Poştaşii se odihnesc două zile pe banii lor. În urma unei decizii a Poştei Române, circa 400 de angajaţi din judeţ vor sta acasă două zile mai mult în fiecare lună, fără să fie plătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poştaş care câştigă un salariu lunar de 600 de lei va primi mai puţin cu aproximativ 50 de lei pe statul de plată. Ca să nu facă disponibilizări, conducerea companiei Poşta Română a decis trimiterea tuturor angajaţilor în concediu forţat. Măsura a intrat în vigoare din această lună şi este valabilă până la sfârşitul anului.

De la poştaşi până la personalul administrativ, toţi vor avea lunar, până la sfârşitul anului, două zile de concediu fără plată, o dată la două săptămâni. Criza a afectat veniturile companiei Poşta Română care din cauza unor contracte defectuoase a ajuns să înregistreze pierderi care au dezechilibrat bugetul. Situaţia care vizează toată ţara, se înregistrează, spune managerul direcţiei Poşta Română Giurgiu, Marius Iacob, încă din 2008.
„S-a ajuns la această situaţie după ce în anul 2008, conducerea din acea vreme a încheiat unele contracte deficitare pentru Poşta Română, contracte care nu au făcut altceva decât să aducă prejudicii financiare instituţiei”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Marius Iacob.

Mai puţin cu 50 până la 100 de lei la salariu

În judeţul Giurgiu poşta lucrează cu aproximativ 400 de angajaţi. Aceştia vor merge obligatoriu în concediu fără plată, timp de două zile pe lună. Numai că angajaţii nu au voie să-şi ia două zile libere în aceeaşi săptămână. Un salariat al poştei române câştigă lunar între 600 şi 1.000 de lei. Decizia conducerii le va sărăci şi mai mult venitul lunar. Prin reducerea zilelor lucrătoare cu două, poştaşii vor pierde aproximativ 50 de lei la salariu, în cazul celor care au un venit de 600 de lei, şi în jur de 100 de lei pentru cei al căror salariu ajunge la 1.000 de lei în mod normal.

Mai bine pe bani puţini decât şomeri

„Câştig în jur de 700 de lei. Cele două zile fără plată ma afectează pentru că am familie şi datorii pe care trebuie să le plătesc. E foarte greu. În fiecare zi merg mai mult pe jos decât cu bicicleta. Sunt mulţumită că cel puţin că am un loc de muncă”, mărturiseşte una dintre poştăriţele din judeţul Giurgiu.
Decizia companiei de trimitere acasă a angajaţilor ar putea însemna întârzieri la plata pensiilor girugiuvenilor, dar şi imposibilitatea de a putea apela la restul serviciilor poştei. Aşa că, dacă ziua liberă pică exact în cea în care aveţi de trimis un colet va trebui să amânaţi operaţiunea până în ziua următoare, atunci când angajaţii revin la lucru. Directorul Poştei Giurgiu spune că în planificarea zilelor libere se va ţine cont de cele în care poştaşii ar avea de virat pensii giurgiuvenilor din municipiu sau judeţ. 
„Practic prin această decizie, vom lucra patru zile în loc de cinci, o dată la două săptămâni. În general, vom încerca să evităm perioadele în care oamenii au de primit pensii. Vom lua în calcul aceste situaţii”, a completat Marius Iacob.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite