Trei metode surprinzător de simple, ecologice şi foarte ieftine, pentru a alunga şoarecii din orice clădire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că oamenii sunt tentaţi să folosească împotriva rozătoarelor chimicale extrem de toxice, există şi metode care presupun utilizarea de substanţe biodegradabile, bazate pe plante, care nu afectează mediul şi oamenii.

Orice proprietar ştie că şoarecii şi şobolanii pot produce destule probleme într-o gospodărie, mai ales dacă au la îndemână hrană şi cotloane unde să-şi „stabilească reşedinţa”. 

Specialiştii spun că o pereche (mascul plus femelă, evident) de şoareci  - ştiinţific: „mus musculus” - odată instalată într-o clădire, poate să producă într-un an mii de urmaşi, având în vedere că puii ating maturitatea sexuală în doar două luni.

Un calcul simplu arată că în doar 12 luni, un cuplu de rozătoare pot ajunge stră-stră-străbunici, iar numărul lor de descendenţi (o femelă naşte 4-6 pui odată, cam de 6 ori pe an) poate să tindă la cifre de-a dreptul astronomice, dacă n-ar fi pisicile, bufniţele, bolile, penuria de hrană sau capcanele. Să nu uităm din femelă de şoarece rezultă în medie, pe an, 25-35 de descendenţi direcţi, 350-400 de „nepoţi”, 4.000-5.000 de „strănepoţi” samd.

Cei mai mulţi dintre oameni tind să folosească substanţe chimice atunci când populaţia de şoareci le dă bătăi de cap, însă este bine de ştiut că şi metodele ecologice (dincolo de clasica şi perfect adaptata metodă a pisicii) pot avea rezultate foarte bune. Vă prezentăm în continuare trei dintre ele.

Spray ecologic împotriva şoarecilor

Da, există şi aşa ceva şi poate fi preparat în casă. Atenţie, însă! Deşi amestecul nu conţine toxine, la prepararea şi utilizarea lui se recomandă să purtaţi mănuşi şi ochelari de protecţie. O să înţelegeţi imediat de ce.

Este vorba despre un spray repelent pentru şoareci, obţinut din ardei iute. Acest cocteil concentrat este absolut terifiant pentru şoareci, dat fiind că foloseşte ardei iuţi cu un rating de 100.000 – 350.000 de unităţi de iuţeală şi piper care are şi el ratinguri cuprinse între 30.000 si 50.000 de unităţi.

Ai nevoie de o cană de ardei iuţi tocaţi mărunt, 100 de grame de piper măcinat, 2 linguri de boia de ardei iute, 4 litri de apă, o sticlă cu pulverizator, tifon, mănuşi/ ochelari de protecţie/mască chirurgicală şi o oală mare.

Prepararea este simplă. Se pune la fiert o oală mare cu apă. Într-un alt vas se se amestecă ardeiul tocat, piperul şi boiaua şi apoi se toarnă apa fiartă peste. Se lavă vasul, bine acoperit, 12-15 ore.

Se strecoară decoctul, iar lichidul se toarnă într-un pulverizator. Se pulverizează insistent peste toate zonele pe unde trec şoarecii (intrări în galerii, îmbinarea dintre perete şi podea etc). Atenţie! Testaţi lichidul pe suprafeţe înainte, pentru că este posibil să atace anumite lacuri şi materiale. Nu folosiţi pe ţesături.

Soluţia ecologică poate fi păstrată şi 2-3 ani pentru că nu-şi pierde calităţile dacă este ţinută într-un recipient bine închis.

Folia de aluminiu

Nelipsită din orice gospodărie, folia de aluminiu poate să fie un aliat de nădejde în lupta împotriva rozătoarelor. Sigilaţi căile de acces ale şoarecilor cu gemotoace de folie. Pentru că detestă gustul de aluminiu, animalele nu vor fi tentate să roadă obstacolul pentru a păstrunde în casă.

Evident, o combinaţie dintre cele trei metode poate avea un efect terifiant asupra populaţiei de şoareci.

Ulei esenţial de mentă

Interesant este că, spre deosebire de oameni, şoarecii nu tolerează mirosul pătrunzător de mentă. Alături de implementarea unui program eficient de eliminare, uleiul esenţial de mentă vă poate fi un aliat de nădejde. Aveţi nevoie doar de câteva picături de ulei esenţia de mentă şi câteva discuri de bumbac folosite la cosmetică.

Aplicaţi din belşug ulei pe discurile pe care le amplasaţi în locuinţă, în locurile unde aţi văzut şoarecii. Înlocuiţi săptămânal discurile cu altele proaspete. Veţi avea o casă parfumată şi veţi ţine la distanţă dăunătorii, fără „să aveţi pe conştiinţă” uciderea lor.

Vă mai recomandăm şi:

Cum a apărut una dintre cele mai bizare construcţii de la graniţa dintre România şi Republica Moldova. A oprit un invadator ce făcea milioane de victime 

Povestea sarmalelor. Unde au apărut, cum s-au răspândit şi de ce varianta românească se face cu carne de porc

Ce este şi cum se manifestă ombrofobia, ciudata afecţiune care chinuie milioane de pământeni. Ce tratament există 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite