Ionuţ „Jacques” Iancu - Îi iniţiază pe tineri în tainele motorsportului
0Cunoscut în lumea sporturilor cu motor drept „Jacques”, Ionuţ Iancu este singurul giurgiuvean care a reuşit să impună respect şi să facă performanţă în acest domeniu. În acest moment, campionul giurgiuvean se ocupă de pregătirea mai multor piloţi la clubul Real Racing Team.
Kartingul este un sport costisitor şi solicitant, iar ca să ajungi în vârf ai nevoie de foarte multă muncă. Aşa îşi începe orice interviu Jacques, câştigătorul mai multor titluri în kartingul românesc.
După mai mulţi ani în care a înfiinţat şi condus propriul club de karting, JMS (Jacques Motorsport), giurgiuveanul a decis să aducă o schimbare în viaţa sa.
„Transfer” la cel mai tare club de karting din ţară
În luna ianuarie Jacques a acceptat oferta venită din partea şefului celui mai important club de profil din ţară, Real Racing Team.
„Un fost adversar de-al meu din vremea în care concuram, Constantin Răileanu, mi-a propus să colaborăm. Clubul se dezvoltase foarte mult însă nu avea personal şi sportivi. Am acceptat pe loc şi nu regret pasul făcut. În acestmoment este cel mai important club din ţară din punct de vedere al dezvoltării şi organizării” susţine Jacques.
Chiar dacă a fost adus pentru postul de director, Jacques nu ezită să lucreze cot la cot cu ceilalţi angajaţi, ocupându-se atât de pregătirea sportivilor cât şi de partea tehnică. „Cartierul general” al noului club se află în Tunari, pe pista AMC Kart, „kilometrul zero” al motorsportului românesc.
Se ocupă de juniorii lui Tăriceanu şi Ponta
Singura condiţie pusă de giurgiuvean a fost aceea de a se „transfera” împreună cu unul dintre sportivii săi de la JMS, Călin Tăriceanu, fiul fostului premier, de a cărui carieră se ocupă de mai mult timp.
„Călin este un băiat foarte talentat care progresează de la an la an. Suntem la jumătatea sezonului iar el se află pe poziţia secundă atât în Campionatul Naţional de Karting cât şi în cel al Europei de Sud-Est” îşi laudă Jacques elevul.
În afară de Tăriceanu, clubul are alţi sportivi, între care doi italieni, un australian şi un american dar şi pe „juniorul” lui Victor Ponta. Costurile unui singur sezon de karting se ridică la 200.000 de euro, bani atraşi din sponsorizări şi cotizaţii.
Chiar dacă are un program încărcat, Jacques nu şi-a uitat nici familia şi nici prietenii din oraşul natal, venind în Giurgiu ori de câte ori are ocazia. „Încep programul la ora 9.00 şi ajung acasă în jur de ora 22.00. Chiar şi aşa, bag cheia în contact şi dau o fugă la Giurgiu să îmi văd familia şi prietenii” susţine Jacques.
„Fast & furious” de Giurgiu
Pasiunea pentru motoare nu are limite pentru giurgiuvean. Împreună cu mai mulţi prieteni a pus bazele JMS Streetclub, primul club din Giurgiu dedicat „tunningului” auto. În acest moment clubul numără aproximativ 15 membri de bază şi alte câteva zeci de pasionaţi.
„Tot ceea ce facem, facem la limită. Încercăm să nu îi deranjăm pe cei din jur şi să nu intrăm în conflict cu poliţia. Vrem să demonstrăm că nu toţi cei care tunează sunt teribilişti” afirmă Jacques.
Clubul este reprezentat cu cinste de unul dintre membri în Campionatul Naţional de Drifturi. De asemenea, Jacques pregăteşte o surpriză tuturor giurgiuvenilor. În toamnă acesta vrea să organizeze un eveniment cum nu s-a mai văzut la malul Dunării: curse de maşini, tunning şi drifting.
Profil:
NĂSCUT: 12 decembrie 1983, Giurgiu.
STUDII: Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
FAMILIE: Necăsătorit.
CE-I PLACE: „Îmi place să vizionez filme şi să fac tot felul de lucruri extreme pentru că senzaţiile sunt unice” susţine Jacques, pentru care călătoriile reprezintă o altă mare pasiune. „Merg constant în Deltă în tot felul de team building-uri. Îmi place să pescuiesc şi să vânez” mai spune sportivul.
CE NU-I PLACE: „Mă deranjează faptul că la noi sporturile cu motor nu sunt sprijinite de către autorităţi. Nici pe plan naţional şi nici pe plan local. Probabil că argumentul principal se referă la bani. Oricum, eu sunt un optimist şi sper ca acest lucru să se schimbe afirmă giurgiuveanul.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Ce maşină conduci în viaţa de zi cu zi?
De curând mi-am luat un BMW E46 Coupe cu un motor de 2.800 de cmc şi 200 de cai putere. I-am făcut câteva upgradeuri însă vreau să îi schimb în curând şi motorul.
Ce planuri de viitor ai?
Intenţionez ca în toamnă să particip la câteva teste de turisme în Italia sau Germania. Sesiunile sunt costisitoare iar concurenţa acerbă. Pe un singur loc se luptă şi 80 de piloţi însă nu mi-a fost niciodată frică de concurenţă.