Un centru de excelenţă în medicină va fi înfiinţat la Galaţi. „Vedeta“ va fi un aparat de diagnosticare a cancerului de piele care nu iradiază pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Galaţi va deschide un centru de excelenţă în imagistică medicală non-invazivă, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, care va fi dotat cu cabinete medicale, saloane, săli de tratament, laboratoare şi spaţii administrative.

Consiliul Judeţean Galaţi a lansat luni, 26 august, un proiect ce vizează dotarea Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi cu aparatură modernă. Vor fi achiziţionate 42 de echipamente medicale, urmând să fie realizate şi 17 dotări de specialitate la Ambulatoriul unităţii medicale, cea mai mare parte a finanţării urmând să fie asigurată din fonduri europene.

Una dintre cele mai importante echipamente medicale care vor ajunge la Galaţi este un sistem de tomografie optică coerentă, fiind vorba de un dispozitiv medical care diagnostichează cancerul de piele. Valoarea acestuia este de 160.000 de euro, funcţionează pe bază de lumină şi nu iradiază pacientul. Astfel de aparate medicale există în doar trei ţări europene, fiind vorba de Germania, Franţa şi Olanda.

„Această procedură este utilă în depistarea precoce a cancerului cutanat. Este o metodă non-invazivă, nu presupune prelevarea de ţesut de la pacient, este o tehnică imagistică de înaltă performanţă şi, din cunoştinţele mele, acest echipament este unic în ţară. Este o tehnică nouă la nivel european şi în Statele Unite ale Americii. Trebuie să ne alegem un domeniu îngust pe care să-l facem cel mai bine, astfel încât să poată apela pacienţi din toată regiunea şi din alte regiuni.”, a declarat dermatologul Alin Tatu, medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.

Achiziţia noului dispozitiv medical va rerezenta primul pas pentru crearea unui centru de excelenţă la Galaţi pentru depistarea şi tratamentul bolilor de piele.

„Este un aparat care reprezintă tehnologia ideală pentru depistarea cancerului de piele, este utilizată o tehnologie non-invazivă. Proiectul pe care lansăm astăzi reprezintă un prim pas. Noi ne propunem să facem un Centru de excelenţă în imagistică medicală non-invazivă, un centru regional pentru depistarea şi tratamentul bolilor de piele”, explică Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Centrul de excelenţă va funcţiona într-un corp de clădire al Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi şi va fi dotat cu mai multe cabinete medicale, saloane, săli de tratament, laboratoare şi spaţii administrative.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite