchkiss” în anul 1897 cu numerele de serie 135 şi 258.

Acestea cântăresc în jur de 300 de kilograme fiecare şi au fost vândute armatei române cel mai probabil la începutul secolului XX, atunci când statul român începuse să investească în fortificaţii şi artilerie grea.

„Transferate” de la Tunari
La câţiva ani după încheierea războiului, puţinele exemplare care au scăpat intacte au fost casate din cauza faptului că deveniseră depăşite din punct de vedere tehnic.

Cele două tunuri au fost salvate şi postate în faţa monumentului eroilor din comuna ilfoveană Tunari, acolo unde au rămas până în anul 1977 atunci când la Giurgiu a fost organizat Muzeul Luptei pentru Independenţa Poporului Român (actualul muzeu „Teohari Antonescu”).

Conform documentelor existente, tunurile au fost transferate în colecţiile muzeului giurgiuvean pe 29 ianuarie 1977. 

Şase exemplare în toată ţara
Conform datelor culese de muzeograful Mircea Alexa, în România mai există doar şase tunuri „Hotchkiss” de calibrul 57. În afara celor două din Giurgiu, mai există câte o pereche la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti respectiv la muzeul din Mărăşeşti.

„În acest moment în România au mai rămas doar şase bucăţi de acest fel. Să dea Dumnezeu să mă înşel, dar vorbesc ca un om care a vizitat toate muzeele din ţară” afirmă Mircea Alexa.

Muzeograful susţine că în luna iulie tunurile vor fi repoziţionate în faţa muzeului, acolo unde vor sta până în iarnă. „De acum înainte sunt hotărât să nu le mai las iarna în faţa muzeului ci să le adăpostesc în magazie”.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite