Risipă de bani publici la Galaţi. Noul hău de la „Elice" ar putea costa Primăria alte câteva mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După groapa apărută pe Faleză, acum avem şi o conductă spartă Foto: Bogdan Dimofte
După groapa apărută pe Faleză, acum avem şi o conductă spartă Foto: Bogdan Dimofte

După două zile de investigaţii, experţii de la Apă Canal şi Primărie recunosc faptul că nu-şi dau seama care este cauza noii surpări.Deşi primarul Dumitru Nicolae declara presei că se face „mult zgomot pentru nimic", inginera Bălan susţine că lucrurile sunt grave.

Citeşte şi: Malul Falezei din Galaţi alunecă spre Dunăre!

Galaţiul ar putea intra cu succes în Cartea Recordurilor în ceea ce priveşte cheltuiala inutilă a banilor publici! În urmă cu două zile, exact în locul unde anul trecut, pe 14 februarie, s-a surpat o bucată din Faleză, a răsărit o nouă groapă, aâncă de 7,8 metri.

Bâlbâială pe bani publici

Astuparea vechii gropi gigant a durat jumătate de an şi costat municipalitatea aproape 350.000 de euro, bani plătiţi de la bugetul local constructorului SC Vâlceana SA. Atunci cauza surpării a fost uzura colectorului de ape uzate, vechi de peste 100 de ani.

Deşi pare a fi o glumă proastă, în realitate lucrurile sunt destul de grave. După 24 de ore de investigaţii, experţii de la Apă Canal şi Primărie încă nu cunosc cu exactitate care este cauza noii surpări.

„Cauzele reapariţiei accidentului nu se cunosc deocamdată. Apă Canal, Institutul de Proiectări şi firma Vâlceana fac verificări", a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

„Investigaţiile continuă. Se fac săpături. Lucrarea are garanţie. Însă nu s-a stabilit cauza, deci nu ştim dacă suntem noi de vină", ne-a declarat la rândul său Constantin Mitroi, directorul firmei Vâlceana.

"Din primele cercetări, se pare că este colectorul spart. Se pare că porţiunea care a cedat nu este aceeaşi pe care firma Vâlceana a refăcut-o anul trecut, ci este cea de lângă ea", a spus Niţă Podaru, directorul tehnic de la Apă Canal.

Ing. Margareta Bălan: "Lucrurile sunt grave!"

Întrucât autorităţile nu au idee cum s-a putut produce surparea, am cerut ajutorul inginerei Margareta Bălan, singurul expert şi verificator din Galaţi atestat Af (adică pentru terenuri de fundaţie) de către fostul MLPAT, acum Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Inginerul Margareta Bălan susţine că surparea s-a produs din cauza canalizării; Foto: Cosmin Costache

Deşi primarul Dumitru Nicolae declara presei că se face „mult zgomot pentru nimic", inginera Bălan susţine că lucrurile sunt grave. Aceasta a mers la faţa locului şi a constatat că noua groapă se află tot pe traseul canalizării.

„De aici provine problema. Surparea s-a produs din cauză că toate apele uzate adunate din zona centrală a oraşului sunt strânse în colector şi deversate în Dunăre. Această canalizare a mai fost stricată de mult şi a trebuit să refacem malul Dunării. Solul din zonă este foarte sensibil la infiltraţii. Nicăieri în ţară nu mai există un astfel de sol. Este un pământ adus de vânt, sensibil la apă. Loesul dacă îl pui în apă se dizolvă", spune inginera Margareta Bălan.

Ca primă măsură, spune inginera Margareta Bălan, Primăria ar trebui să închidă circulaţia pe Faleză şi să verifice toate canale purtătoare de apă din zonă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite