Secretele unei delicatese cu urzici. Alungă astenia şi tonifică organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gina Bradea, deţinătoarea unuia dintre cele dintre cele mai citite bloguri culinare scrise în limba română – poftă-bună.com, dezvăluie pentru cititorii „Adevărul“ câteva dintre secretele ei din bucătărie.

Aproape pe nebănuite, căci iarna trecută a fost parcă mai geroasă şi mai plină de zăpadă ca niciodată, primăvara s-a insinuat, în toate privinţele posibile, în vieţile noastre. Fie din considerente creştine (să nu uităm că ne aflăm în postul Paştilor), fie din raţiuni legate de nutriţie, mai tot românul îşi trece în meniu, în această perioadă, tot felul de alimente de origine vegetală, bogate în vitamine, minerale, fibrea şi câte şi mai câte.

Acesta este şi motivul pentru care, în articolul de faţă, vă prezentăm o reţetă gustoasă şi sănătoasă, „aranjată” pe înţelesul tuturor cu ajutorul bloggerului culinar Gina Bradea, deţinătoarea unuia dintre cele dintre cele mai citite bloguri culinare scrise în limba română – poftă-bună.com.

„Cu urzici e cea mai bună”

După câte mărturiseşte Gina Bradea, reţeta (care este specifică părţii de sud a Moldovei, dar poate fi întâlnită şi în alte zone ale ţării) se poate găti cu mai multe feluri de verdeţuri, nu doar cu urzici.

„Se poate face cu ştevie, cu spanac, cu lobodă, cu leurdă, cu frunze de sfeclă sau cu orice altceva. Însă cea mai bună rămâne tot cu urzici”, concluzionează bloggeriţa.

În esenţă, mâncarea este un soi de tocană (bunicii noştri îi spuneau „mâncărică”, dar vremurile moderne ne-au introdus în vocabular neologisme de tipul „ragout”, „ratatuille” sau „curry”), simplă şi ieftină, cu orez şi ceapă, plus câteva condimente de bază.

Durata totală de preparare a acestui fel de mâncare este de o oră şi 20 de minute, dintre care o oră este gătitul propriu-zis (tratamentul termic), iar vreo 20 de minute pregătirea ingredientelor.

Ingrediente

- 1 kg de urzici (sau spanac, stevie etc);
- 2 cepe mari;
- 200 g orez (rizotto, ar zice unii);
-1 morcov;
-1 ardei gras (opţional);
-1 cutie de roşii în bulion sau suc de roşii (sau 2 linguri de bulion);
- 3 linguri de ulei (eventual ulei de măsline);
- sare şi piper după gust;
- 2 căţei de usturoi (opţional, dar recomandabil);
- 100 ml borş sau zeama de la o jumătate de lămâie;
- pătrunjel şi mărar verde sau uscat.

image

Mod de preparare

Ceapa, morcovul se ardeiul gras se taie cubuleţe. Evident, morcovul se poate da pe răzătoare fără niciun fel de probleme.

Într-o cratiţă se pun uleiul, ceapa, morcovul şi ardeiul gras, se adaugă şi puţină apă şi se înăbuşă până când se înmoaie legumele. Se mai adaugă câte puţină apă când scade.

După circa 15 minute (depinde şi de tăria flăcării aragazului) se pune bulionul (sau roşii în bulion sfărâmate sau suc de roşii), se adaugă sare şi piper după gust şi se lasă să dea în clocot.

Între timp, se alege şi se spală orezul, care se pune peste legume. Se completeaza cu aproximativ 800 de mililitri de apă. Se lasă la fiert, la foc mic. „Secretul este să fie de patru ori mai multă apă decât cantitatea de orez”, punctează Gina Bradea.

Separat, se aleg urzicile de cotoare şi corpuri străine (este foarte important să scoteţi cotoarele, căci sunt aţoase şi nu dau un gust prea bun mâncării).

Frunzele se spală bine, în mai multe ape (urzicile au de regulă mult nisip, iar dacă nu-s spălate bine mâncarea va fi tocmai bună de aruncat) şi se taie de mărime medie (cam la 1 centimetru lăţime, poate mai mult, după preferinţe).

Cand orezul este aproape fiert, se adaugă urzicile (sau spanacul sau ce aţi de ci să puneţi în oală). Pont de la Gina: „Dacă folosiţi spanac, trebuie să îl opăriţi separat, apoi îl scurgeţi şi apoi îl adăugaţi peste orez”.
Lăsaţi să dea în clocot cât să se înmoaie urzicile, apoi adăugaţi borşul sau zeama de lămâie, un pic de mărar tocat şi usturoiul tăiat felii.

image

Mai lăsaţi încă vreo 5 minute pe foc, răstimp în care gustaţi şi potriviţi de sare şi piper. „Va recomand să folosiţi piper proaspăt măcinat, aroma va fi mult mai intensă”, spune Gina Bradea.

Opţional, mâncarea de urzici se poate servi cu un pic de pătrunjel tocat şi presărat pe ea sau cu puţin hrean ras pe deasupra. Alţii, preferă deasupra un ou ochi, gătit moale, sau un ou poşat (aşa-numitul „ochi românesc”). Poftă bună!


Vă mai recomandăm şi:

Cum să-ţi faci afumătură cu ce ai prin bătătură. Top trei metode ieftine pentru a da un gust senzaţional cărnii şi peştelui

Şase reţete foarte simple de conservat ardeii graşi fără chimicale. Variantele care nu necesită nici măcar sterilizare

Secretele cozonacului trântit. Trucurile cu ajutorul cărora moldovencele reuşesc să-l facă pufos şi foarte gustos

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite