Scrisoare către Iohannis: mai mulţi români se plâng că nu au fost băgaţi în seamă la Ambasada de la Londra. Ambasadorul: Au sunat de fapt la ICR

0
0
Cei care i-au scris lui Iohannis spun că incidentul s-a petrecut la Ambasada României de la Londra.
Cei care i-au scris lui Iohannis spun că incidentul s-a petrecut la Ambasada României de la Londra.

Mai mulţi români i-au scris o scrisoare preşedintelui Klaus Iohanis pe Facebook prin intermediul căreia s-au plâns că au cerut ajutor la Ambasada României din Londra, dar ar fi fost trimişi la plimbare. Ambasadorul îi contrazice: nu au fost la Ambasadă, ci la Institutul Cultural Român (ICR), unde le-a răspuns portarul.

Trei români care au avut încredere în seriozitatea unei firme din România, care se ocupă de plasarea forţei de muncă în Marea Britanie, îşi fac veacul de sâmbăta trecută pe străzile Londrei. Cazul a ajuns până la urechile membrilor unui grup de pe Facebook, de români care locuiesc în UK. Aceştia s-au mobilizat marţi seară şi au vrut să-i ajute pe cei trei. Ei povestesc pe Facebook că s-ar fi dus la Ambasada României, dar personalul nu le-ar fi deschis. Le-ar fi spus prin interfon: „Ajută-i matale!”.

„Ruşine Ambasadei României care ne-a vorbit prin interfon fără a se deranja să deschidă uşa în ajutorul unor cetăţeni români aflaţi la nevoie! Răspunsul a fost nu avem bani de aşa ceva, ajuta-i matale! Ruşine să vă fie”, scrie Mihai Neagu pe Facebook.

Subiectul a suscitat un interes deosebit în rândul membrilor grupului de pe Facebook. Dacă unii i-au apărat pe cei din Ambasadă spunând că au procedat corect, fiindu-le cel mai probabil teamă de o agresiune, cei mai mulţi nu au văzut cu ochi buni atudinea lucrătorilor ambasadei.

Românii sunt revoltaţi şi i-au scris pe Facebook preşedintelui Klaus Iohannis.

„Domnule preşedinte, astăzi 20 ianuarie, 2015, trei români au ajuns pe străzile Londrei fără bani de mâncare şi adăpost după ce au fost păcăliţi cu locuri de muncă! Pe Facebook ne-am organizat să îi ajutăm să meargă acasă sau orice soluţie puteam găsi şi înainte de toate am mers la Ambasadă unde un domn, fără a se deranja să ne deschidă uşa, ne-a vorbit prin interfon spunând că ambasada nu are bani de <<de-astea>> şi a folosit expresia <<ajută-i matale>>. Vă mulţumim încă o dată pentru sprijinul oferit celor care votează sau se chinuie să o facă şi celor care anual contribuie la finanţele ţării cu milioanele de euro/lire muncite peste hotare!”, îi scrie Mihai Neagu preşedintelui. Acesta încheie ironic: „PS: i-am ajutat noi, cetăţenii, că avem fonduri“.

„Evident că portarul nu a ieşit în stradă“

Amabasadorul României la Londra, Ion Jinga, spune însă că nimeni nu a venit la sediul ambasadei pentru a cere sprijin în cazul celor trei români. „Un grup de patru persoane s-a dus ieri, în jurul orei 21.45, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) pentru a interveni în numele altor români. Evident că portarul nu a ieşit în stradă şi a vorbit la interfon cu ei. Nu ştiu acum ce le-a zis şi ce nu angajatul ICR. Dar nimeni nu a ajuns la ambasada României până la această oră să ceară un astfel de ajutor“, a declarat Ion Jinga pentru „Adevărul“.

Ambasadorul României la Londra nu neagă că situaţia celor trei români nu ar fi una reală şi dificilă, dar îi îndeamnă pe cei care au probleme în Marea Britanie şi vor să ia legătura cu ambasada să se adreseze direct şi nu prin intermediari.

„Ambasada a dat mereu curs unor astfel de solicitări şi a ajutat, atunci când a fost cazul, folosind fondurile de urgenţă. Acestea sunt oricum reduse, iar de anul trecut sunt şi mai reduse fiindcă s-au eliminat o serie de taxe consulare“, a mai adăugat Jinga.

Ambasada României la Londra se află la adresa M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS, în timp ce ICR se găseşte la adresa 1 Belgrave Square, London, SW1X 8PH.

CITIŢI ŞI:

Scrisoarea unui medic rezident către Klaus Iohannis: „Sunt zile în care un covrig de un leu e prea mult. Nu mai rezist fizic şi psihic“

Medicul rezident Gabriela Profir, după scrisoarea disperată către Iohannis: Cred că preşedintele are mai multe petiţii de rezolvat, aşa că mai aştept un răspuns

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite