SCANDALOS! Campania 2% pentru SMURD Galaţi a adunat miliarde, iar o ambulanţă zace nefolosită din cauza unor banale plăcuţe de frână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este vorba despre o maşină strict necesară pentru salvarea de vieţi, şi deşi Asociaţia SMURD Galaţi păstoreşte banii colectaţi de la mii de gălăţeni, care au redirecţionat o parte din impozitul lor pentru ca SMURD să nu se confrunte cu lipsuri materiale, această situaţie aberantă durează de trei săptămâni.

„24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, SMURD vă este alături. Acum avem nevoie ca dumneavoatra să ne fiţi alături. Redirecţionaţi 2% din impozitul plătit la stat către Asociaţia SMURD Galaţi. Ajutaţi-ne să vă ajutăm!"

Aşa sună sloganul organizaţiei neguvernamentale a cărei titulatură este menţionată în text, ca să vă determine să redirecţionaţi 2% din impozit într-un alt cont bancar decât cel în care contribuie restul românilor pentru SMURD.

Pentru cine nu ştie, doar la Galaţi există o asemenea asociaţie, care colectează bani de la contribuabili în numele SMURD şi teoretic pentru SMURD. O organizaţie înfiinţată în paralel cu Fundaţia pentru SMURD, cea care cu adevărat colectează „2% pentru SMURD" şi o face la nivel naţional.

Despre faptul că Asociaţia SMURD Galaţi scoate foarte greu - cu o zgârcenie absolut remarcabilă şi cu ţârâita - banii cuveniţi acoperirii nevoilor curente ale SMURD, Adevărul a scris în mai multe rânduri.

Din păcate, avem nedorita ocazie s-o facem din nou în speranţa că vom contribui încă o dată la alocarea unei „ţârăieli" de câteva sute de lei, din conturile asociaţiei în care „fac pui" între 900.000 şi 1.200.000 de lei. Aflarea sumei exacte pe care o păstoreşte Asociaţia nu este chiar la îndemâna oricui.

Ambulanţă nefolosită dintr-un motiv ridicol

Ambulanţei tip B, cu care paramedicii se deplasează la cazuri pentru a acorda primul ajutor, i s-au uzat plăcuţele de frână.

„Ambulanţa a devenit inutilizabilă în urmă cu trei săptămâni şi, ca de obicei, orice reparaţie, orice înlocuire la maşinile cu care intervenim la cazuri, reprezintă o cheltuială-problemă. În februarie, am trimis la Asociaţia SMURD Galaţi, un referat prin care am solicitat finanţare pentru remedierea defecţiunilor la ambulanţe şi la echipamentul medical cu care lucrăm, dar nici până în prezent, n-am obţinut sprijinul solicitat", ne-a declarat dr Angel Trifan, medicul coordonator al UPU-SMURD.

Orice şofer ştie că plăcuţele de frână intră în categoria consumabilelor şi că trebuie schimbate periodic, altminteri maşina care circulă cu ele uzate se transformă în pericol public. De asemenea, ca orice consumabil, şi acestea au un preţ mai mic decât al pieselor de schimb, folosite la reparaţii.

„Nu pot să comand ceva, fără reprezentanţii ISU. Totul se face cu aprobarea lor. Fiind militarizat, durează foarte mult să facem achiziţii de orice fel", declara pentru Adevărul, în noiembrie 2010, Vasile Curduman, cel care prezidează Asociaţia SMURD Galaţi încă de la înfiinţarea acesteia în urmă cu şase ani.

În octombrie 2011, preşedintele Asociaţiei ne declara că, în conturile acesteia, mai există 700.000 de lei şi că a găsit o soluţie pentru ca alocarea banilor necesari SMURD să se facă mai lesne.

„Nu vor mai fi întârzieri atât de mari din cauza OG 34, în baza căreia facem toate achiziţiile, pentru că am găsit o soluţie. Am creat un subcont bancar prin intermediul căruia ISU are acces la o parte din fondurile Asociaţiei. Prin urmare, atunci când apare o nevoie, aceasta va putea fi rezolvată fără întârziere" susţinea la vremea respectivă preşedintele Asociaţiei SMURD.

Cu toate astea, de la momentul ultimei declaraţii şi până în prezent, lista nevoilor SMURD rămase nerezolvate a devenit realmente impresionantă. Acum i se adaugă şi nişte banale plăcuţe de frână.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite