FOTO Peste 50 de angajaţi ai celui mai bogat român, Ioan Niculae, au protestat în portul Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava "Steaua Dunării", întoarsă în ţară după şapte luni / FOTO Bogdan Vladu
Nava "Steaua Dunării", întoarsă în ţară după şapte luni / FOTO Bogdan Vladu

Nervi, îmbrânceli şi proteste vineri în portul Giurgiu. Un vas de croazieră sub pavilion românesc, cu peste 50 de persoane la bord, întors în ţară după şapte luni petrecute în Germania, a fost în centrul atenţiei vreme de câteva ore. Nemulţumiţi că nu şi-ar fi primit indemnizaţia de străinătate pe luna octombrie, oamenii din echipaj au refuzat să părăsească nava. Surse spun, însă că banii ar trebui primiţi până pe 14 noiembrie.

Scandalul a avut loc la bordul vasului de croazieră „Steaua Dunării”, aparţinând unei firme controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi pe pontonul şi în faţa sediului APDF Giurgiu.

Echipajul, format în mare parte din marinari, bucătari, cameriste şi chelneri, a refuzat să părăsească nava până când nu îşi va primi banii. Mai mult, oamenii susţin că au fost agresaţi verbal şi intimidaţi de mai multe gărzi de corp trimise special pentru a-i face să renunţe la protest.

„Nu vrem nimic altceva decât banii care ni se cuvin pentru munca prestată. Asta ne este mulţumirea pentru că am adus sute de mii de euro pe lună firmei şi nava în siguranţă? Să vină bodyguarzii şi să ne ameninţe că ne aruncă în apă?”, au declarat oamenii.

Cele peste 50 de persoane care formează echipajul navei „Steaua Dunării” susţin că au de primit între 500 şi 1.000 de euro fiecare, sume reprezentând indemnizaţiile de străinătate aferente lunii octombrie.

Secundul vasului, Paraschiv Drăghici, susţine că nu este pentru prima dată când oamenii îşi iau banii cu întârziere. Tocmai din cauza întâmplărilor din anii precedenţi, echipajul a decis să primească banii acum.

„Ni s-a promis că astăzi vom primi banii apoi ni s-a spus că nu se mai achită, ci că se dau ulterior. Ulterior înseamnă zile, săptămâni luni sau chiar ani. De aia e lumea revoltată. Avem colegi care trebuiau să primească banii în octombrie 2012 şi nu i-au primit nici până acum. Aşa se întâmplă de fiecare dată la final de campanie” a spus Paraschiv Drăghici.

Banii ar trebui plătiţi până pe 14 noiembrie

Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere al conducerii societăţii cu privire la aceste evenimente, n-am reuşit să contactăm niciun reprezentant al acesteia. Surse au declarat, însă, că indemnizaţia de străinătate trebuie achitată conform contractului până la data de 14 noiembrie 2013.

Patronul firmei acuzate că nu şi-a plătit la timp salariaţii este omul de afaceri Ioan Niculae. Cu o avere de aproximativ 1,1 miliarde de euro, Niculae a fost desemnat, pentru al doilea an consecutiv, de revista Forbes, cel mai bogat român.

Au chemat poliţia

Purtătorul de cuvânt al IPJ Giurgiu, Cristian Şuţă, a declarat că un membru al echipajului a sunat la 112 cerând ajutorul poliţiei. „Un echipaj al Biroului Transporturi Navale s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că aproximativ 50 de persoane aflate pe un vas de croazieră desfăşoară un protest spontan ca urmare a neplăţii unor drepturi salariale. Debarcarea urma să se facă după finalizarea acţiunii de inventariere şi predare a gestiunii vasului. Nu a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor” a spus reprezentantul IPJ Giurgiu.

Turism pe Dunăre pentru nemţi

Vasul „Steaua Dunării” aparţinând unei firme de la Zimnicea a omului de afaceri Ioan Niculae a plecat în luna martie din România cu destinaţia Germania. Până în octombrie acesta a efectuat curse de agrement pe Dunăre între Passau (Germania) şi Budapesta (Ungaria).

„Steaua Dunării”, acostat în acest moment în portul Giurgiu măsoară 107 metri lungime, 13 metri înălţime, suportă o capacitate de aproximativ 180 de persoane şi este dotat cu restaurant, bar, bucatărie şi 90 de cabine pentru turişti.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite