Premieră absolută la Teatrul de Buzunar din Galaţi. Piesa pusă în scenă, deşi n-a fost jucată niciodată, este inclusă în „Istoria literaturii române”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dramaturgul Victor Cilincă FOTO Arhivă Adevărul
Dramaturgul Victor Cilincă FOTO Arhivă Adevărul

Spectacolul este găzduit, sâmbătă şi duminică (în ambele zile de la ora 20,00) de sala-studio a teatrului din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi. Scenariul este scris de cunoscutul scriitor şi jurnalist Victor Cilincă.

Teatrul din Buzunar Galaţi prezintă, vineri, 11 octombrie, şi sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 20,00, premiera absolută „Second Hand”, după un scenariu de Victor Cilincă, jurnalist, scriitor şi dramaturg gălăţean cu două nominalizări la Premiile UNITER.

"Second Hand" este un spectacol intens, egal dozat cu emoţie, cinism şi duioşie, care pune în lumină legătura a două caractere total opuse, Babanu (Mihai Păun) şi Bebe (Vlad Ajder). Primul e o rotiţă a fostului sistem, acum ruginită, care se învârte în gol şi scoate afară toate frustrările adunate de-a lungul timpului. Celălalt personaj, de o candoare ieşită din comun, a suferit un accident marcant şi, în ciuda a ceea ce i s-a întâmplat, a încercat să-şi facă un rost în viaţă.

„Textul este o îmbinare teribilă a doi poli. Cred că asta a făcut scenariul aşa de special în ochii mei. A găsit momentul în care Universul poate pune la un loc forţe total opuse. Binele şi răul sunt, pentru câtva timp, "obligaţi" să convieţuiască. De aici şi intensitatea sentimentelor create. În acest spectacol nu există gri sau ambiguu. Totul e negru sau alb. Fierbinte sau gheaţă. Bun sau rău”, declară regizoarea spectacolului, Isabela Oancea.

La rândul său, autorul scenariului spune: „Pornind de la o documentare jurnalistică ce m-a răscolit profund, am pus pe hârtie această cruciadă a copiilor, a sufletelor fragile, a oamenilor expuşi, lăsaţi fără apărare într-o societate crudă. Şi cred că am reuşit să propun un mesaj simbolic, ce depăşeşte graniţele societăţii româneşti de ieri şi de azi”.

Ilustraţia muzicală a spectacolului, o compoziţie originală care urmăreşte îndeaproape convieţuirea celor două personaje opuse, aparţine Anei Maria Oancea.

Scenariul „Second Hand sau Centaurul”, de Victor Cilincă, este unul din textele menţionate în „Istoria literaturii române: dramaturgia”, carte de referinţă în domeniu, semnată de Mircea Ghiţulescu, cronicar, critic de teatru şi istoric literar premiat de Academia Română.

Victor Cilincă este jurnalist gălăţean, autor a 17 cărţi şi 28 de piese, dintre care 9 pentru copii. Este distins cu numeroase premii, precum şi cu două nominalizări la Premiile UNITER, pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2006 ( „Catrafuse sau Fany”) şi pentru Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016 („Henry Mathias Berthelot, generalul generalilor”, în regia Attila Vizauer).

Teatrul din Buzunar Galaţi este singura companie independentă de teatru din oraş, formată exclusiv din profesionişti cu experienţă în domeniu. Spectacolele sale sunt montate în sala-studio de doar 40 de locuri din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi (etaj 1, aripa de Nord). Biletele la reprezentaţiile de vineri, 11 octombrie şi de sâmbătă, 12 octombrie se găsesc la casieria cinematografului „Prof. I. Manole” de la Casa de Cultură a Sindicatelor şi online, pe site-ul EventBook.ro.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite