VIDEO Inundaţiile fac din nou necazuri în mai multe sate din judeţul Galaţi: „Am fost abandonaţi de autorităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele revărsate ale pârâului Suhu ameninţă din nou FOTO Mihai Rotaru
Apele revărsate ale pârâului Suhu ameninţă din nou FOTO Mihai Rotaru

Sute de curţi şi zeci de anexe gospodăreşti din aşezările Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Izvoarele au fost afectate din nou, deşi volumul de apă nu a fost foarte mare. Situaţia arată că este nevoie de ajutor de urgenţă din partea Guvernului pentru construirea unui nou sistem de apărare contra inundaţiilor.

Deşi de la inundaţiile din toamna lui 2016 au trecut doar câteva luni, iar efectele dramatice produse de acestea încă nu s-au şters din mii de gospodării din satele aflate în centrul judeţului Galaţi, autorităţile par să nu fi învăţat lecţia predată de natura dezlănţuită.

Ploile din ultimele zile – în esenţă destul de modeste cantitativ – 30-40 de litri/mp în trei zile - conexate cu topirea zăpezii produs o serie de viituri pe pârâul Suhu, dar şi pe o serie de văi de regulă secate, iar situaţia a produs panică în rândul locuitorilor din satele Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Izvoarele.

Oamenii se tem că scenariul dramatic din toamna trecută (sau din anul 2013, când au fost de asemenea inundaţii catastrofale în zonă) s-ar putea repeta oricând, iar vieţile şi avutul le sunt puse în pericol.

Sătenii se plâng, de asemenea, că nu au primit din partea Guvernului niciun fel de sprijin, nici pentru repararea locuinţelor afectate, dar nici pentru realizarea de amenajări de protecţie împotriva inundaţiilor, iar situaţia din teren pare să le dea dreptate.

Albia pârâului Suhu (care de regulă are un debit foarte mic, de câteva zeci de litri pe secundă) a fost adâncită în parte de Apele Române, pe maluri au apărut, ici şi colo, nişte diguri de circa 2-3 metri înălţime, însă este mai mult decât evident că nu aceasta este soluţia, deoarece inundaţiile continuă să apară.

Valea Rea, punctul nevralgic de la Pechea

Oamenii cu care am vorbit, bunăoară, la Pechea, ne-au spus că ar trebui ca abia râului să fie extinsă la câteva sute de metri lăţime, deoarece la lăţime actuală, de nici 20 de metri, apa nu are pe unde curge în caz de viitură, deci se revarsă peste diguri şi inundă sute de gospodării.

„Sunt vinovaţi toţi cei care, în ultimii 30 de ani, au tot aprobat să se ridice case şi să se împrejmuiască grădini în lunca pârâului. De asta nu mai are pe unde curge apa. Ţin minte că, pe vremea când eram copil, pe valea Suhului era loc de păscut animalele, iar când veneau apele, aveau unde să se reverse”, ne-a povestit pecheanul Ioniţă Bute (68 ani).

Viitură pe Suhu, în zona Cuza Vodă, februarie 2017

Cea mai complicată situaţie pare să fie, în zona Pechea, în porţiunea numită Valea Rea (în partea de nord a aşezării). Acolo, de-a lungul timpului, s-au distrus toate sistemele de control al torenţilor (construite în perioada 1974-1980), inclusiv agro-terasele şi barajele de control al debitului, aşa că orice ploaie mai însemnată provoacă o viitură de proporţii, care se revarsă în partea de nord a aşezării.

Bunăoară, pe 20 februarie, drumul comunal care face legătura dintre Pechea şi Suhurlui a fost acoperit de apele furioase, în zona fostului CAP,  deşi au căzut doar 20 de litri pe metrul pătrat.

Însă situaţia devine de-a dreptul dramatică în cazul în care această vitură se întâlneşte cu o altă undă viitură pe Suhu, venită dinspre Suhurlui, Băleni, Corni, dar şi de pe abrupta vale ce străbate aşezările Rediu şi Urleşti. În acest caz, mii de case din aşezările Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Izvoarele sunt în pericol grav.

Apele revărsate ale pârâului Suhu ameninţă din nou FOTO Mihai Rotaru

Este de prisos să mai spunem că nici amenajările hidro-ameliorative din zonele Rediu, Suhurlui, Băleni şi Corni nu mai există de ani buni, după ce Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) le-a abandonat în ruinare.

Cuza Vodă şi Slobozia Conachi cer ajutor de la Guvern

Primarul de la Cuza Vodă, Dănuţ Codrescu, spune că până acum s-au făcut doar lucrări de mică anvergură la albia pârâului Suhu şi că este nevoie de investiţii majore pentru ca populaţia să fie apărată.

Inundaţii la Slobozia Conachi, februarie 2017

„Din ce am înţeles, actualele amenajări nu fac faţă nici măcar la o ploaie de 70 de litri pe metrul pătrat. Voi vorbi cu primarii din zonă să facem un memoriu către Prefectură şi la Guvern, pentru a se aloca bani în vederea reconstruirii unui sistem de apărare aşa cum trebuie. Deocamdată, am fost abandonaţi de autorităţi”, a declarat primarul.

De o părere asemănătoare este şi primarul de la Slobozia Conachi, Emil Dragomir, care a postat pe internet mai multe filme din care rezultă că, cel puţin deocamdată, protecţia împotriva inundaţiilor este ca şi inexistentă pe valea pârâului Suhu, pe toată lungimea lui.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite