Apa din Canal Grande din Veneţia a devenit verde într-un mod misterios. Autoritățile investighează incidentul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa dintr-o porţiune a celebrului Canal Grande din Veneţia a devenit în mod misterios verde fluorescent duminică, în apropierea Podului Rialto, stârnind controverse în oraşul-lagună, informează DPA, citată de Agerpres.

Apa din Canal Grande a căpătat o culoare verde FOTO Dana Mihai
Apa din Canal Grande a căpătat o culoare verde FOTO Dana Mihai

Departamentul de pompieri a anunţat că a colectat probe de apă alături de Agenţia pentru protecţia mediului (ARPA) şi că eşantioanele prelevate vor fi analizate. Prefectul din Veneţia a convocat o şedinţă de urgenţă împreună cu poliţia pentru a investiga incidentul.

Potrivit relatărilor din mass-media, autorităţile au plecat de la premisa că lichidul nu este periculos. Unii dintre locuitorii Veneţiei şi-au amintit de anul 1968, când artistul Nicolás Garcia Uriburu, originar din Argentina, a aruncat vopsea în apele canalului principal din oraş pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu poluarea apei.

În contextul campaniilor desfăşurate recent de mai mulţi activişti de mediu din Italia, au existat de asemenea bănuieli că acest incident ar putea fi un protest de acest tip, însă nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru evenimentul de duminică.

De Rusaliile catolice, în Veneţia a avut loc tradiţionala regată Vogalonga, la care participă ambarcaţiuni cu vâsle, canoe şi gondole. Competiţia a fost lansată în 1974 în semn de protest faţă de ambarcaţiunile motorizate.

Canalele din Veneția au început să rămână fără apă 

Săptămânile de vreme secetoasă din timpul iernii au stârnit îngrijorarea că Italia s-ar putea confrunta cu o nouă secetă după situația de urgență din vara trecută. Râurile și lacurile italiene s-au confruntat cu o lipsă severă de apă la începutul anului 2023, relatează Reuters.

Atenționarea vine în contextul în care Veneția se confruntă cu maree neobișnuit de joase care fac imposibilă navigarea gondolelor și a taxiurilor pe apă pe unele dintre celebrele sale canale.  

Problemele din Veneția sunt puse pe seama următorilor factori: lipsa ploilor, un sistem de înaltă presiune, luna plină și curenții marini. 

Râurile și lacurile italiene se confruntă cu o lipsă severă de apă, a transmis, la începutul lunii februarie 2023, grupul de mediu Legambiente, atenția fiind concentrată asupra nordului țării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite