Povestea coregrafului care a adus dansurile grecești în inimile românilor. „Mi se spune că sunt mai grec decât toți grecii”

0
Publicat:

Alexandru Spiridon, un tânăr din Galați, a reușit să creeze o adevărată comunitate, pe care o unesc dansurile grecești, dar și cultura și istoria greacă. Tineri și vârstnici deopotrivă, membrii școlii de dans învață grecește și îi uimesc și pe greci la cât de bine știu să le danseze dansurile.

Alexandru alături de cursanții săi FOTO arhiva personală
Alexandru alături de cursanții săi FOTO arhiva personală

Alexandru Spiridon (36 de ani) este de profesie inginer zootehnist. Și-a dorit din liceu să lucreze la o fermă de animale, astfel că a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, pe specializarea Zootehnie, după ce anterior urmase Liceul Tehnologic de Marină din Galați.

În prezent este dispecer la o firmă de construcții din Galați, dar nu a uitat de visul său și speră ca în viitorul apropiat să lucreze ca inginer zootehnist într-o fermă. Tânărul are o mare pasiune: dansurile grecești. În 2002, un prieten care are bunicii greci l-a invitat în corul Comunității Elene din Galați, iar așa a descoperit dansurile grecești.

„Făceam atunci niște coregrafii pe melodii grecești”, a explicat Alexandru pentru „Adevărul” cum a început totul. El și colegii lui și-au îmbunătățit constant coregrafiile, inspirați și de dansurile grecești pe care le puteau urmări pe Youtube și alte canale de social media.

De la pasiune la artă

Alexandru a urmat apoi cursurile unui cunoscut teatru din Atena unde se pun în scenă dansuri grecești, Dora Stratou, și s-a format ca dansator.

„Când am revenit în România, eu și colegii mei voiam să învățăm mai multe și mai multe dansuri grecești. Apoi instructorul care era la acel moment a plecat și am preluat eu ansamblul”, povestește tânărul, care de 11 ani este coregraful ansamblului de dansuri grecești înființat de Comunitatea Elenă din Galați și unul dintre cele mai bune din România.

Alexandru s-a format ca dansator la un cunoscut teatru de dansuri din Grecia FOTO arhiva personală
Alexandru s-a format ca dansator la un cunoscut teatru de dansuri din Grecia FOTO arhiva personală

De altfel, Alexandru ne mărturisește că susținerea financiară a Comunității Elene le-a permis membrilor ansamblului să își îmbunătățească permanent coregrafiile și să cumpere costume tradiționale grecești.

Pășesc pe ritm grecesc

Acum nouă ani a început să predea dansuri grecești la membrii Comunității Elene din Galați. Vestea s-a răspândit rapid, iar împătimiții de dansuri grecești nu au ratat oportunitatea de a le învăța, dar și de a afla mai multe despre poveștile fascinante ale acestora. Așa s-a născut școala de dans „Pășesc pe ritm grecesc”, care în prezent numără 200 de cursanți, de la începători până la avansați.

„De-a lungul timpului cred că am avut peste 1.000 de cursanți, pentru că unii vin, alții pleacă”, spune coregraful. Motivele pentru care vin diferă de la cursant la cursant. Unii vin pur și simplu ca să facă mișcare, în timp ce alții sunt atrași de muzica, dansurile și cultura grecească.

Cursanții învață și istoria dansurilor grecești FOTO arhiva personală
Cursanții învață și istoria dansurilor grecești FOTO arhiva personală

„Le povestesc și despre sărbătorile grecești, despre istoria și mitologia lor. Organizăm și petreceri cu dansuri grecești. Mulți îmi spun că sunt mai grec decât toți grecii”, povestește cu umor Alexandru.

O comunitate unită prin dans

A creat practic o comunitate, în care o parte dintre membri învață limba greacă, vin la spectacolele ansamblului de dansuri grecești și la lansări de carte, iar de multe ori grecii rămân uimiți de cât de bine știu să danseze românii care îi frecventează școala și cu care se duce de câțiva ani în excursii în Grecia.

Și-a făcut un obicei din a le povesti cursanților despre istoria din spatele fiecărui dans pe care îl predă pentru că astfel își amintesc mult mai ușor despre ele. Sunt dansuri considerate istorice, cum este, de pildă, primul dans dansat vreodată în Grecia. Se spune că a fost dansat pentru prima dată de Tezeu la întoarcerea din Creta după ce a ucis minotaurul.

GALERIE FOTO ALEXANDRU SPIRIDON

Alexandru dezvăluie că celebrul dans al lui Zorba, care a inspirat și filmul „Zorba grecul” sunt, de fapt, pașii de Hasapiko, un dans grecesc cunoscut și ca „dansul măcelarului”. Este un dans care provine din Asia Mică și spune, de regulă, o poveste tristă, fie despre o dragoste pierdută, fie despre scene din istorie mai puțin fericite.

„Vreau ca cei care vin la școala de dansuri grecești să rămână cu ceva din cultura greacă. Și mai vreau ca ei să plece cu sufletul liniștit, cu bună dispoziție de la cursuri, pentru că prin dansurile grecești te bucuri de viață și îți exteriorizezi sentimentele pozitive din tine”, este dorința lui Alexandru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite