Scandalul căldurii ia amploare la Galaţi. Banii oraşului se duc din nou în sacul fără fund al unui sistem dezastruos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi jonglerii cu banii oraşului, pentru sistemul de încălzire. Foto: Adevărul
Noi jonglerii cu banii oraşului, pentru sistemul de încălzire. Foto: Adevărul

Sistemul ar putea fi pornit în circa 7-10 zile, însă rămân în discuţie două mari probleme. Prima este legată de riscul ca reţeaua de ţevi să cedeze şi să producă pierderi imense, dat fiind că vara trecută n-a mai reparat-o nimeni. A doua ţine de riscul să se taie căldura după doar o lună, dacă facturile la întreţinere nu se achită 100%. Banii împrumutaţi de Primărie acoperă numai o factură lunară la gaze, până vin banii de la populaţie.

Deşi se părea că situaţia încălzirii Galaţiului va fi deblocată, după ce Consiliul Local a aprobat, acum zece zile, împrumutarea a 20 de milioane de lei pentru ca sistemul public de încălzire să poată să fie pornit şi menţinut în funcţiune, lucrurile au rămas în continuare destul de tulburi. Ba chiar sunt semne că este pe cale să izbucnească un nou scandal legat de soarta banilor oraşului.

Miercuri, 18 noiembrie, a expirat termenul maximum de 10 zile anunţat pentru ca în casele celor 60.000 de gălăţeni branşaţi la reţeaua publică să ajungă căldura. Însă, în ciuda faptului că Primăria Galaţi a anunţat că a virat, încă de acum o săptămână, 3,5 milioane de lei în contul special creat de Electrocentrale pentru achiziţia de gaz de la Romgaz, sistemul de încălzire a rămas în continuare „nemuritor şi rece”, spre disperarea gălăţenilor.

În faţa avalanşei de telefoane şi de reclamaţii, edilii au încercat marţi să clarifice situaţia, prilej cu care s-a aflat că, de fapt, ne aflăm în toiul unui scandal de proporţii şi că banii ar putea ajunge în sacul fără fund al falimentarei Electrocentrale, fără însă ca aceasta să furnizeze agent termic.

Bilanţul unei activităţi falimentare

Pentru a putea înţelege cum s-a ajuns la această situaţie dramatică (aproape o treime din populaţia oraşului este ţinută în frig şi fără apă caldă, deşi iarna bate la uşă) este necesar să facem o scurtă descriere a „traseului”  banilor.

În primul rând, este bine de ştiut că odată cu falimentul Apaterm SA (societatea publică ce a gestionat până în primăvara lui 2015 distribuţia căldurii şi apei calde în oraş) au rămas nişte datorii colosale către Electrocentrale Galaţi, firmă care produce agentul termic şi care este într-un blocaj financiar grav, care a adus-o în situaţia de a nu mai putea porni instalaţiile de producere a agentului termic.

Suma totală este undeva în jurul a 50 de milioane de lei (circa 12 milioane de euro), însă la ea ar trebui adăugate şi datoriile de 339 de milioane de lei neincluse în masa credală la falimentul Apaterm.

Presupunând că cele 339 milioane de lei vor rămâne în afara discuţiei, rămâne problema celor 50 de milioane de lei pe care Apaterm ar trebui să-i vireze la Electrocentrale, pentru ca aceasta, la rândul ei, să-şi plătească măcar o parte din datoria către Romgaz (pentru gazele consumate în instalaţia de producere a agentului termic).

De altfel, Electrocentrale are de dat Romgaz peste 140 de milioane de lei, acesta fiind şi motivul pentru care compania compania gălăţeană este deja în insolvenţă şi sub administrare specială.

În rezumat, chiar dacă Apaterm ar plăti integral datoria catre Electrocentrale, aceasta din urmă tot ar rămâne cu o „gaură” de  90 de milioane de lei, pe care nu are de unde să o acopere, deci Romgaz nu-i va livra gaze.

În acelaşi timp, însă, este de subliniat că Apaterm nu are de unde da banii ceruţi. Firma este în lichidare, iar patrimoniul ei nu depăşeşte 2,5 milioane de lei, la care se adaugă datoriile populaţiei, care se cifrează la 180 de milioane de lei (din care 70% sunt majorările de întârziere).

Teoretic, 180 de milioane este mai mult decât 50 de milioane de lei, însă practica arată că nu-i chiar aşa de simplu. O mare parte din datorie provine de la persoane care au avut calitatea de chiriaş şi nu au bunuri executabile, iar acolo unde este vorba de proprietari cu bunuri executabile, în „competiţie” sunt şi mai multe bănci, care au ipoteci de rang I pe apartamentele cu pricina. Mai precis, au prioritatea la încasare, aşa că Apaterm ia ce mai rămâne, dacă mai rămâne ceva.

O evaluare exhaustivă arată că din cele 55 de milioane de lei pentru care Apaterm deţine deja titluri executorii, doar în jurul a 6-7 milioane de lei sunt datorii recuperabile. Restul sunt simple hârtii fără valoare.

Calorgal – „nababul” care trăieşte pe banii celor nebranşaţi la sistem

Ideea Primăriei Galaţi de a transfera reţeaua publică în gestiunea unei noi firme publice – Calorgal SA -  a părut să fie salvarea pentru populaţia dependentă de sistemul centralizat de încălzire.

Teoria, însă, nu se potriveşte cu practica. Chiar dacă noul intermediar între populaţe şi Electrocentrale este neprihănit din punct de vedere financiar, CET tot are nevoie de banii pe care populţia nu i-a plătit, căci dacă nu plăteşte datoria la Romgaz, nu primeşte gaze. Iar dacă nu primeşte gaze nu poate produce agent termic.

Ar mai fi şi soluţia ca populaţia să plătească în avans (pe baza noilor contracte cu Calorgal), însă cum acest lucru nu s-a reuşit, a intervenit autoritatea publică locală. Primăria a contractat, acum 10 zile, un credit de 20 de milioane de lei pentru a porni şi a menţine în funcţiune sistemul de încălzire.

Evident, banii trebuie recuperaţi de la populaţie, pe măsură ce se încasează facturile curente, însă Dumnezeu ştie ce şanse sunt ca acest lucru să se întâmple. Nu de alta, dar în iarna 2014-2015, bunăoară, gradul de încasare a fost de numai 65%, ceea cea creat o „gaură” de 44 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, dacă se păstrează trendul, Primăria Galaţi ar trebui să mai caute urgent încă 24 de milioane de lei, pe care să-i adauge la cele 20 de milioane deja împrumutate. Altfel, sistemul crapă din nou.

Şi mai supărător este faptul că autorităţile oraşului cheltuiesc sume foarte mari pentru a subvenţiona o facilitate de care beneficiază doar o treime din populaţie, folosind în acest scop impozite colectate de la întreaga populaţie, deci şi de la cei care-şi încalzesc locuinţele prin surse independente.

Se creează astfel o inechitate socială crasă, care ar putea să fie accentuată prin subvenţia mascată sub forma acestui credit pentru pornirea sistemului. Să nu uităm că subvenţia pe gigacalorie „înghite” în fiecare iarnă circa 30 de milioane de lei din banii oraşului, iar suma este strânsă în cea mai mare parte de la cei care nu sunt branşaţi la sistemul public de încălzire.

Primăria a plătit gazul pe o săptămână

Dincolo de toate aceste precizări (absolut necesare) despre modul cum se învârt banii în jurul sistemului public de încălzire din Galaţi, este important de ştiut că sistuaţia este în acest moment extrem de delicată.
În primul rând, trebuie spus că Electrocentrale nu are gazele necesare pentru a porni producţia de agent termic, iar Romgaz a anunţat că nu-i dă nici de-un ceai dacă nu-şi plăteşte datoriile.

Faptul că Primăria Galaţi a virat 3,5 milioane de lei pentru achiziţia de gaze este un fel de glumă bună. Factura la gaze a CET pentru o lună de iarnă este de circa 20 de milioane de lei (am luat ca reper ianuarie 2015), aşa că, de fapt, banii viraţi de Primăria Galaţi ajung pentru cam o săptămână (ţinând cont că nu este foarte frig). Apoi, nu se ştie ce se va întâmpla, căci facturile de la populaţie se încasează peste cam cinci săptămâni, iar toţi banii alocaţi de autoritatea publică (adică cele 20 de milioane) pentru a susţine sistemul de-abia acoperă o lună.

În aceste condiţii, dacă fie şi numai 5% dintre beneficiarii de căldură nu plătesc în termen, sistemul se blochează şi se închide robinetul la gaze.

Promit (iar) căldură peste 7-10 zile

Îîn cursul zilei de marţi, Primăria a cerut Electrocentrale să reia urgent furnizarea de agent termic către populaţie (pe baza banilor deja viraţi), iar CET a transmis un comunicat de presă în care a anunţat paşii pe care i-a făcut pentru a-şi relua activitatea, precizând că mai aşteaptă doar ca Romgaz să parafeze documentele privind reluarea relaţiilor comerciale cu CET.

Ulterior, în jurul orei 17,00, municipalitatea a anunţat că primarul Marius Stan a primit asigurări din partea reprezentanţilor companiei din Mediaş că, în cel mult 24 de ore, CET va primi gaz.

„Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, s-a deplasat astăzi (marţi n.r.), la Bucureşti, pentru a urgenta formalităţile de semnare a contractului de furnizare a gazului metan către Electrocentrale SA. În urma discuţiilor purtate de primarul Marius Stan cu oficialii Romgaz, compania naţională de gaz metan a decis semnarea contractului de furnizare pentru Galaţi. Oficialii Romgaz au dat asigurări că, în cel mult 24 de ore, Electrocentrale va primi gazul metan necesar producţiei de agent termic pentru încălzirea locuinţelor din municipiul Galaţi”, a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În acelaşi timp, şi Sinan Mustafa, administratorul special al CET, a confirmat că a fost anunţat telefonic de către conducerea Romgaz că astăzi (miercuri) va fi reluată furnizarea de gaz.

Asta nu înseamnă, însă, că s-au şi încălzit caloriferele. Potrivit reprezentantului Electrocentrale, „este nevoie de 7 până la 10 zile ca sistemul să fie repus în funcţiune în întregime”.

Rămâne doar ca gălăţenii să spere că în următoarea săptămână nu vine gerul. Apoi,  este de sperat că nu vor crăpa ţevile, dat fiind că în vara trecută n-a mai făcut nimeni nici reparaţii şi nici nu au fost măcar verificate sub presiune. Nu în ultimul rând, vine speranţa că rău-platnicii nu vor intra din nou în acţiune. Cam mulţi de „dacă”, nu-i aşa?

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite