Alexandru Ioan Chiru- Avocatul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi giurgiuveni a pus bazele primului club al fotografilor din judeţ. Cu o experienţă de aproape patru decenii în fotografie, Alexandru Chiru încearcă să îi ajute pe cei aflaţi la început de drum cu sfaturi utile

Născut la Focşani şi şcolit în Bucureşti, Alexandru Chiru a devenit giurgiuvean cu acte în regulă în urmă cu peste două decenii stabilindu-se la malul Dunării după ce soţia sa a fost repartizată la o societate din municipiu.
Pasionat de fotografie încă de mic, ar fi vrut să urmeze liceul de cinematografie din Bucureşti însă situaţia financiară precară şi distanţa faţă de Capitală i-au barat această dorinţă.
„Am plâns în clasa a opta pentru că voiam să fac liceul de cinematografie din Bucureşti şi nu am fost lăsat. Eram dispus să accept nişte greutăţi doar să mă duc însă nu s-a putut” povesteşte avocatul.
Primul contact cu aparatul de fotografiat l-a avut în copilărie însă pe-atunci nu a crezut nicio clipă că legătura cu această arta va fi una strânsă şi de lungă durată.
„Am ajuns întâmplător la Casa Pionierilor din Focşani când eram în clasa a VI-a. Au venit nişte domni profesori la noi la şcoală şi ne-au povestit despre cercurile de la Casa Pionierilor. M-am înscris şi eu însă nu ştiu de ce am ales fotografia. Nu a fost ceva gen revelaţie însă probabil subconştientul a lucrat atunci” susţine Alexandru Chiru.
Dacă majoritatea elevilor schimbau cercurile după câteva luni, Alexandru a rămas fidel acestuia frecventând orele până în clasa a XII-a. „Eram găligan şi tot mă duceam la Clubul Pionierilor. Nu aveam aparat de mărit şi mă duceam acolo ca să scot poze. Primul meu aparat a fost un Smena 8, moştenire de la tata” afirmă avocatul.

Absolvent al New York Institute of Photography

Anii au trecut iar pasiunea pentru fotografie a rămas. Giurgiuveanul a investit constant în această pasiune începând să participe cu lucrări la diferite concursuri. „Am participat la câteva concursuri însă organizarea mi-a lăsat un gust amar. Lipsa de profesionalism şi neseriozitatea m-au determinat să mă ţin departe de concursurile naţionale” afirmă Alexandru Chiru cel care a preferat să trimită fotografii doar la concursurile internaţionale, acestea fiind acceptate în Croaţia şi Suedia.
În anul 2008, giurgiuveanul s-a hotărât să facă un curs aparţinând celebrului Institut de Fotografie din New York pe care a reuşit să îl absolvească nouă luni mai târziu. „M-am înscris la acest curs pentru că uneori te simţi limitat şi parcă vrei să treci la un alt nivel. Am făcut mari eforturi ca să obţin această diplomă. A fost un curs la distanţă însă evaluările şi proiectele au fost foarte grele” afirmă giurgiuveanul explicând faptul că dialogul cu profesorii americani era foarte dificil din cauza faptului că proiectele şi evaluările erau făcute prin intermediul poştei clasice şi nu al internetului. „Erau foarte exigenţi şi îmi aşteptam cu teamă evaluările. Cursul a costat 1.300 de dolari însă la ei nu merge sistemul dai banii şi iei diploma. Examenele sunt trecute doar de cei care merită” subliniază Alexandru Chiru care susţine că sloganul Institutului de Fotografie „Nu putem să vă promitem decât că veţi deveni un fotograf mai bun” are acoperire.

A înfiinţat Clubul Artiştilor Fotografi

Cursurile profesioniste au reuşit să îl determine pe giurgiuvean să privească fotografia dintr-o altă perspectivă. Alexandru Chiru intenţionează să facă trecerea de la digital la filmul clasic, o trecere deloc uşoară.
Vara acestui an a însemnat şi împlinirea unui alt vis al avocatului giurgiuvean. Împreună cu alţi trei împătimiţi ai fotografiei a pus bazele primului Club al Fotografilor din judeţ. „Am înfiinţat «Clubul Artiştilor Fotografi» din dorinţa de promovare a acestui oraş prin diferite expoziţii de fotografie şi de reunire a tuturor pasionaţilor acestei arte. În acest moment suntem 14 membri care ne întâlnim săptămânal” susţine Alexandru Chiru care a devenit preşedintele acestei asociaţii.

CE-I PLACE: Alături de fotografie, avocatul giurgiuvean este pasionat de radioamatorism. Alexandru Chiru susţine că practică radioamatorismul de aproximativ două decenii, acesta deţinând propriul indicativ-radio: YO9FYP.
CE NU-I PLACE: Fondatorul Clubului Artiştilor Fotografi din Giurgiu detestă cel mai mult „şmecherii şi şmecheriile”. De asemenea, acesta este deranjat  de lipsa de punctualitate a celor cu care intră în contact şi incultura care domină societatea actuală.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce aparat folosiţi în acest moment?
Mi-au trecut mai multe prin mână însă în acest moment folosesc un Canon 5D Mark 2 cu obiectiv de 24-105 mm. Mai am un teleobiectiv de 70-200 mm şi unul macro, dedicat de 100 mm. Blitzul pe care-l folosesc este SpeedLite 580EX II, vârful în clasa lui.

Fiica dumneavoastră a moştenit pasiunea pentru fotografie...
Într-adevăr. Nu numai că îi place foarte mult fotografia dar a urmat şi facultatea de drept. Mergem împreună şi facem fotografii în natură. Amândoi suntem atraşi de peisaje.
Giurgiu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri