Premieră pe piaţa cosmeticelor: gălăţeancă a realizat săpun şi gomaj din nămolul de la Lacu Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmeticele sunt făcute în laboratorul de la facultate. foto: Diana Deleanu
Cosmeticele sunt făcute în laboratorul de la facultate. foto: Diana Deleanu

Cosmetice în formă de bomboane, făcute din nămolul de la Lacu Sărat! Nu este invenţia unei brăilence, ci a unei gălăţence care e pasionată de chimie. Profesoară la facultatea de Ştiinţe şi Mediu, femeia a venit cu această idee în cadrul orelor de practică cu studenţii. Totul se întâmplă într-un laborator mic, acolo unde chimia prinde formă şi dă naştere unor produse noi pe piaţa cosmeticelor.

Rodica Dinică este profesoară de chimie de 24 de ani. A studiat la facultatea din Iaşi iar după cinci ani de profesie acolo, s-a mutat la Galaţi şi s-a angajat la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Pasiunea pentru chimie o are din copilărie, atunci când tatăl ei, profesor de chimie, atrăgea ceilalţi elevi de gimnaziu cu tot felul de experienţe. "Tatăl meu a fost destul de exigent cu mine. Mereu şi-a dorit să fac performanţă. Nu a fost simplu să ai un profesor de chimie în familie dar în final..se pare că obiectivul lui a fost atins. Microbul l-am luat şi eu", ne-a povestit Rodica Dinică. 

Acum nouă ani s-a gândit să ia şi ea exemplul tatălui şi să înceapă experiemntele în cadrul orelor de practică, alături de studenţi. În cadrul laboratului facultăţii la care predă şi din dorinţa de a-i atrage pe tineri către domeniu chimiei, a venit mereu cu experimente inedite. "În fiecare an am condus lucrări de licenţă şi cu studenţii am vrut tot timpul să fac altceva. Tot timpul să fac ceva original, mi-am dorit să nu semene o lucrare cu alta. Şi lucru ăsta te îndeamnă şi la creativitate până la urmă", ne-a mărturisit Rodina Dinică.

Cea mai inspirată idee i-a venit în această vară, după o baie în Lacu Sărat. Atunci s-a gândit că ar putea face în laboratul facultăţii cosmetice pe baza nămolului din lac. Acesta este cunoscut ca fiind indicat în afecţiunile aparatului locomotor de natură reumatismală, traumatică, neurologică, dar şi pentru afecţiuni ginecologice, sterilitate, boli endocrine, psoriazis, eczeme şi urticarii. Potrivit Rodicăi Dinică, "ne-a venit ideea în momentul în care ne-am gândit că şi nămolul, fiind bogat în sare poate să aibă aceste proprietăţi de curăţare şi de pătrundere în profunzimea dermului ca să confere pielii apoi fineţea aceea pe care o vedem, o simţim mai exact când ieşim din lacu sărat. Aşa că de ce să nu îl folosim în produse cosmetice?" 

Primul produs făcut din nămolul de la Lacu Sărat a fost un săpun. Ingredientele folosite sunt toate naturale - ulei de palmier, ulei de măsline şi, în cantitatea cea mai mare, uleiul de cocos. "Am folosit în primul rând grăsimea de cocos, pentru că este mai consistentă. Şi am folosit acest ulei pentru că are şi el proprietăţi benefice, proprietăţi antimicrobiene chiar, acizii graşi din uleiul de cocos sunt studiaţi pentru proprietăţile lor antimicrobiene", ne-a explicat profesoara de chimie. După ce sunt încălzite, uleiurile sunt amestecate cu hidroxid de sodiu, uleiuri volatile şi nămolul de la Lacu Sărat. 

Produsele sunt realizate şi cu ajutorul studenţilor de la facultatea de Ştiinţe şi Mediu. "Am făcut şi săpunuri, am făcut creme şi la tehnică şi la chimie, în schimb partea de chimie m-a pasionat mai mult. Pentru că intru în interiorul produsului şi văd ce are şi cum funcţionează", ne-a mărturisit Andreea. "Este foarte bine pentru noi pentru că în acest mod am făcut şi practică şi am văzut ce înseamnă de fapt chimia, nu doar teoria", ne-a declarat Ioana. Iar ajutor s-a primit şi din partea asistenţilor universitari. Oana Ghinea s-a ocupat de analiza nămolului. "Am vrut să fim siguri că are şi componente benefice, că nu are componente dăunătoare sau toxice. Iar apoi am cercetat ca astfel de produse să nu mai existe pe piaţă."

În final, compoziţia este turnată în ambalajele de la cutiile de bomboane şi lăsată la rece. Aşa nămolul îşi păstrează proprietăţile terapeutice, chiar dacă termenul de valabilitate este mai mic. Nu e singurul produs realizat pe baza nămolul de la Lacu Sărat. Profesoara a mai realizat şi un gomaj. "Este o mască pentru exfolierea pielii care conţine pe lângă nămolul de la Lacu Sărat, sare de mare, zahăr şi ovăz. Iar pentru a conserva acest produs ne-am gândit să punem un ulei volatil din arbore de ceai, care are proprietăţi antimicrobiene", ne-a declarat profesoara de chimie. 
 

În laborator, în urma orelor de practică s-au realizat nu doar produse cu nămolul de la Lacu Sărat, ci şi creme antireumatice, un strugurel chiar şi pastă de dinţi. Pentru că brevetarea produselor realizate pe bază nămolului de la Lacu Sărat este la doar câteva luni distanţă, gălăţeanca nu aşteaptă acum decât investitori dornici să introducă produsele pe piaţa cosmeticelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite