Unde se găsesc locuri la Galaţi pentru cazarea refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi refugiaţii vor fi cazaţi doar dacă vom rămâne locuri libere după instalarea studenţilor. În schimb, Inspectoratul Şcolar are disponibile 100 de locuri pentru situaţii de urgenţă.

Cazarea studenţilor va fi singura prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Cum admiterea de toamnă este în toi, instituţia academică nu poate oferi o cifră exactă a locurilor alocate pentru studenţi în acest an universitar. Cert este că anul trecut în campusul studenţesc gălăţean au fost cazate aproximativ 2.600 de persoane.

„De la Ministerul Educaţiei nu am primit nicio solicitare oficială de a oferi cifre sau statistici privind locurile disponibile, ce ar putea fi puse la dispoziţia refugiaţilor. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom analiza situaţia cu foarte mare atenţie. Pentru noi cei mai importanţi sunt studenţii şi le vom asigura în primul rând lor cazarea. După terminarea procesului de admitere şi cazare în campusul studenţesc, abia atunci vom afla dacă putem sau nu să oferim locuri de cazare refugiaţilor”, ne-a declarat Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt al UDJG. 

Mai exact, instituţia academică nu va putea oferi niciun răspuns clar privind numărul de locuri disponibile până pe 5 octombrie, atunci când se va finaliza cazarea studenţilor. În schimb, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi poate pune la dispoziţia refugiaţilor locurile rămase neocupate din cele şapte cămine şcoalare aflate în municipiu. Ministerul Educaţiei a cerut chiar o situaţie în acest sens.

„Trebuie clar analizată situaţia. Noi în principiu avem în jur de 100-120 de locuri disponibile pentru situaţii de urgenţă. Dar doar pentru situaţii de urgenţă. Altfel se pune problema atunci când vorbim de o cazare pe o perioadă îndelungată de timp şi probabil în aceleaşi cămine în care stau şi elevii. Trebuie luate în calcul mai multe aspecte,” a declarat Diana Bulai, inspectorul şcolar adjunct.

La Galaţi se află şi un Centru de Refugiaţi, al doilea ca mărime pe ţară, care în prezent este ocupat de doar 10 persoane. Capacitatea centrului este de 250 de locuri, cu posibilitatea de extindere cu încă 30 de paturi. Iar în cazuri excepţionale, în curtea instituţiei se pot instala corturi sau module.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite