Vezi aici ce se hotăreşte la Bruxelles în legătură cu strategia de dezvoltare a Dunării.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea "trebuie să devină mai curată, iar conexiunile de transport mai eficiente, astfel încât contactele inter-umane, turismul şi investiţiile să ducă la creşterea standardului de viaţă al cetăţenilor din regiune.

Europa noastră devine din ce în ce mai mult un spaţiu al contactelor interumane şi al dialogului intercultural, o structură dinamică şi orientată spre o abordare regională", a declarat ministrul român de externe, Teodor Baconschi, marţi seara, la Bruxelles, la evenimentul dedicat promovării obiectivelor României în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Reuniunea a fost găzduită de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, în contextul publicării Comunicării Comisiei Europene privind Strategia şi al debutului procesului de aprobare de către Consiliu. Referindu-se la acest document, ministrul Baconschi a evidenţiat faptul că progresul durabil al regiunii necesită o alocare eficientă a resurselor, o coordonare şi o planificare comună a statelor riverane membre ale UE, candidate şi vecine. Astfel, Dunărea va deveni liantul Europei unite, consideră şefului diplomaţiei române. Atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European şi Comitetul Regiunilor au susţinut încă de la început ideea lansată de România şi Austria, a realizării unui nou format de cooperare la Dunăre, care să propună noi mecanisme cu relevanţă politică şi economică şi cu impact asupra vieţii riveranilor. Cu această ocazie, ministrul Baconschi a mulţumit instituţiilor europene pentru implicare şi pentru promovarea largă a Strategiei Dunării. Ministrul a pledat pentru responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi în menţinerea interesului autorităţilor guvernamentale şi locale şi de participarea, în continuare, a reprezentanţilor societăţii civile şi ai mediului de afaceri, la dialogul pe temele analizate în cadrul Strategiei Dunării.

Potrivit AmosNews, adoptarea Strategiei face parte din priorităţile preşedinţiei ungare a UE, după ce, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind Strategia UE pentru regiunea Dunării, precum şi Planul de Acţiune aferent, având ca priorităţi o serie de proiecte strategice pe care statele riverane se angajează să le implementeze. Planul de Acţiune cuprinde 11 domenii prioritare, grupate pe patru piloni: conectivitatea (transport, energie, cultură, turism, relaţii interumane), protecţia mediului (calitatea apei, managementul riscurilor, biodiversitatea), creşterea prosperităţii în regiunea Dunării (educaţie, cercetare, tehnologia informaţiei, competitivitate) şi buna guvernare (îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi securitate). Planul de Acţiune va fi actualizat periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi a trendurilor sociale din regiune. Realizarea obiectivelor Planului de Acţiune va fi monitorizată de Comisia Europeană. Coordonarea domeniilor prioritare din cadrul Strategiei Dunării se va face de către statele riverane, în funcţie de propunerile de coordonare înaintate de acestea Comisiei Europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite