Prăpăd în pădurile judeţului Galaţi. Sute de hoţi dau năvală cu topoarele şi drujbele şi rad din rădăcină tot ce prind

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţi de lemn în acţiune FOTO C. Crângan
Hoţi de lemn în acţiune FOTO C. Crângan

Zilnic, poliţiştii prind în flagrant măcar trei-patru hoţi de lemne, însă fenomenul este departe de a fi stăvilit. Mii de plângeri au fost depuse în acest an de către proprietarii de păduri care nu mai pot face faţă avalanşei de răufăcători, unii organizaţi în adevărate reţele de comerţ cu lemn furat.

Cu toate că nu se numără printre judeţele cu mari suprafeţe împădurite, judeţul Galaţi se confruntă totuşi cu probleme deosebite legate de tăierile ilegale de arbori şi de furturile de material lemnos.

În cursul anului 2016, la posturile de poliţie din comunele gălăţene au fost depuse peste 2.000 se sesizări legate de distrugerea sau de furtul de arbori, în majoritatea dintre acestea făptuitorii nefiind descoperiţi.

Chiar şi aşa, cu numeroase anchete rămase cu autor necunoscut, zilnic sunt prinşi în flagrant măcar  trei-patru hoţi de copaci, cei mai mulţi dintre aceştia fiind indivizi cu o stare materială precară, care declară că fură pentru a nu muri de frig.

La furat, în ziua alegerilor

Numai în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie 2016, au fost prinşi în judeţul Galaţi nouă hoţi care furau din pădure.

Bunăoară, în pădurea Plevna (comuna Rediu) au fost depistaţi şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 53 ani, din comuna Cuca, care au tăiat ilegal şi sustras 74 arbori (salcâmi). Este al cincilea grup depistat în luna decembrie, ceea ce indică faptul că fenomenul este unul de amploare.

Cu ocazia constatării au fost ridicate în vederea cercetării trei topoare si două drujbe, bunuri folosite la săvârşirea faptei ce urmeaza a fi depuse la camera de corpuri delicte a Poliţiei. Poliţiştii au întocmit făptuitorilor dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos.

Alţi doi hoţi, în vârstă de 17 şi 23 de ani, au fost capturaţi pe raza comunei Poiana, după ce au tăiat ilegal şi sustras 27 arbori, esenţă salcâm. Poliţiştii le-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos.

Există şi reţele organizate

Dincolo de furtul pentru supravieţuire există, însă, şi reţele organizate, care ocupă cu vânzarea lemnului furat. Membrii acestor grupări au maşini de transport şi fie fură chiar ei copacii, fie îl cumpără la un preţ modic de la sătenii care l-au furat. Proprietarii de păduri spun că multe dintre aceste reţele ar beneficia de complicitatea oamenilor legii, deşi uneori mai pică şi câte un astfel de transport în plasă.

Spre exemplu, un astfel de transport a fost interceptat pe raza comunei Rediu, tot pe 11 decembrie, când poliţiştii au depistat în pădurea situată în satul Plevna o autoutilitară ce transporta cantitatea de 2,879 metri cubi material lemnos, esenţă salcâm.

Întrucât la solicitarea poliţiştilor  conducătorul auto nu a  putut  prezenta avizul de însoţire ori documentele comunitare echivalente acestora privind circulaţia materialelor lemnoase, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5000 lei, fiind dispuse şi măsuri complementare : confiscarea a 2,897 mc material lemnos esenţă salcâm, ce a fost predat în custodie reprezentantului Ocolului Silvic Galaţi, cât şi confiscarea autoutilitarei ce a fost sigilată si urmează a fi depusă la camera de corpuri delicte a I.P.J Galaţi.    

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite