Suferințele îndurate de martirii anticomuniști, rememorate de o fostă deținută politic în vârstă de 91 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lia Iacob a îndurat cinci ani de detenţie din timpul prigoanei comuniste. În semn de aleasă prețuire Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, a hotărât ca la sărbătoarea Sfintei Învieri din acest an, venerabila doamnă să primească într-un cadru solemn diploma eparhială de cinstire.

Rememorarea martirilor, la troița din curtea bisericii FOTO Rareș Bucur
Rememorarea martirilor, la troița din curtea bisericii FOTO Rareș Bucur

Ziua de 9 martie a fost una cu totul specială la  biserica din Galați ctitorită de Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Ridicată începând cu anul 2008, din lemn, în stil maramureșean, biserica a fost sfințită în anul 2017 și are trei hramuri: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici.  

Trebuie spus că momentul nu a fost ales întâmplător, dat fiind că prin Legea 247 din anul 2011, ziua de 9 martie, când în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, a fost declarată de autoritățile române drept „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“.

Așa se face că, pe 9 martie 2023, ca în fiecare an, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit în amintitul locaș de cult Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a arătat că sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este un prilej de a ne aduce aminte și a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuri de-a lungul timpului. Făcând referire la textul Evangheliei, ierarhul locului i-a asemănat pe sfinţii mucenici cu mlădiţele viţei de vie care sunt aşezaţi sub pământ pentru a deveni pudră pentru cădelniţă, ca mai apoi tămâia, care reprezintă jertfa lor, să se poată înălţa de la Altarele noastre până la ceruri, în Slava lui Dumnezeu.

La troiţa din curtea bisericii, ridicată în anul 2018 cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la cele veşnice.

Între cei participanţi la eveniment s-a aflat şi doamna Lia Iacob în vârstă de 91 de ani, care a adus mărturii cutremurătoare despre suferinţele îndurate în cei cinci ani de detenţie din timpul prigoanei comuniste.

În semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă pentru devotamentul, puterea lăuntrică şi credinţa nestrămutată în vreme de grea încercare şi suferinţă, IPS Casian a hotărât ca la sărbătoarea Sfintei Învieri din acest an, venerabila doamnă să primească într-un cadru solemn diploma eparhială de cinstire.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri