UPDATE Directorul general al Calorgal şi-a dat demisia. Primarul Marius Stan: "Este posibil să numim un tehnocrat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Istrate. Foto: Adevărul
Cristian Istrate. Foto: Adevărul

Marius Stan s-a declarat nemulţumit de modul cum Cristian Istrate a gestionat societatea publică de furnizare a apei calde şi căldurii în Galaţi. Sistemul preluat în vară de Calorgal funcţionează dezastruos, iar societatea este generatoare de pierderi uriaşe.

UPDATE: Directorul general al Calorgal Galaţi, Cristian Istrate, şi-a prezentat demisia marţi după amiază. Primarul Marius Stan a luat act de demisie.

Demisia a fost adusă şi la cunoştinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din cadrul Calorgal. Consiliul de Administraţie al societăţii va luat act joi, pe 10 decembrie 2015, de demisia directorului general.

”Căutăm cea mai bună soluţie pentru ocuparea acestei funcţii. Luăm în  calcul şi varianta unui tehnocrat”, a declarat primarul Marius Stan.


A explodat situaţia de la Calorgal SA, societatea de distribuire a căldurii şi apei calde în Galaţi. După săptămâni în şir în care între societate şi gălăţeni, pe de o parte, şi societate şi Primărie, pe de altă parte, a avut loc un adevărat război rece, lucrurile a degenerat marţi, ajungându-se la un conflict deschis.

Societatea s-a dovedit incapabilă să furnizeze căldură în casele gălăţenilor, iar cam jumătate dintre cei 100.000 de oameni racordaţi la sistemul public au avut căldură cel mult un sfert din timp, agentul termic fiind cu mult sub parametri.

În acelaşi timp, societatea a solicitat sume importante de la Primărie pentru acoperirea pierderilor de funcţionare, respectiv circa 5 milioane de lei, adică peste un milion de euro, pentru o activitate care s-a întins, propriu-zis, pe doar două săptămâni. De altfel, Consiliul local a şi respins, deocamdată, solicitarea de plată, argumentând că există serioase dubii că s-a făcut corect calculul.

De asemenea, deja a izbucnit un scandal imens legat de faptul că firma deţinută de directorul Calorgal  - RED SRL – ar derula contracte publice cu Primăria Galaţi, situaţie care-l pune pe Cristian Istrate într-o penibilă situaţie de incompatibilitate.

Vă reamintim că Istrate a fost transferat la Calorgal de la falimentara Apaterm, de unde a venit împreună cu 500 dintre foştii subordonaţi, în frunte cu toată conducerea care a dus Apaterm în insolvenţă.

De altfel, modul cum angajaţii Apaterm s-au transferat la Calorgal este un alt subiect de scandal, dat fiind că aceştia au fost înscrişi la masa credală cu salarii compensatorii în sumă de 4,7 milioane de euro, într-o încercare de a masca transferul sub formă de disponibilizări colective.

Unii dintre foştii directori ai Apaterm, devenit directori ai Calorgal (cu aceleaşi lefuri şi în aceleaşi birouri!) au de încasat compensaţii de până la 30.000 de euro de fiecare, totul din banii gălăţenilor.

Primarul: „Să plece!”

Primarul Marius Stan a cerut, marţi, 8 decembrie, demisia lui Cristian Istrate.

„I-am atras atenţia domnului Istrate în mai multe rânduri că răspunde cu funcţia pentru modul în care gestionează problemele societăţii pe care o conduce. Primăria şi Consiliul Local Galaţi au făcut tot ce a fost omeneşte şi legal posibil pentru a menţine în stare de funcţionare sistemul de termoficare a oraşului, astfel încât populaţia să aibă căldură şi apă caldă”, a declarat primarul Galaţiului.

„Tot ce avea de făcut domnul Istrate era să gestioneze cu chibzuinţă societatea pe care o conduce, în aşa fel încât gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură, angajaţii săi să îşi ia salariile la timp şi Calorgal să nu se transforme într-o altă gaură neagră”, şi-a motivat solicitarea primarul Marius Stan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite