Percheziţii la Galaţi şi Sibiu într-o campanie de stopare a atacurilor informatice. Un bărbat este suspectat că a lansat 2.000 de atacuri cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre unităţile de calculator ridicate de poliţişti de la suspectul de atacuri informatice Foto: DIICOT
Una dintre unităţile de calculator ridicate de poliţişti de la suspectul de atacuri informatice Foto: DIICOT

În perioada 5 – 9 decembrie 2016, EUROPOL şi autorităţile de aplicare a legii din 13 ţări au desfăşurat o acţiune comună, care a vizat utilizatorii Distributed Denial of Service (DDoS) – instrumente de atacuri informatice, ce a avut ca rezultat reţinerea şi arestarea unui număr de 34 de persoane, în timp ce alte 101 persoane au fost audiate şi atenţionate.

Europol a descoperit că  mai multe persoane faţă de care s-au luat măsuri preventive au plătit servicii  de stressers şi booters, pentru lansarea maliţioasă de software, pentru a demara atacuri DdoS, care încarcă site-urile şi serverele cu multe informaţii, făcându-le inutilizabile pentru utilizatori. 

Instrumentele folosite sunt o parte a facilităţilor infracţionale de tip ,,DdoS de închiriat” pentru care hackerii pot plăti şi le pot îndrepta spre ţintele alese, acest mod de operare fiind identificat  în rândul tinerilor pasionaţi de jocuri video.

La nivel naţional, la data de 8 decembrie 2016  procurorii DIICOT – Structura Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al EUROPOL, au efectuat 2 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi şi Sibiu.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi şi Sibiu, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Galaţi.

Atacuri informatice asupra unor instituţii publice din străinătate

 În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe unităţi de calcul, laptopuri, HDD-uri, stick-uri de memorie şi telefoane mobile.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2013 şi până în prezent, suspectul T. M.I. a lansat de pe teritoriul României atacuri informatice de tip DDOS (Distributed Denial of Service), utilizând servicii de tip stresser (programe informatice care facilitează lansarea de atacuri informatice de către utilizatorii lor, având de obicei drept ţintă site-uri sau servicii de găzduire pe servere cu cerinţe înalte cum ar fi cele ale băncilor, platformelor pentru plăţi cu carduri de credit, etc.)”, au precizat procurorii DIICOT.

Începând cu anul 2013 şi până în prezent, suspectul a  achiziţionat ”timp de atac” totalizând peste 250 de ore, pentru utilizarea platformelor care pun la dispoziţie servicii de tip stresser, efectuând aproximativ 2.000 de atacuri informatice distincte împotriva unor adrese IP sau site-uri din străinătate.

 De asemenea, în perioada decembrie 2013 - mai 2014, suspectul a lansat 35 de atacuri de tip DDoS prin diverse metode, perturbând astfel grav, fără drept, funcţionarea unor sisteme informatice alocate unei instituţii publice.

Faţă de T. M.I., procurorii DIICOT – Structura Centrală efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite